Picker horgászatom

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A finomszerelékes horgászat a legtöbb horgász számára kimerül a feeder botos technikában. Ide sorolhatjuk az úszós készségeket különböző horgászbotokkal párosítva. Gondolok itt a spicc botra, bolognai botra, match botra vagy éppen a rakós botos technikára. Jelen esetben egyikről sem lesz szó ebben az írásban. A feeder technikához legjobban hasonlító módszerről szeretnék néhány gondolatot írni, ami segít a pickerezés elsajátításában. A napjainkban kapható feeder és picker botok nagyon közel állnak egymáshoz. Szinte lehetetlen megkülönböztetni őket egymástól, hiszen óriásit fejlődött a horgászcuccoknak ez a kategóriája. A picker botok anyagát tekintve karbon kompozit és karbonból készülnek. Ezért olyan könnyűek!

Érdemes tisztázni, hogy mit nevezhetünk picker botnak. A picker botok 2,40 métertől 3,00 méterig terjedő rezgőspiccel rendelkező horgászbotok. A maximális dobósúlyuk maximum 50 grammig terjed. Az 50 gramm fölötti dobósúlyú rövid rezgőspicces botokat már feeder bot kategóriába soroljuk. A picker botok többségén nincs feltüntetve a dobósúly tartomány. Ettől nem kell megijedni, hiszen 10-40 gramm közé esik a legtöbb esetben az ajánlott dobósúly tartomány. A picker horgászbotok gyárilag 2 darab különböző erősségű rezgőspiccel rendelkeznek. Ebben az esetben is a rezgőspicc jelzi a kapást számunka, mint a feeder bot esetében. Olyan körülmények között is sikeres horgászatban vehetsz részt, amikor mások a tóparton nem fognak szinte semmit.

Miért lehetsz sikeresebb a többi horgásznál picker bot használatával?

A saját példámon keresztül szeretném bemutatni, hogyan próbáltam ki a picker horgászmódszert. Én általában hétvégén jutok el horgászni a környéken található napijegyes sport tavakra. Ezeknek a nagy halsűrűséggel rendelkező tavaknak az a titka, hogy nem mindig 80-100 méter távolságban kell keresni a halakat. Akkoriban még nem volt a birtokomban picker horgászbot. A legtöbb esetben 3,90-es vagy 3,60-as feeder bottal mentem ki horgászni. Sűrűn előfordult, hogy a tó távolabb eső pontján próbálkoztam. Sajnos előfordult, hogy kapás nélkül úsztam meg. Készítettem egy kisebb etetést 10-15 méter távolságra. Láss csodát, egymás után kezdtem el fogni a dévérkeszegeket, majd később pontyot is! Ebben a pillanatban jött az ihlet, hogy be kell szerezni egy rövid picker botot, amivel óriási élmény a fárasztás. A picker bot előnyére válik, hogy kis helyen elfér. Fákkal, bokrokkal tarkított partoldalon is egyszerű a használata.

Én egy 2,70-es Daiwa Windcast pickerbotot választottam kezdésnek. Pehely könnyű súlyának köszönhető, hogy nem fáradtam el az egész napos peca során sem. Korábban volt időm 2 bottal horgászni, de a picker horgászat alkalmával ez egy botra csökkent. Nem volt időm két botra figyelni. Érdemes az orsó kiválasztásánál törekedni az alacsony súly megtartására. Véleményem szerint 3000-es vagy 4000-es méretű orsó elegendő a picker felszereléshez. Az orsó mérete arányos legyen a bot hosszával. Nagyon sok múlik az orsó fékrendszerén. Nem javaslom a hátsófékes orsót és a nyeletőfékes orsót picker bothoz kombinálva. A hátsófék sajnos hamarabb tapad le, mint egy precíz elsőfék. A nyeletőfékes orsó plusz súlyt jelent a picker szett számára, ezért vetném el a használatát. Orsó választásakor figyelmedbe ajánlom a pergető orsókat. Nyugodtan tehetsz a picker botra pergető horgászoknak szánt orsót is.

A picker szerelék összeállítása talán az egyik legegyszerűbb feladat. Kezdjük a főzsinórral. 0,14mm és 0,20mm közötti átmérővel érdemes felszerelni az orsó dobját. Nagy távolságra nem fogsz vele horgászni, legfeljebb 40-50 méterre. Ezért fölösleges bármi féle dobóelőke használata. A picker végszerelék összeállítása rád van bízva. A hosszú előkés módszer kedvelői használhatják csontikosárral, vagy hagyományos feeder kosárral. Ne feledkezzünk meg a népszerű method kosárról sem. Bátran használhatod method kosárral rövid előkés módszerrel. Egy dologra kell figyelni, hogy bőven elegendő 20-25 grammos etetőkosár a felszereléshez. Túlterhelni nem szabad, mert bottöréshez fog vezetni. Ezek az érzékeny picker botok karikába hajlanak fárasztáskor. A bedobásnál figyelni kell a megfelelő dobótechnika kiválasztására. Nem ajánlott nagy erővel, majd hirtelen megállítva bedobni a végszereléket. Legyen a dobásnak ritmusa. Folyamatos legyen a dobástechnikád, bánj vele finoman! A horogelőke vastagsága minden esetben legyen vékonyabb a főzsinórodnál. Akár 0,08mm-es monofil előkezsinórt is használhatsz keszegezéshez. Ajánlom a fluorocarbon előkezsinórt is picker horgászathoz. Merevebb a monofil zsinórnál és víztiszta színe miatt az óvatos halak sem veszik észre. A horgok méretét a célhalak méretéhez ajánlott választani. 12-es horogtól nem érdemes nagyobbat alkalmazni.

Remélem sikerült egy kicsit megismerkedni a picker horgászat nyújtotta lehetőségekről. Minden korosztály számára ajánlott horgászmódszer. Picker botot már 10 ezer forint alatt találsz a Halcatraz horgász webáruházban hozzá illő orsót szintén. Legyél sikeres horgász a segítségével. Ne csak nagy távolságban keresd a halakat, hiszen elég néhány méteres távolságban kipróbálni mit ad a víz. Jó pickerezést kívánok mindenkinek! :)

Címkék : picker, picker bot