Horgász távolságmérő

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Mire is szolgál egy távolságmérő pálca a horgászfelszerelések között?

Egy igazán elszánt és vérbeli horgász felszerelése sokszor igen furcsának tűnő eszközöket is tartalmaz. Ha olykor lehetőségünk nyílik belekukkantani némely komoly versenyző ládájába, rendkívül sok érdekes, elsőre – főleg laikus szem számára - fölöslegesnek tűnő holmi is a szemünk elé kerülhet. Higgyük el azonban, hogy itt minden egyes apróságnak fontos szerepe van.

Mint minden sportágnál, a legapróbb részletek a horgászatban is különösen nagy jelentőséggel bírnak, sokszor ezeken múlik a siker. Gondoljunk csak bele, mi minden befolyásolhatja a halfogást: időjárás, etetőanyag, külső hőmérséklet, légnyomás, vízhőfok, napszak, csali, aljzat, meder, színek, zajok és még számtalan egyéb tényező. Ezek közül jónéhányat mi, horgászok képtelenek vagyunk befolyásolni. Éppen ezért válik kiemelkedően fontossá mindaz, amit viszont igen, hiszen a siker érdekében minden kockázatot a minimálisra kell csökkentenünk. Ilyen esetben igen nagy szerepe van a szerelék és/vagy az etetőanyag pontos, mindig ugyanoda történő bejuttatásának. Különösen egy versenyen, ahol a víz szektorokra van osztva, vagy ha egy nádas, sziget, félsziget tövét akarjuk meghorgászni.

Ekkor válik fontossá minden olyan eszköz és megoldás, ami ezt lehetővé teszi. Ilyen pl. a horgász távolságmérő pálca vagy rúd. Az első bekezdésre visszautalva, ez nem más, mint két egyszerű, földbe leszúrható bot, tehát viszonylag furcsának számító tárgy egy esetenként többszázezer forintos felszerelés között. Mégis helye van.


Horgász távolságmérő rúd használata

A távolságmérés folyamata rendkívül egyszerű. Először is keressünk a parton egy olyan biztonságos területet, ahol senkit nem zavarunk és kényelmesen elférünk. Valamilyen módon rögzítenünk kell a szerelékünket az egyik pálcán. Ráejthetjük a kosarunkat, rátekerhetjük az ólmot vagy beakaszthatjuk a horgot, a lényeg, hogy stabil legyen. Azután a két, egymástól ismert távolságra leszúrt bot körül felváltva, oda-vissza annyiszor tekerjük körbe a zsinórunkat a botunk segítségével, hogy az a megfelelő zsinórhosszúságot kiadja. Tehát, ha az etetésünk mondjuk 60m-re található, akkor ezt az egymástól 3m-re lévő pálcákon 20-szor kell megtennünk. A kívánt zsinórhossz elérése után zsinórjelölő filccel helyezzünk el jelölést a megfelelő szakaszon, esetleg az orsón található zsinórklipszet is igénybe vehetjük. Ezután óvatosan visszacsévéljük a zsinórt és készen állunk a dobásra.

Figyelem! Soha ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a két pálca között vékony, de erős zsinór feszül! A velünk horgászó házi kedvenceink azon keresztülszaladva igen nagy gubancot okozhatnak, nem beszélve a kisgyermekekre és akár felnőttekre is kockázatot jelentő botlásveszélyről. A földbe szúrt távolságmérő rudakat csak a távolságmérés idejére hagyjuk a földben, a művelet után távolítsuk el, szüntessük meg a baleseti veszélyforrást. Eszközeinket felelősséggel használjuk!


Milyen távolságmérő rudat válasszunk?

Sok horgász, miután rájött a távolságmérés fontosságára, különböző faágak, pálcák, egyszerű leszúrók segítségével próbálta végrehajtani azt. A kifejezetten e célra alkotott távolságmérő rudak azonban többet tudnak: rendszerint felületkezelt vagy valamilyen bevonattal ellátott és sokszor rovátkákkal, mélyedésekkel, marásokkal rendelkező, hegyes végű pálcák. Kímélik a zsinórt, megakadályozzák a gubancolódást. Éjszakai vagy rossz fényviszonyok között is használhatóak, köszönhetően a beléjük helyezhető világítópatronnak ill. a rikító végeknek.

Az egyik leginkább átgondolt, legprofibb készletet a Korda kínálja. Menetes, fúrószárszerű heggyel és a letekerést segítő plusz rúddal rendelkezik. A rozsdamentes acél rudakat ellátták ezen kívül egy-egy vízmértékkel a tökéletes beállítás érdekében. Felületükön mélyedések találhatóak, végükbe világítópatron helyezhető. Kötél jár hozzá.

A jól ismert FOX kínálatában is megtalálható ez az eszköz. A Korda Distance Sticks készletnél sokkal egyszerűbb, ám annál jóval olcsóbb is, hogy mindenki számára elérhető legyen. 60cm-es alumínium rudak, a FOX-tól megszokott narancssárga színnel a végükön, melyekbe ugyancsak behelyezhető a világítópatron, elősegítve az éjszakai horgászatot.

Érdekesség, hogy például a MATRIX Pro Stiff 175cm-es 4 botos bottáskához a gyártó mellékel egy pár távolságmérőt. A táskán belül pedig külön rekesz található annak.

Sok gyártó kínálja a pálcáit egy egységnyi hosszú (általában 3m) kötéllel egybecsomagolva, mely a rudak pontos távolságban történő elhelyezését segíti. Amennyiben csak a két rúddal rendelkezünk, úgy fontos, hogy azokat egymáshoz viszonylag közel szúrjuk le. Elsőre kényelmesnek tűnhet, ha a 10 m-es távolságban elhelyezett pálcáinkon az 50 méterünket csupán öt ismétléssel kimérhetnénk, viszont ez a távolság a 3,60-as vagy 3,90-es botunkkal már kényelmetlen, gyakorlatilag végrehajthatatlanná teszi a műveletet. Szánjunk tehát időt a dologra, legyünk türelmesek és inkább több ismétléssel dolgozzunk. Az általánosan javasolt 3m tökéletesen megfelel, nem véletlen, hogy a gyártók is ezt a hosszt alkalmazzák. Amennyiben nem rendelkezünk semmilyen mérőeszközzel, használjuk a botunkat – az mindig egységnyi hosszú.

Logikus, hogy a távolságmérő rudakat szinte mindig párban lehet kapni. Ez elsőre egyértelműnek tűnhet, ám érdemes ezt mégis megjegyezni, hiszen akkor is bajosan fogunk tudni egy darabot beszerezni, ha felét véletlenül elhagytuk, eltörtük, vízbe ejtettük, stb.

Látható tehát, hogy a leegyszerűsített változatoktól a legkomolyabb eszközökig minden rendelkezésünkre áll, a kérdés csak az, hogy mennyire vesszük komolyan a dolgot és mennyit enged a pénztárcánk.

Aki a Halcatraz Horgászcentrum és horgász webáruház kínálatából szeretné beszerezni a távolságmérő készletét, keressen minket bizalommal!