PVA

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

polivinil-alkohol nem más, mint nedvesség hatására feloldódó anyag. Napjainkban a modern pontyhorgászat lassan elengedhetetlen kellékévé növi ki magát. Rendkívül sokszínű felhasználási módszereket sorakoztat fel ez technika.

A tapasztalt okos nagyobb halak már hagyományos módszerrel igen nehéz horogra csalni. Ezzel a teljesen új technikával a rutinos halaknak is újdonság ként szerepel. Maga a technika felhasználási módjai is mind különböznek.

A PVA rendszeren belül is különféle termékek vannak forgalomban. Mára már szinte minden gyártó kifejlesztette a maga saját PVA palettáját.

  • fox pva szett

Vannak forgalomban PVA zsinórok mely segítségével néhány szem plusz golyót juttathatunk a csalink köré. Sok vízben a „kevesebb, több” elvén működik az etetés. Ahhoz, hogy néhány bojlit vagy egyéb szemes terményt az etetőhelytől távolabb is el tudjunk helyezni, vagy közvetlenül a horog mellett tudjunk felkínálni, kiválóan alkalmas a PVA zsinór. Párás, esős időjárási körülmények között is kiválóan használható. A tekercsen általában 20 métert található. Rendkívül koncentrált etetést tudunk létrehozni.

Van PVA szalag, ami egy multi funkciós megoldás, mely tökéletes oldódásának köszönhetően hideg vízben is alkalmazható, ugyanis még alacsony vízhőfoknál is nyomtalanul tűnik el, nem zavarván ez által az etetésen keresgélő halakat. Alkalmazhatjuk előkénk rögzítésére is a gubanc gátló csőhöz, melyre az extrém távoli dobásoknál lehet szükségünk.

Személyes kedvencem a PVA tasak. A PVA tasakok a pontyhorgászatok során lehetővé teszik a rendkívül pontos és koncentrált etetést. Ennek nagy jelentősége van versenykörülmények közepette, az agyonhorgászott vizeken, vagy akár a rövid, 1-2 napos horgászatok esetében.

Akadnak forgalomban különböző időszakokra gondolok itt téli és nyári tasakokra. Értelem szerűen a téli tasak könnyebben és gyorsabban oldódik ezzel ellentétben a nyári valamivel nehezebben, de mindkét fajta úgy van kialakítva, hogy az adott időszakban könnyen és eredményesen tudjuk velük fogni a halakat. Ez a változat nem lyukas, amely kifejezetten a nagy töménységű aromák, vagy aromában ázó csalogatóanyagok bejuttatására alkalmas. Előtte azért érdemes meggyőződni arról, hogy az aroma oldja-e PVA tasakot, mert ha igen, akkor erre a célra alkalmatlan.

Én személy szerint a meghorgászandó távolsághoz szoktam kiválasztani a tasak méretét. Értelem szerűen, ha távolabbra szeretnék horgászni kisebb tasakot választok és rendkívül figyelek a kialakítására. Közelebbi horgászatra lehet választani valamivel nagyobb tasakot és a kialakításában sem kell annyira precíznek lennünk.

Ehhez a technikához nekem az in-line rendszerű ólmok váltak be a legjobban. Nehéz ezt érvekkel alátámasztani, de többször is tapasztaltam, hogy monofil zsinórra kötött azonos horogelőkével és csalival lényegesen sűrűbben érkezett kapás, mint a fonott előkés változatra. A pontyhorgászatok során főleg extrém időjárási körülmények közepette nagyon nehéz a pontos etetést tökéletesen végrehajtani, és ez egyaránt érvényes a behordással vagy a bedobással végzett horgászatokra. Pedig a pontos etetés a siker egyik legfontosabb alapfeltétele.

A PVA hálók használatával az etetéssel kapcsolatos problémáink egy csapásra megszűnnek, hiszen így rendkívüli mértékben koncentrálhatjuk a horgon vagy a hajszálelőkén felkínált csalink köré az etetést.

A PVA csőháló segítségével rövid idő alatt tetszőleges méretű PVA csomagokat készíthetünk, amivel különböző szemes etetőanyagokat tudunk a csalival együtt bedobva, tehát közvetlenül a horog mellé juttatni. A műanyag cső átmérője - amelyre a PVA hálót felhúzzák - alapvetően megadja, hogy nagyjából mekkora lehet az elkészített etető csomag, de természetesen a háló még tágul valamennyit a tömködés közben.