Vízigolyós horgászat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A vízigolyós horgászat rablóhalas vízfelszíni horgászati módszer. Gyakran használják balin, süllő, pisztráng, domolykó horgászata során, műlégy vagy kishal (élőcsali) segítségével. Az egyik legegyszerűbb horgászmódszer. A hozzá való szerelék is nagyon könnyen elkészíthető. A vízigolyós horgászathoz nem kell különösebb extra felszerelés sem, akár pergető, akár fenekezéshez használt bottal is nekivághatunk. 

  • bolt bubble vizigolyo

Hogyan képzeljük el a vízigolyós horgászatot?

A vízigolyós horgászat során súlyt nem használunk, hanem a golyót vízzel töltjük fel, vagyis annyi vizet engedünk bele a vízigolyóba, amilyen mélyre szeretnénk, hogy süllyedjen. Nyilván nem szabad tele, mert akkor teljesen elmerül, főleg ha még a kishal is lefelé húzza. Ezzel lehet beállítani a súlyát, attól függően, hogy milyen messzire szeretnénk horgászni vele.


A vízigolyó használata horgászat során

Léteznek színes és átlátszó vízigolyók is. Mindkettőnek megvan az előnye, hátránya. A színeset jobban látja a horgász, viszont a hal is könnyebben észreveszi! Az átlátszó vízigolyók tehát jóval praktikusabbak halfogás szempontjából, ellenben a horgásznak jobban kell figyelnie, hogy jól lássa az átlátszó vízigolyót.

Csúszó szereléket célszerű készíteni hozzá, utána jön a kapocs és abba kerül az előke. Az előke hosszára nincs előírás, mindenki saját maga dönti el, milyen hosszú legyen, mivel kényelmes horgásznia. Ha él a csalihal, az a felszínre úszik, ha már gyengülni kezd, akkor csak az előke mértékében süllyedhet alá az úszó.


Szerelék fajták, amikkel használhatjuk a vízigolyókat

Műlegyes: A szerelék teljes hossza körülbelül 2 méter, ha műléggyel használjuk. Ennek az elkészítése úgy néz ki, hogy az előre megkötött szerelék főzsinórja 30-as és arról, 3 darab leágazást készítünk pl:25-40-60 cm távolságokra. Ezek végére kerül a műlégy. A műlegyek előkevastagsága 25-ös.


Élőhalas: Vízigolyóval olyankor érdemes kísérletezni, amikor a műlégy és a villantó csődöt mond, de a megismétlődő rablások arra ösztökélnek, hogy mégis érdemes lehet próbálkozni más módszerrel, mondjuk élő kishallal. Használjunk ilyenkor minél vékonyabb, 0,20-0,25-ös zsinórt és 60-80 centiméteres előkére szerelt 1/0-1-es számú horgot.

Állóvizes horgászat során a legjobb módszer, bár folyón is lehet vele úsztatni egy-egy jobb helyre.

Folyóvízben a csalihalat a vízfolyással úsztathatjuk. Engedjük az örvénybe és ott a bot lassú mozgatásával ingerelhetjük kapásra a rablóhalakat. Csaliként a küsz jöhet főként szóba.

Mint fentebb írtuk, állóvízen a leghatásosabb az élőhalas vízigolyós horgászat. Miután felfűztük a zsinórra, a horogtól nagyjából egy méterre ütköztessük meg, s az élő csalit (lehetőleg küszt) hátán, vagy orrán tűzzük fel.

Ha nincs még ilyen ”balingolyónak” is nevezett vízigolyónk, akkor beszerzésnél igyekezzünk olyat választani, amin hosszába át lehet vezetni a zsinórt.  Ilyen például a CORMORAN IN-LINE 35MM.

Előnye a vízigolyós horgászatnak

A legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá extra felszerelés, csak a vízigolyó. A szerelék is nagyon egyszerű és külön botot sem kell tartanunk hozzá. A meglévő pergető vagy fenekezéshez használt bot kiváló hozzá. A horogra akadt rablóhal fárasztása pedig igen élvezetes.

Első hosszú kirohanása után is erőteljesen küzd a horgon a hal, így nagyon bravúros horgászatban lehet részünk.