Horgászzsinór fajták

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászat elengedhetetlen kelléke a zsinór, melynek jó megválasztásán múlik az eredményes fogás. Mindig biztosnak kell lenned a felszerelésedet illetően. A kellőképpen összeválogatott szerelés lehetővé teszi, hogy a horgászat örömeire, és ne a felszereléssel való szenvedésre összpontosítsd a figyelmed. Ez legfőképp a zsinórra érvényes, amelynek nagyon jó minőségűnek kell lennie, ha el kívánjuk kerülni a problémákat. Mert elég a legapróbb hiba, és már nem is bízhatsz meg benne.

  • fonott zsinórok , horgászzsinór fajták

A zsinór történelméről egy pár szót szeretnék szólni.

Őshorgászok eleinte különböző növényi rostokat használtak. A technika fejlődésével elérkeztünk a selyem használatához. Ezekkel az volt a probléma, hogy ezek az anyagok megszívták magukat vízzel, illetve könnyen megsérültek. Nagyon nagy figyelmet igényelt, mivel minden használat után szárítani kellet. Majd 1937-ben megjelent a monofil zsinór. Ez a műanyag zsinór történelmi fejlesztés volt a horgászat történelmében. Nem szívta a nedvességet. Nem igényel nagy figyelmet. Sokkal rugalmasabb és kopásállóbb. Arra figyeljünk, ha nem horgászunk, akkor ne érje UV sugárzás, mert az gyengíti az erősségét. Azért is kell évente cserélni a zsinórunkat.


Nézzük meg, miket is láthatunk magán a csomagoláson! Jó esetben minden gyártó feltünteti a következő tulajdonságait a zsinórnak:

  • szakító szilárdság (kg, vagy lbs)
  • zsinór vastagság (mm)
  • a dobon lévő zsinór kiszerelési hossza (yard, vagy m)
  • a zsinór süllyedési paramétere (merülő, lebegő, gyorsan merülő stb.)
  • különleges paraméterek (UV álló, extra erős, extra lágy stb.)
  • és a zsinór anyagáról is találhatunk információt
  • utolsó sorban pedig a gyártó megfelelőségi nyilatkozata is szerepelhet rajta egy mondatban.


Zsinór típusokból is nagyon sokféle létezik:

  • Monofil zsinór
  • Fonott zsinór
  • Nanofil zsinór
  • Legyező zsinór
  • Egyéb

Ezeken belül is többféle kategóriák léteznek.


Monofil zsinór

A monofil zsinór a horgászzsinórok fajtái között talán a legelterjedtebbek. Sokáig hazánkban nem is nagyon lehetett más fajtával találkozni. A monofil zsinórokat egy speciális eljárással készítik. Nagyon vékony lyukakon préselik át a megolvasztott műanyagot, majd ezeket a szálakat nyújtják tovább. Teszik ezt egészen addig, míg el nem érik a kívánt vastagságot. Mérettartománya az egészen vékonytól a nagyon vastag, erős méretig terjed, 0,1-1 mm között szinte minden féle méretben megtalálható.

A vékonyabb fajták főképp horogelőkére használatosak, ezek lágysága, nyúlékonysága előnyös a csali felkínálás során. Kiválasztásuknál fontos figyelembe venni szakítószilárdságukon, valamint vastagságukon felül süllyedő képességüket is. A monofil horgászzsinórok fajtái között szót érdemel a fluorocarbon zsinór is. Ezek a zsinórok főképp abban különböznek hagyományos társaiktól, hogy szinte teljesen átlátszóak. Emiatt a tulajdonságuk miatt azonban kissé sprődebbek, mint hagyományos társaik. Főképp horogelőke, vagy dobóelőtét kötéséhez használják őket, de a pergető horgászok gyakran alkalmazzák főzsinórként is. Monofil zsinórok méretpontosabbak, mint a fonott kivitelek.


Fonott zsinórok

Igazán nagy választékot talál az ember a fonott zsinórok piacán. A választék együtt jár a rendkívül eltérő árakkal is, de számos extrával is fel lehet vértezve egy-egy magasabb árú fonott. Vegyük sorra az előnyöket és a hátrányokat, mi szól a fonott mellett és ellen. Talán a legfontosabb tulajdonság, hogy a fonott zsinóroknak a szinte 0 a nyúlása. Tehát a zsinór használat közben kisebb és nagyobb terhelések esetén sem nyúlik meg, tehát akkor sem, amikor bevontatjuk a műcsalit. E képesség a legpozitívabb következménye, hogy bármekkorát is mozduljon. Ugyanezt a mozdulatot közvetíti a zsinór végig egészen a bottestig, mert itt nem jelentkezik az a nyúlás, ami elsimítaná ezt a remegést. Tökéletesen összehangolt felszerelés esetén ez a zsinór a legapróbb pöccintést is közvetíti felénk, ami a csalival történik. Elég, ha egy apró falevél akad a kis wobblerünk horgára, máris érezzük a botunkon. Csaling mozgása megszűnt vagy megváltozott annak veretése érdemes megnézni minden rendben van e. További előny, hogy a fonott zsinórok kimagasló szakítóértékekkel rendelkeznek. Ugyanannál a vastagságnál akár többszöröse is lehet a szakítóérték eltérése a fonott javára a monofillal szemben. Ez teszi lehetővé, hogy megfelelő zsinórvastagsággal igazán nagy ragadozókkal is eséllyel szállhatunk szembe.

A fonott zsinórok nagy kopásállósággal rendelkeznek, így a keményebb terepen is jobb eséllyel használhatjuk ezeket. Igaz itt meg kell jegyezni, hogy csodákra azért ezek a zsinórok sem képesek. Egy éles csukafog vagy akár egy pont megfelelő szögben lévő kőperem úgy el tudja vágni ezt is. Érdekes témakör az anyagszerkezet, ami nagymértékben meghatározza a termék árát. Gyakran olvasni a fonottak leírójában az úgynevezett: Dyneema szálakról. Ennek tulajdonsága, hogy 15-ször erősebb az acélnál. A Dyneema egy nagyon fejlett technológiával készül. Ez teszi hihetetlenül erős, mégis nagyon könnyű zsinórrá...

Tehát, ha azt látjuk, hogy Dyneema, akkor tudjuk a zsinór mögött valós technológia áll. Az, hogy egy fonott zsinórban ez milyen mértékben jelenik meg, már más kérdés. A fonott zsinórokat - mint ebben a fenti leíróban is olvasható volt - a gyártók különböző bevonattal látják el a hosszabb élettartam érdekében. Nagyban eltérő e zsinórok lágysága, hiszen a lágyság erősen függ az imént említett bevonatoktól is. Ám ezek a bevonatok a használat során egyre jobban kopnak, ezért zsinórunk előbb-utóbb kiszőrösödik. Hogy ez mikor történik, az sok tényezőtől függ.. A hátrányoknál legelső helyen egyértelműen az ár szerepel. Leggyakrabban kétszeres számokat látunk a monofil zsinórok árához képest. Hátrányként kell feltüntetni a méretbeli pontatlanságot. Hátrány lehet időnként a láthatóság kérdése. A fonott zsinór feltűnőségét a különböző fluorocarbon vagy monofil előtétzsinórokkal orvosolni lehet. Eltérőek a vélemények a sárga, zöld, fekete, fehér stb. színű fonottakkal kapcsolatban.


Pergető monofil zsinórok

Talán legnagyobb előnye a fonottakkal szemben az ára. Fontos még, hogy általában jóval nagyobb mennyiséget is kapunk a „kedvezőbb” árért. Némelyik típus víztiszta kivitelben készül. Ezek általában olyan szituációkban lehet eredményesen használni, amikor fontos a használt zsinór láthatatlansága. A monofil pergető zsinórok előnyeinél szokás feltüntetni a hagyományos monofillal szemben az alacsonyabb nyúlást. A tökéletesen sima felület. A sima, kopásálló felület csendesebb használatot tesz lehetővé, mint a fonott zsinórral való horgászat.


Feeder zsinórok

Ideális keménység, kontrollált nyúlás, gyors süllyedés és magas kopásálló képesség jellemzi ezt a monofil zsinórt. Segítségével a távoli dobások is pontosan hajthatók végre.


Nanofil zsinórok

A nanofil zsinór egy speciális horgászzsinór fajta. Nem fonott, de nem is monofil horgászzsinór típus. A zsinórban több, párhuzamosan elhelyezett szál található, amelyet egy speciális burkolattal borítanak. Ez a zsinórtípus a legkevésbé elterjedt, leginkább a pergető horgászok használják. Ez a zsinórfajta nyúlásmentes, azonban nem rendelkezik a fonott zsinórok terhelhetőségével, de az azonos átmérőjű monofil zsinóroknál erősebb. A kis súlyú műcsalikat speciális bevonatának köszönhetően jóval messzebbre lehet bejuttatni az ilyen zsinór alkalmazásával. Kevés vizet hord fel, ezért téli horgászatra alkalmas lehet. A csomótűrése alacsony, ezért megfontoltan kell kiválasztani az alkalmazott csomót.


Egyéb zsinórok

Bojlis vagy univerzális fenekező horgászoknak. Tökéletesen alkalmas bármilyen típusú fenekező horgászatra. Ezeknek a kiszerelése is elég széles skálán mozog. A 150m-es kiszereléstől akár a 3000m-ig vagy még több méteres kiszerelésig. Az ilyen típusú zsinóroknál jelentős lehet még a szín. Gondoljunk itt a fluo zsinórokra. Ezeknek éjszaka van jelentősége. Lámpafénynél jól látható a zsinór, így dobáskor vagy fárasztáskor hatalmas előny lehet. Nagy vonalakban ez lefedi a témát. Szinte minden típusból találsz a Halcatraz Horgászcentrumban!