Spomb etetőrakéta használata

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A békéshalas horgászatban rendkívül fontos, a legtöbb esetben elhanyagolhatatlan szerepe van az etetésnek.

A megfelelő minőségű és mennyiségű etetőanyag segít a halak adott helyre történő csalogatásában, helyben tartásában és odaszoktatásában. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, a lehető legpontosabb módon kell etetnünk és etetésünket meghorgásznunk.

Az etetőanyag vízbe történő bejuttatásához szükséges eszközök tárháza igencsak széles, cikkünkben azonban kifejezetten egy eszközről, a Spombról fogunk írni.

  • raketa fox spomb

Miért pont a Spomb?

Talán nem is nagyon létezik olyan horgász, aki ne ismerné az eszközt vagy annak működési elvét. A gyártó a rakéta formavilágával és működésével forradalmasította az etetésm menetét, formáját.

Segítségével nagy mennyiségű anyag pontosan juttatható vízbe viszonylag rövid idő alatt, ez pedig hatalmas segítséget nyújt a horgászoknak az etetés kialakításában. Praktikussága és hasznossága miatt futótűzként terjedt el, mára már a legtöbb horgász táskájában lapul egy-egy darab ezekből a rakétákból, legyen az nagytestű pontyokat megfogni kívánó versenyhorgász vagy klasszikus fenekező technikát alkalmazó hétvégi horgász. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy hírneve töretlen és nem csak kifejezetten "bojlis" horgászoknál látható, hanem gyakran finomszerelékes horgászok
sem hagyják otthon.
 
A termék más gyártókat is megihletett, azóta rengetegen próbálták lemásolni vagy újabb ötleteket beépítve jobb terméket létrehozni, több-kevesebb sikerrel. Egyre több márkanév kínálja már a kisebb-nagyobb változtatásokkal ellátott etetőrakétáit, azonban még mindig a pomb a legközkedveltebb és a legnagyobb megelégedéssel használt új generációs rakéta.
Emiatt úgy éreztük, megérdemel egy cikket, amiben szó esik használatáról, mellyel reményeink szerint sokaknak adhatunk hasznos tippeket és tanácsokat.
 

Mi is pontosan a Spomb?

A Spomb nem más, mint egy speciális etetőrakéta. Formáját tekintve leginkább egy légi bombához, repülő töltethez hasonlít, nem is véletlenül. Ez a forma áramvonalas, kitűnő aerodinamika tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek köszönhetően könnyen dobható hatalmas távolságokba. Ebben a rakéta hátsó részén helyet kapó szárnyak is segítséget adnak, melyek a rakéta repülés közben történő stabilitását biztosítják, ezáltal a dobások pontosabban kivitelezhetőek.
 
A rakéta teste teljesen zárt, így nem csak száraz szemesanyagok bejuttatására alkalmasak, hanem folyósabb állagú, felvizezett mixek is veszteség nélkül juttathatóak be vele. A régi típusú rakéták egyik nagy hátránya volt, hogy már repülés közben is hullott ki belőle anyag, ezáltal kis mértékben veszteséges volt és az etetést is pontatlanabbá, dekoncentráltabbá tette. Ez a probléma a zárt rendszerű Spomb használata esetén nem is merülhet fel. A vízoszlop bármely részében is keressük a halat és legyen szó vízközti-, vagy felszíni horgászatról, a Spomb nagy segítséget fog nyújtani az etetésben.
A rakéta hangeres teste hossztengelye mentén két részre oszlik, kettényílik. A két részt összecsukáskor egy rugós zárszerkezet tartja össze, mely a rakéta orrában kapott helyet. A zár nyomásra old ki. Dobáskor a rakéta orra és maga a zárszerkezet ér először vizet, amely a becsapódás erejétől szétnyitja a rakétát. A betöltött etetőanyag maradéktalanul a kiválasztott helyre jut és a vízbe érkezés helyén hagyja el a rakétát. A szétnyílt rakétatest egy mozdulattal könnyedén a felszínre húzható, szinte ellenállás nélkül partra vontatható. Ebben hatalmas előnyt élvez a régebbi, klasszikus társaival szemben, amelyeket sokszor jóval nehezebben lehetett felszínre húzni és kitekerni.

A gyártó célközönsége igencsak széles, emiatt három méretben is kínálja etetőrakétáit:

  • Mini (kicsi): hossza 16 cm, megtöltve kb. 90 gramm. Finomszerelékes horgászok, feederbotos horgászok kedvelt eszköze, melyet egy közepes dobósúlyú feederbottal is kockázat nélkül dobhatunk el. Hasznos lehet felszíni horgászatnál, becsapódása halkabb, kevésbé zavarja a felszínen vagy annak közelében táplálkozó halakat. Jó szolgálatot tehet akkor is, amikor nem a nagy mennyiség bejuttatása a fő cél, szimplán csak fenn akarjuk tartani a halak érdeklődését a koncentráltan bejutatott falatokkal.
  • Midi (közepes): hossza 20 cm, önsúlya 45 gramm, amely megtöltve kb. 150 gramm. Használatával nagyobb mennyiségű anyag juttatható be nagy távolságra. Univerzális méret, mely az átlaghorgászok igényeit tökéletesen kielégíti.
  •  Large (nagy): hossza 24 cm, önsúlya 60 gramm, amely megtöltve akár 200 gramm is lehet. Ez a méret igazi nehézbombázó. Használata abban az esetben ajánlott, amikor kifejezetten nagy mennyiségű anyag bejuttatása a cél vagy ha átlag feletti távolságot kell etetnünk és horgásznunk. Emiatt versenyeken is jó szolgálatot tehet.

A termék elérhető fekete és fehér színváltozatban is. A fehér szín hasznossága abban nyilvánul meg, hogy nagyobb távolságról is jól látható, egy nem kívánatos beszakadás esetén könnyebben a nyomára bukkanhatunk. Erre az esetre a gyártó a rakéta szárára felhúzható lebegtető szivacsot is kínál, melynek köszönhetően a vízben maradt rakéta nem süllyed el, így jóval nagyobb esélyünk marad megtalálására. Megéri beszerezni eme hasznos kis kiegészítőt, bennünket is többször mentett már meg rakétánk elvesztésétől.

  • raketa fox spomb lebegteto szivacs csm007 15189 20181025144229 original

Nézzük meg, milyen eszközigénye van a Spombbal történő etetésnek!

Mivel egy megtöltött Spomb rakéta viszonylag nagy súlyt jelent, eldobása olyan speciális eszközöket igényel, amelyek bírják az átlag feletti terhelést. Érdemes beszerezni egy kifejezetten etetésre tervezett ún. spod botot, melyek többnyire 4,5-5,5 librás tesztgörbével kaphatóak, hosszuk többnyire 3,6 méter vagy 3,9 méter. Ezek a gerinces, nagyobb falvastagsággal rendelkező erős botok tökéletesen alkalmasak a legnagyobb rakéták nagy távolságba történő eldobására is anélkül, hogy megsérülnének.

Érdemes nagy átmérőjű gyűrűkkel ellátott botot választani, amely szintén elősegíti a nagyobb távolságok elérését.

Az etetéshez szükséges orsó stabil, masszív, az átlag feletti erőhatások miatt erősített/vastagított tengelyű. Fékszerkezete legyen megbízható és nagy fékerejű, aminek köszönhetően a legnagyobb dobásoknál sem csúszik meg. Ez szintén nagyon fontos, a megcsúszó fék miatt az ember ujjába vágó zsinór ugyanis nagyon fájdalmas és lassan gyógyuló sérülést tud okozni.

Az orsó dobja legyen több klipsszel ellátva (2 vagy akár 3 klipsz), így több táv kimérése és pontos megetetése is lehetővé válik.

Hasznos tud lenni a nagy áttétel, így egy hajtókarfordulattal az átlagnál jóval nagyobb mennyiségű zsinórt képes behúzni orsónk. Ez lehetővé teszi azt, hogy rakétánkat sokkal rövidebb idő alatt kisebb energiabefektetéssel tekerjük ki nagy távolságokból is. Az etetés így idő és energiatakarékosabb tud lenni.

A gyártók kifejezetten erre a célra kínálják az ún. spod orsóikat.

A zsinórválasztás valamivel egyszerűbb feladat. Szinte bármilyen általunk nagy megelégedéssel használt zsinór megfelel a célra. A 0,25-0,27 mm átmérőjű zsinórok már jó szolgálatot fognak tenni. Lényegi erőhatás csak az erőteljes dobáskor éri a zsinórt, emiatt elhanyagolhatatlan a dobóelőtét bekötése, amely ebben az esetben nyugodtan legyen fonott.

Nagy kopásállóság és szakítószilárdság párosul már kisebb átmérőjű változataikhoz is, így a főzsinórral való összekötés is kisméretű csomót fog eredményezni. Emiatt zsinórunk ellenállás nélkül fog a gyűrűk között kisiklani.

Fonott előtét vásárlásakor igyekezzünk tökéletes kör keresztmetszettel rendelkező zsinórt választani, a laposabb keresztmetszetűek hajlamosabbak a csavarodásra és ebből kifolyólag a gubancolódásra. 

A pontos etetéshez és horgászathoz elhanyagolhatatlan a távolságok kimérése, amelyet a távolságmérő leszúrok vagy más néven távolságmérő rudak nagyban elősegítenek.

Való igaz, hogy a távolságmérésre vannak régebbi, eszközigény nélküli megoldások is, egy távolságmérő leszúrószettel a tarsolyunkban azonban az eddigieknél pontosabban, gyorsabban tudunk távolságot mérni és jelölni, mindezt úgy, hogy horgászhelyünket egy lépésnyire sem kell elhagynunk. Segítségével pár mozdulattal összehúzhatóak az etető-, és horgászbotjaink.

Ezek a távolságmérők zsinórbarát, puha felülettel vannak ellátva, zsinórunk rátekerve garantáltan sértetlen marad. Egy mellékelt, fix hosszúságú pánt vagy szalag segítségével a két leszúró mindig ugyanolyan távolságra szúrható le egymástól, ezáltal egyszerűvé téve a mérést. Nincs más dolgunk, mint a botot kézbe véve a zsinórt feltekerni a két leszúróra, majd a kívánt távolságban a zsinórt megjelölni vagy a klipszbe akasztani. (Pl.: Egy 90 méteres távolságban lévő törést szeretnénk meghorgászni. Ehhez nincs más teendő, mint az egymástól 3 méterre leszúrt távolságmérőkön 15 teljes kört kimérnünk. Egy teljes kör 2x3, tehát 6 méter, a 15 teljes kör pedig 15x6, azaz 90 méter.  Lehetőség van arra is, hogy nem teljes kört mérünk, hanem a két leszúró közötti 3 métert vesszük számolási alapul. Ebben az esetben 30 alkalommal kell kimérnünk a 3 métert, így kapjuk meg a 90 méteres dobótávot.)

A horgászatban a pontosság olyan tényező, melynek a többség még mindig nem tulajdonít fontos szerepet, holott az egyik legfontosabb lehet a halfogás szempontjából. Érdemes hát bekészítenünk egy ilyen szettet táskánk egyik oldalzsebébe.

Az opcionális kiegészítők közé tartoznak a dobókesztyűk illetve egyéb ujjvédők. A megtöltött, nagy össztömegű rakétával történő erőteljes dobások igencsak kellemetlen érzetet tudnak kelteni a zsinórt tartó ujjunkban, különösen akkor, ha nagy mennyiséget etetünk. Az előbbiekben már szó esett arról is, hogy egy esetlegesen megcsúszó fék csúnya sérüléseket okozhat. Ezt elkerülendő ne legyünk restek, szerezzünk be egy dobókesztyűt, amely komfortosabbá és biztonságosabbá teszi az etetést.

Amennyiben még nem rendelkezel a spod orsóval és a hozzá tartozó kellékekkel, ne aggódj!

Elkészítettünk egy spod etetőrakéta szettet, ami minden fontosabb eszközt tartalmaz, ha most szeretnéd elkezdeni ezt a fajta etetési módszert. A spod készletet a webáruházban meg tudod rendelni és már indulhat is az etetés!

Nézzük meg lépésről- lépésre, hogy mire érdemes odafigyelni a Spomb rakétával történő etetés során!

  1.  A Spomb megtöltésekor ügyeljünk arra, hogy a zárszerkezetbe ne kerüljön etetőanyag, ez ugyanis akadályozhatja a rakéta tökéletes záródását és idő előtti kinyílást eredményezhet. A pereméről is távolítsuk el a rászóródott szemcséket és darabokat, hiszen ezek szintén befolyásolják a záródást.
  2. Ügyeljünk a rakéta alul- és túltöltésének elkerülésére. Ezekben az esetekben ugyanis a rakéta elvesztheti stabilitását repülés közben, ezzel távolságot is vesztünk és a pontosságunk rovására is megy. A tökéletes mennyiséget pár dobás után ki fogjuk tapasztalni.
  3. Megtöltés után egy határozott mozdulattal rázzuk meg az összezárt rakétát, ezzel a benne található csalogatóanyag egyenletesen a rakéta orr részébe kerül. Így a súlypont a Spomb elejére helyeződik, „orrnehéz” lesz. Ennek köszönhetően stabil marad repülés közben és nagyobb távolságra dobható.
  4. Bedobás előtt MINDIG ellenőrizzük, hogy a fék teljesen be van-e szorítva a fentebb is említett kellemetlenségek elkerülése érdekében. Vessünk egy pillantást botunk spiccére is, hiszen a feltekeredett zsinór szakadáshoz, rosszabb esetben pedig bottöréshez vezethet.
  5. A Spomb eldobása nem igényel más technikát, a megszokott dobótechnikákkal tökéletesen kivitelezhető a dobás.
  6. Dobás után emeljük merőleges helyzetbe a botot (hiszen a klipszünk ki van akasztva) és amint a zsinór megakad a klipszben, a bottal finoman kövessük le a Spomb mozgását, ezzel finoman vízre téve azt. Ezzel a módszerrel a klipszet terhelő erőhatások is csökkenthetőek, nem kell tartanunk zsinórszakadástól vagy orsónk károsodásától (pl.: klipsz letörése). Felszerelésünk kímélése mellett kisebb zajt is keltünk, ha ilyen módon tesszük vízre rakétánkat. Amennyiben a rakéta az oldalával éri a vizet, nem fog kinyílni. Emiatt igyekezzünk a dobásunk erejét a meghorgászandó távolsághoz igazítani, hogy zsinórunk a legideálisabb pillanatban akadjon meg a klipszben.
  7. Vízbeérkezéskor a Spomb azonnal nyílik, egy mozdulattal felszínre húzva könnyedén kitekerhetjük.

Nem győzzük kihangsúlyozni a pontosság nélkülözhetetlen szerepét, hiszen a nagy területen pontatlanul szétszórt etetőanyaggal a halakat is nagyobb területre „húzzuk szét”, ezzel is nehezítve megfogásukat. Ne feledjük, hogy az etetés lényege a halak kis területen történő koncentrálása (bizonyos speciális helyzeteket leszámítva), mivel az így összegyűlt nagyobb mennyiségű halból könnyebben horogvégre csalhatunk jópárat. Legyen bármilyentökéletes felszerelésünk, a pontos etetés és horgászat kellő mennyiségű gyakorlást igényel!

Ne keseredjünk el, ha a kezdeti próbálkozások nem vezetnek sikerhez, a kitartás és a gyakorlás meg fogja hozni a pontosságot és ezáltal a kitűzött célok elérését. Mindehhez sok sikert kívánunk mindenkinek!

A spomb rakéta használatáról a Different Carp Fishing horgászainak tollából olvashattunk.

  • differentcarpfishing