Fox Horizon távdobó horgász felszerelés

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászfelszerelések palettája egyre csak bővül, melyben némi útmutatás nélkül könnyedén el tudunk veszni. Egyre több gyártó dobja piacra az újabbnál-újabb botjait melyek az egyre korszerűbb botgyártási technológiának köszönhetően egyre jobbak és jobbak lesznek. Nem szerénykedik maga a Fox sem a zseniális felszerelésekben. Nem túlzás azt mondani, ha akármelyik embert megkérdeznénk, hogy soroljon fel 3 horgász márkát a Fox-ot mindenki jegyezné. Horgászfelszerelései kifejezetten pontyhorgászok számára gyárt. Kifejlesztette a finomszerelékes és a pergető horgászok számára is a palettát, de az már egy másik történet. Termékei között könnyedén találunk számunkra megfelelő bármilyen felszerelést. A távdobás jelensége mára már hazánkat is megfertőzte. Gyakran találkozunk már csak bojlisok számára kialakított vizekkel. Ezeken a vizeken, ha nem megengedett a behordós horgászat, hanem csak a parti úgynevezett „dobós” peca akkor az átlag horgász gyakran kerülhet bajba. Az ilyen vizeken a hal gyakran be van szoktatta a 110-120, de akár még a 130-140 méteres sávokra is. Sokan könnyedén elérik ezt a távolságot, de akadnak olyanok is, akik csak sok gyakorlás és megfelelő felszerelés után tudják elérni ezt a távolságot. A távdobás sok paraméteren múlik. 

Elsősorban is közelítsük meg fizikai szempontból. Érdemes olyan ólmot választani, aminek a légellenállása a legkisebb. A Fox palettájáról számomra a Horizon ólom a befutó. Az egyik legfontosabb dolog, hogy vízen vagy szárazföldön dobunk. Elsőre talán hihetetlen, de rengeteg dolgot befolyásol. Az első és legfontosabb a súrlódás. A vizes zsinór sokkal könnyebben pörög le a dobról, mint a száraz. Minél többet dobunk vízben úgy a zsinórunk és dobunk pereme is egyre vizesebb lesz és ez által egyre kisebb ellenállással pereg le a dobról. Távdobásnál nem akarok azonnal nagyot dobni a bottal, hanem fokozatosan növelem a dobástávolságom. Az első dobás alig szokta elérni az 50 méteres távolságot.  A 13-15. dobásnál érdemes eljutni az első mérhető dobásig. Így magunk is könnyedén be tudunk melegíteni. Szintén a vízen (víz felett) való dobás előnyét támasztja alá, hogy a víz felett állandó felszálló légáramlás van. Ha végiggondoljuk, hogy egy 100 méter feletti dobás esetén ez mennyit csökkent a gravitáció hatásán könnyű belátni, hogy ez is métereket jelent. Mindezeket figyelembe véve, az egyetlen tényező, hogy víz felett dobunk, akár 20 % dobástávolság növekedést is jelenthet, a csökkenő súrlódás és a felszálló légáramlatok miatt. A vízparti dobás előnyét támasztja alá az is, hogy itt általában partról vagy stégről, tehát a víz szintjénél magasabbról dobunk. Ez is jelent néhány métert a végelszámolásnál, hiszen a már említett vízszintes hajítás miatt a röppálya végén az ólom nem függőlegesen esik le a vízbe, hanem ferdén előre, vagyis, ha magasabban állunk, mint a víz szintje, akkor ez is jelenthet még 1-2 métert. Akad azonban még egy létfontosságú fizikai paraméter, ami minden dobásnál komoly szerepet játszik, mégpedig a szél. Ha szemből vagy oldalról fúj, csökkenti a dobástávolságot, ha hátulról, akkor viszont növeli. Nem véletlen, hogy az atlétikai versenyeken a rövidtávok esetében folyamatosan mérik a szelet, és bizonyos szélsebesség felett az időt nem hitelesítik. Ha minden tényezőt összeszámolunk, akkor könnyedén kiderül, hogy a víz feletti dobásnál akár 25-30%-is eredményesebbek lehetünk, mint szárazföldön.

 

Bármilyen hihetetlen, de a lélektani háttér egyáltalán nem elhanyagolható. Gondolok itt arra, hogy minden egyes dobással csúcsteljesítményre készülsz és hiába vagy a legjobb fizikai állapotban, ha tudatalattidban félelem van. Hatalmas mentális előnyt, ha például teszthorgász vagy, hiszen nincs kockázati tényező, nem jelent akkora gondot egy teszt közben bekövetkező bottörés, mint annak, aki a saját botjaival próbálkozik a távdobással. De ne csak a botról legyen szó. Tarthatsz attól is, hogy elszakad a zsinór, a dobóelőke belevág az ujjadba vagy akár gubanc lesz a végszereléken. Ezek a kis apró dolgok könnyedén nagy százalékkal visszavethetik a teljesítményedet. Ha ezeket le tudod, küzdeni meglepően fogod tapasztalni, hogy messzebbre dobsz, mint valaha gondoltad volna. De ezek a dolgok könnyedén kiküszöbölhetők. Ezekre fel tudsz készülni. Pont éppen ezért kell bíznod a cuccaidban, de ez csak akkor megy, ha tudod, mire képes a cucc. És általában (sajnos) ezért is kell mélyebbre nyúlni a zsebedben. Nem azt mondom, hogy mindenből a legdrágábbat kell megvenni, ne érts félre. Sokat spórolhatsz, ha felhasználod a hiteles, vízparti tapasztalatokat. Vannak jól eltalált és nem drága termékek. Tény, ami tény a távdobást egy ilyen oldalról is meg kell közelíteni.

És végül, de nem utolsósorban felszerelés. Botok közül én személy szerint egyértelműen egy 3,9 méteres és 3,5 vagy 3,75lb darabhoz nyúlnék. Bizonyítottan ezekkel a botokkal dobják a legnagyobbakat világszerte. A Fox palettája gazdagon ellát minket különféle szériás 3,9-es botokkal. A személyes kedvencemet emelném ki a Fox Horizon X5 Bojlis Bot 3,90m 3,75lb botot. Ezek a botok osztott és duplon nyéllel kerülnek forgalomba. Fuji K-sorozatú gyűrűkkel - 50mm-es keverőtől a 16mm-es spiccgyűrűig – vannak ellátva melyek jelentősen lecsökkentik a zsinór feltekeredésének az esélyét. Nagysűrűségű karbon bottest több irányból nanoszálakkal erősítve valamint rétegek között gyantával és megerősített karbon illesztés a kellő erőség eléréséhez. 18mm-es Fuji DPS orsótartóval kerülnek a gazdáikhoz. Számomra ő a tökéletes választás. Orsóból egyértelmű a döntés. A Fox Stratos 12000XT Távdobó Orsó a legmegfelelőbb választás. Ezt a szemet gyönyörködtető FOX 12000 XT orsót könnyű alumínium ház és rotor jellemzi, aminek köszönhetően nem csak hihetetlenül könnyű (csak 670g), de ugyanannyira erős és strapabíró is. Megjelenése óta az XT azon pontyhorgászok számára készül, akik csúcsteljesítményű orsót keresnek, amire jó érzés ránézni és használni. Az XT egyik kiemelkedő jellemzője a hihetetlenül lassú dobemelés, mely tökéletes zsinórfektetést eredményez. Zsinórcsavarodást kiküszöbölő zsinórvezető görgőt és dobás segítő peremet kapott a dobon. 15db golyós és 1db tűgörgős csapággyal rendelkezik. És az egyik nem elhanyagolandó dolog a mély pótdobja. 

Zsinór márkában nehéz döntést hozni és én személy szerint nem is szeretnék. Az én vélemény, hogy ha igazán a távdobás a cél, akkor az átmérő ne haladja meg a 0,25mm-t. Ólom szempontjából a már fent említett Horizon szériát részesítem előnyben abból is a 121g-os változatot. Ez a grammozás nem szent írás. Az ólom súlya egyénenként eltérő és mindenkinek meg kell találnia a számára ideális súlyt. Remélem tudtam segíteni, és ne feledjétek a határ a csillagos ég.