Úszórögzítési módszerek

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az úszós horgász módszer a finomszerelékes horgászat kategóriába sorolható. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a spicc botos, bolognai botos és a match botos horgászmódszert. Sajnos az úszós horgászat folyamatosan háttérbe szorul a többi finomszerelékes módszer térhódítása miatt. Én azonban ajánlom Neked - kedves olvasó, hogy próbáld ki. Hihetetlenül jó érzés, amikor a szemmel kísért úszó hirtelen elindul a víz felszínen vagy éppen eltűnik a víztükör alatt. Azt szeretném bemutatni, hogy milyen úszórögzítési módszereket alkalmazhatsz. Remélem, hogy sikerül kedvet kapnod az úszós horgászathoz.

Elsőként a legegyszerűbb úszós horgászatot, a spiccbotos technikát szeretném ismertetni. A Spiccbotos horgászat eszközigénye nagyon egyszerű. A megfelelő hosszúságú spiccbot kiválasztása után a végszerelék összeállítása következik. Egyszerű a dolgod, ha ezt a horgászmódszert részesíted előnyben, hiszen számos előre gyártott zsebpeca áll rendelkezésre. Egy fontos szabály van a szerelék összeállítása során. A szereléked hossza ne haladja meg a spiccbot hosszát! Nem fogod tudni kényelmesen bedobni, hiszen nem tud elég lendületet nyerni az úszó. A spiccbot hosszától 30-50 centiméterrel legyen rövidebb az alkalmazott úszós készség. Az előre gyártott zsebpecát mindössze rögzíteni kell a spiccbot végén egy gyorscsatlakozó segítségével.

Akik saját maguk szeretnék elkészíteni az úszós végszereléket, most figyeljenek! Az úszó rögzítése rendkívül egyszerű. Úgynevezett csúszó úszó rögzítést kell alkalmazni. Fel kell fűzni a főzsinórra a csepp úszót, az úszón elhelyezett kis fém lyukon átbújtatva. Figyelj arra, hogy az úszó antennája a bot spicce felé álljon. Ezzel a művelettel még nem végeztünk! Az úszó szárához és a főzsinór vastagságához megfelelő úszórögzítő szilikoncsövet kell alkalmazni. Ez fogja rögzíteni az úszót a zsinórhoz. Érdemes a CarpZoom úszórögzítő szilikon szettet választani, mert ebben minden méretű szilikoncső megtalálható. Érdemes kettő darab fél centiméteres darabot levágni belőle és felhúzni az úszó szárára. Az egyik darabot az úszó tövéhez, a másikat az úszó szár aljához. Szabadon lehet mozgatni a zsinóron az úszót a kívánt pozícióba. Az úszó rögzítése után már csak az úszó súlyához mérten el kell látni sörétólommal.

Fix úszó rögzítő adapter, lehetővé teszi a testes és test nélküli horgászúszók rögzítését a horgász damilra. Az adapterhez mellékelt szilikonokon fűzzük át a damilt. Ezt követően húzzuk bele a szilikonba az egyik karbon szárat. Állítsuk a kívánt helyre a damilon a rögzítőt, majd tekerjük 2 alkalommal körbe a damilt az adapter körül. Ezután fixáljuk a másik szilikonnal a zsinórt az adapterhez. A szerelék állításánál célszerű az egyik szilikon lehúzása, majd az állítás befejeztével újbóli visszahúzása a szárra.

A következő úszórögzítési módszer a bolognai botos és a match horgászok számára javasolt. Ez a módszer eltér az előzőtől. Ebben az esetben nem fixre, hanem csúszóra rögzítjük az úszót. Ehhez szükség van a kettő darab szilikon ütközőre. Ezeket az ütközőket a főzsinórra kell felfűzni. Sorrend: Ütköző, csúszó úszórögzítő, majd ismét egy ütköző. Ezek fogják közre zárni az úszót és ezen az intervallumon belül lesz állítható a szerelék. A szilikon ütközőket a főzsinóron csúsztatva állíthatjuk be. A zsinórod vastagságához arányosan kell gumi ütközőt választani, hogy ne mozduljon el. A szilikon ütközők közé, a zsinórra kell fűzni az úgynevezett csúszó úszórögzítőt. Ebbe a kapoccsal ellátott csúszó úszórögzítőbe kell rögzíteni az úszót. Ezt a módszert önsúlyos úszókkal ajánlott használni. Nem kell sörétólommal ellátni a végszereléket. Érdemes ezt a technikát alkalmazni, ha szeretnénk a vízréteg különböző pontjait meghorgászni.

Bízom benne, hogy sikerült elsajátítani az úszórögzítési technikákat. A Halcatraz online horgász webáruház kínálatában mindent megtalálsz, amire szűkséged van az úszórögzítéshez.