Swinger kapásjelzők alkalmazása

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A fenekező horgászat elengedhetetlen kelléke a megfelelő típusú, márkájú kapásjelző kiválasztása. Neves gyártók termékei közül válogathatunk, ha kapásjelző választás elé kerül a sor. Ebben a szegmensben is nagyot fejlődött a horgászfelszerelések fejlesztése. Gondoljunk vissza 15-20 évvel ez előtt nem volt ekkora választék kapásjelzők terén. Lehetett kapni a horgászboltokban karika kapásjelzőt, „nyelv” alakú kapásjelzőt és csipeszes verziót. Nem voltunk elragadtatva az akkori kínálattól, de a célnak megfelelt. Ahogy a horgászmódszerek fejlődnek, ebben az ütemben kerülnek forgalomba az újabbnál-újabb kapásjelzők, swingerek. Az éjszakai horgászat népszerűvé válása miatt egyre nagyobb választékot találunk világítós kapásjelzőkből is.

A kapásjelző swingerek meghatározása

Swinger kapásjelzőnek nevezzük a zsinór megfeszítéséről gondoskodó eszközt, ami garantálja az elektromos kapásjelző megszólalását kapás esetén. A swingerek csiptetős fejrésze állítható, ami az általunk használt zsinór vastagságához állítandó. A swinger kapásjelzők a bevágás pillanatában le kell, hogy oldjanak a főzsinórról. Az oldhatóság gondoskodik az akadálymentes fárasztásról a hagyományos kapásjelző eszközökkel szemben. 

 

Swinger és hanger kapásjelző különbsége

Gyakran egy kalap alatt említjük meg a swingereket a láncos hanger bobbin kapásjelzőkkel. Érdemes őket külön kategóriába sorolni a kapásjelzőkön belől. Swingernek nevezzük azokat a kapásjelző eszközöket, amelyek merev karral rendelkeznek. A merevkarú kapásjelzőkön állítható rendszerű súly található a kellő feszesség elérése érdekében. Elsők között a Fox swingerek jelentek meg a forgalomban merev karos rendszerrel a kétezres évek elején. Kifejezetten a pontyhorgászatra tervezték őket, amit a vásárlók örömmel fogadtak. A merevkaros swinger egyik legnagyobb előnye, hogy szélben is lehet alkalmazni. Nem fog oldalirányba kilengeni, ezáltal fals kapást jelezni. Merevkarú kapásjelzőt ajánlunk, ha nagy távolságban szoktál horgászni. Jobban meg tudja feszíteni a zsinórt a nagyobb súlya miatt.

A láncos hanger kapásjelzők kifejezetten az angol horgászpiacra készültek. Rövidebb távú horgászathoz tervezték őket. Napjainkban egyre többen részesítenek előnyben. Csatorna pecákon, napijegyes tavakon bőven elegendő láncos kapásjelzőt alkalmazni. 30-50 méteres távolságban nem szükséges nehéz súlyú kapásjelzőt alkalmazni. A láncos kapásjelzők kapás esetén nem csak függőleges mozgást végeznek. Húzós kapás esetén végig futnak a zsinóron egészen az elektromos kapásjelző ütközéséig. A hanger kapásjelzők bevágás esetén szintén leoldanak a főzsinórról. Minden esetben a főzsinór méretéhez kell állítani a fejrészt! 

Swinger kapásjelzők használata

Mérlegelni kell a meghorgászni kívánt távolságot. Swinger kapásjelzőt érdemes alkalmazni 100 méter feletti horgászat esetén. Merevkarú kapásjelző vásárlás esetén figyelembe kell venni a világítás funkció szükségességét. Gyakori éjszakai horgászat esetén okos döntés világítós swingert választani. Léteznek olyan kapásjelzők, amelyek gyárilag el vannak látva fényforrással. Ezt a funkciót az elektromos kapásjelzőkhöz való csatlakozással lehet bekapcsolni. Kapás esetén nem csak az elektromos kapásjelző hangja szólal meg. A kapásjelző fénye mellett a swinger kapásjelző is felvillan, ami világít a sötétben. A swinger kapásjelzők használatakor az általunk használt főzsinór vastagágát figyelembe kell venni. Állítható csipeszes fejrész esetében, vékony zsinórnál össze kell szűkíteni tekeréssel. Vastag damil használatakor lazítani kell rajta, hogy kapás esetén leoldjon! A swinger merev karján csúsztathatjuk a rajta elhelyezett súlyt, amivel a zsinór feszességét lehet szabályozni.

 

Swinger kapásjelzők választéka

A merevkarú kapásjelzők széles választékban megtalálhatóak a Halcatraz webáruház kínálatában. A különböző brandek kínálata minden horgász pénztárcájához kínálnak alternatívát. Nem feltétlenül igaz, hogy az olcsóbb swinger kapásjelző rossz. Vegyük alapul a Carp Academy Thunder Swinger kapásjelzőt. Közkedvelt kapásjelzőről van szó, amit az eladások igazolnak. A szett tartalmaz 4 db különböző színű cserélhető fejet illetve plusz súlyt is. Ez az egyik legjobb választás, ha nincs szükség világító funkcióra. A világítással rendelkező merevkarú swingerek legnépszerűbb típusa a Carp Zoom S1 kapásjelző. Kedvező ára, megbízható szerekezete teszi a piac egyik kedvencévé. 

A prémium kategóriás swingerek legkisebb tagja a Fox Mini Swinger merevkaros kapásjelző család. Az ikonikus Fox Swinger MK3 tervei alapján készült, de rövidebb karral és kisebb fejjel rendelkezik. Menetes Black Label hockey stick-el a rendelkezik. 16 grammos súllyal van ellátva, amit 50-70 méteres távolságig bátran ajánlunk. A Fox swingerek nagyágyúja az MK2-es Illuminated kapásjelző család. 80 grammos súllyal rendelkezik, ami a behúzós horgászat 200-300 méteres távolságáról is jelzi a kapást. Természetesen világít kapás esetén, ha csatlakoztatva van az elektromos kapásjelzőhöz. Azoknak a bojlis horgászoknak ajánljuk, akik szeretik a prémium minőségű horgászfelszerelést. A Fox swingerek mellett szól a gyári műanyag doboz. Ezekben a dobozokban tökéletesen eltárolhatók a swigerek horgászat után. Tökéletes illeszkedés, strapabíró kialakítás jellemzi a swinger dobozokat.

A Halcatraz webáruházban minden igényt kielégítő kapásjelző választékot biztosítunk valós raktárkészleten vásárlóink részére. Bízunk benne, hogy sikerül swinger kapásjelzőt választani és segítettünk a helyes használatában.