Tavaszi harcsázás

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A harcsázás egy külön műfajú horgászat.

Megvan a maga izgalma, buktatói és hatalmas fogásokkal teli örömei, mint ahogy a saját technikája, felszerelése és csalijai is. A harcsázási szezon tavasszal indul és késő őszig tart jellemzően.

  • harcsázás

Leginkább tavasz az az időszak, amikor érdemes nekikezdeni a harcsázásnak. Ekkor tudjuk a legjelentősebb fogásokat elkönyvelni. A hó, jég és a tartósabb hideg elvonulása után, jellemzően 5 fok felett már megpróbálkozhatunk egy-egy pecával. Március végén, április elején viszont már szinte biztos, hogy beizzíthatjuk a csalijainkat. Folyóvizek esetén esélyesebb, hogy hamarabb elhagyják a halak a vermelő helyüket, mint a tavaknál vagy állóvizeknél. 

A harcsa ragadozó állat, így teljesen más technikai tudás szükségeltetik hozzá, mint a legtöbb horgászathoz, a method, úszós vagy feeder horgászathoz.

Harcsázni lehet pergető módszerrel, élő csalis horgászattal, stupekos és felszíni úszós módszerrel, bójás, spannolós, kuttyogtató, de fenekező módszerrel is lehetséges.

 

Tavaszi harcsázás legfogósabb élő csalijai

Életmódjához mérten az élő halat szereti a harcsa a legjobban, ragadozóhal lévén. Dévérkeszeg, kárász, bodorka jöhet szóba leginkább csaliként, de nagyobb halra, kisebb ponttyal is megpróbálkozhatunk. 

Élő csaliként bevethetjük még a különböző puhatestűeket, nagyobb bogarakat is, mint a giliszta, nadály, pióca, lótetű. 

Vagy akár marha vagy csirkebelsőségekkel, szívvel, májjal is megpróbálkozhatunk.

 

Műcsalik a tavaszi harcsázáshoz

Ha nem szeretnénk élő csalival horgászni, akkor is van millió lehetőségünk.

  • Van úszós, úsztatós stupek is.
  • Wobblerrel, twisterrel (gumiból), kuttyogtató csalival, villantóval (fémből) is mehetünk a halra.
  • Illetve most kezd terjedni a bojlis, pelletes harcsahorgászat is. Az Ebro folyó mentén már évek óta hódít a pelletes harcsa horgászat.
 

Harcsázó felszerelés

Mivel a harcsák szeretnek a fenéken tartózkodni, elbújni az akadók között, bokrokban, ezért elengedhetetlen egy erős, mégsem túl nehéz, jól terhelhető bot

Orsónál az a lényeg, hogy nagy teherbírású, masszív orsót válasszunk.

Zsinór vastagságnál a körülményeket vegyük mindenképp figyelembe. Főként a fonott, erős szakítószilárdságút (0,20-0,30-as vastagságú) preferáljuk (vagy ettől vastagabbat), kifejezetten ragadozóhalra való előkezsinórral, mely nagy strapabírósággal bír, és nem igazán látszik.

És a horog, ami szintén nagyon fontos. Erősebb horgot kell választani (ajánlott nagyméretű egyágú, valamint hármas horog használata), amit a harcsa nem tud kihajlítani, elnyomni.

A tavaszi harcsázás izgalmairól ne mondjunk le, mert igazán nagy élményt adhat egy 20 kiló fölötti, óriási harcsa kifogása, mint ahogy a több kisebb harcsáé is.