Hogyan horgásszunk Big Fish-re?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A pontyhorgászat talán a legkedveltebb horgász sportág jelenleg hazánkban. Könnyedén és gyorsan fejlődnek a halak így az utánpótlásuk is megoldott. A ponty az a hal, mely érzékenyen reagál az évszakokra, az időjárásra, a vízszintre és egyéb külső tényezőkre, megváltoztatja étkezési szokásait bizonyos helyeken. Figyelembe kell vennünk, hogy a ponty egy „disznó” és nincs más olyan állat, amely ilyen hosszú távon képes ellenállni a vonzó csalinknak. Életben maradásuk érdekében, esetenként sokkal nagyobb mennyiségű táplálékot is magukhoz vesznek, mint amit mi el tudunk képzelni. A bevitt táplálék mennyisége nincs arányban a ponty méretével. Mivel nincsen gyomruk, így a tápanyagot nem olyan hatékonyan hasznosítják, mint az ember. Anyagcseréjük lényegesen gyorsabb és függ a víz hőmérsékletétől. Minél nagyobb a hal, annál fontosabb a megfelelő táplálék bevitele.

A ponty minden nap ugyanabban az időben keresi fel ugyanazt a táplálkozó helyét. Minden vízen meg kell találnunk a megfelelő tartózkodási helyüket, és csak ezután kezdhetünk rendszeresen horgászni. Némelyik ponty képes gigantikus méretűre megnőni hála genetikai állományának. Fontos megjegyezni, hogy egy intenzíven telepített tóban szinte kizárt a kapitális példány kifejlődése a folyamatos „stressz” miatt, amit a horgászok okoznak. Hatalmas példányokat érdemesebb természetes, vagy régóta jelen lévő bányatavakban keresni.

  • bigfish1

Eredményes nagy pontyhorgászatnál nem a fontos, hogy minél több kapást érjünk el hanem, hogy minél nagyobb példányokat csaljunk lencse végre. Ne feledjük el, hogy ezek a példányok okkal nőttek meg ekkorára. Okosabbak, óvatosabbak társaiknál. 

Mindenképpen vegyük figyelembe, mielőtt Big Fish-re horgászunk:

  • Egy adott vízterületen minél több és minél gyakoribb a természetes táplálék annál nehezebb lesz nagyhalat fogni.  
  • Mindig figyelembe kell venni a változó mederviszonyokat. Ha valaki megfelelően feltérképezte az egyes helyeket, már könnyebben érhet el sikereket bármely évszakban.
  • Véleményem szerint a mindig fellelhető természetes táplálékkal a legjobb minőségű bojli is nehezen veszi fel a versenyt.  
  • Ahhoz, hogy a pontyok eszén túljárjunk, nagyon sok időre van szükség. Mindig az olyan részeket keresem, ahol minimális a természetes táplálék mennyisége. Az akadók és törések remek haltartó helyeknek bizonyulnak. 

Én személy szerint általában egy teljesen egyszerű végszereléket használok minden nagyhalas horgászatomnál és már sokszor bizonyított is. Minimum 0,40-es főzsinórt használok és legalább 30méter 0,70-es előtét zsinórt is szoktam kötni, elég gyakran úgynevezett „snag” zsinórt, amely jobban ellenáll a kagylóknak és más víz alatti akadóknak. Ja, és a szakítószilárdsága sem egy utolsó szempont. A kagylók kínálta kellemetlenségek elkerülése végett 1-1,5 méter 45lbs Leadcore-t használok. A nagyméretű súly biztosítja a tökéletes akadást, és a teljes mértékben elhagyós szereléknek köszönhetően szinte mindig megfogom a megakasztott halat. Előkezsinórként teljesen egyszerű 45lb-s fonott zsinórt szoktam használni. 

Big Fish horgászat tapasztalatai:

Íme néhány tapasztalat, amit az eddigi nagyhalas horgászataimon gyűjtöttem össze:

  • Ha az etetés nagy részben tartalmaz magokat (kukorica, kender, búza stb.) akkor az etetést gyakran ellepik a kisebb példányok.
  • Egyre inkább ugyanahhoz az elmélethez ragaszkodom, hogy először jönnek a nagyobb halak, majd a horgászat minden egyes napján a kifogott halak átlagsúlya csökken.
  • Minél kisebb és különlegesebb a meghorgászandó terület, annál kevesebb a kapások száma, de annál nagyobb a kifogott hal. 
  • Így az etetésemet kevés, de annál remekebb minőségű bojlival szoktam megszórni. A pontyok hamarabb ráállnak, és szívesebben fogyasztanak egy minőségi, tartalmas összetételű bojlit, mint egy olyat, ami tele van tartósítószerrel, és a kukoricaliszten vagy darán, valamint egy-két olcsó összetevőn kívül nem sok mást tartalmaznak. Persze hallottunk már olyat mindannyian, hogy rossz minőségű bojlival, sőt kukoricával is fogtak már hatalmas példányokat, de a statisztika – amit az angolok könyörtelenül figyelnek és jegyeznek – mégis azt mutatja, hogy a minőségi csali az első és a legfontosabb a nagyponty vadászatnál.
  • Igazán nagy pontyot csak olyan vizeken találunk, ahol nagy mennyiségű fehérjedús táplálékot (kagyló, csiga, apró rákállatok stb.) tud magához venni. Ezt a szempontot kell figyelembe vennünk a bojli gyártás alappilléreként.

Ne feledjük el ha egy kapitális példányt tarthatunk a kezünkben az egy hatalmas megtiszteltetés és óvatosan és kíméletesen kell bánnunk egy ekkora matuzsálemmel.