Spinner Bait csalik

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Általánosan spinner baitnek („forgó csali”) nevezünk minden olyan műcsalit, ami rendelkezik egy vagy több forgó résszel, melyek a bevontatás során különböző mértékű villanást és rezgést keltenek a vízben. Több típusa is van, itthon mégis a furcsa formájú, bojtos-villantós eszközre ragadt rá ez az elnevezés. És mivel legtöbbször ez a típus ugrik be mindenkinek a név hallatán, így most ezt tárgyaljuk.

Mint oly sok minden más, a spinner bait nevű csalik is csak - a Nyugathoz képest- egy-két évtizednyi késéssel jelentek meg kis hazánkban. Amíg a spinnerbait külföldön, különösképpen az USA-ban a pergető felszerelés alapvető tartozékának számít igen régóta, addig itthon néha még most is újdonságként hat. Igazán csak a közelmúltban kezdett el teret hódítani, de még mindig nem tudta legyőzni kategórián belüli legnagyobb ellenfelét, a kanalakat.

Mi is a spinner bait?

Egy olyan műcsali, ami igazából egy valóságban nem létező, meghatározhatatlan élőlényre hasonlít. Ha mégis meg kellene határoznunk, leginkább talán egy néhány egyedből álló halrajra hasonlít. Megfigyelték, hogy a ragadozóhalak időnként ezekbe a halrajokba is belekapnak táplálkozás céljából, ám a spinner bait igazán hatásos tulajdonsága mégsem a látványa, hanem a mozgása. Az önállóan és a hossztengely körül is elfordulásra képes körforgókból és a vékony, színes szilikonszalagokból álló csali mozgása olyan rezgést hoz létre a vízben, ami rendkívüli mértékben ingereli a ragadozóhalak oldalvonalán található érzékszervet. Ez a szerv teszi lehetővé számukra, hogy képesek legyenek messziről érzékelni a zsákmányt. Ez a tulajdonsága a legtöbb halnak kiváló, így a víz legkisebb mértékű mozdulását is lereagálják.

Természetesen a spinner bait csalik legtöbbje nem véletlenül színes, a halak egyéb érzékszerveire is – mint a látás (színes szalagok, fényes fémlapok) vagy hallás (csörgő, zörgő hang) - hatnak. Ez az együttes hatás váltja ki a támadást a ragadozóhalakból, legtöbbször a csukákból.

A spinner bait csali ugyanis főként a csuka horgászata során lehet eredményes.

Bátran használható akadós, vízinövényekkel tarkított terepen is és további előnye, hogy a beépített forgóknak köszönhetően nem csavarja meg a zsinórt. Természetesen fogható velük sügér vagy süllő is, de a legszebb fogásokat csukából adta a spinnerbait.

Spinner bait csali villantói

A spinner bait csalikon található villantók formájának nagy szerepe van. Egy hosszúkásabb, hegyesebb alakú villantóval ellátott darab gyorsabb bevontatást igényel, míg egy kerekebb fajtájú lassú tekerésnél is tartja a mozgását. Lehetnek festettek, arany-, ezüst-, bronzszínűek, csiszoltak, gödrökkel ellátottak, a variációk száma végtelen. Egyes típusok nagyobb rezgést, míg mások élesebb csillanást hoznak létre.

A három leggyakoribb típus a következő:

Colorado:

Kerek, kanál formájú villantó, mely igazán nagy rezgést kelt. Keresztmetszete mély. Zavaros és/vagy mélyebb vízhez ajánlott, a halak oldalvonalát ingereli, ezáltal távolról is képesek érzékelni.

Fűzfalevél:

Hegyes, hosszúkás, szinte sík keresztmetszetű, akár a fűzfa levele. Mérsékelt rezgést kelt. Tökéletes csalihal utánzó, mind közül a legcsillogóbb típus. Hatásos nyáron, ősszel, amikor jók a látási viszonyok és tiszta a víz.

A legnépszerűbb típusok egyszerre vannak Colorado és Fűzfalevél fajtával szerelve.


Indiana:

Az előző kettő keveréke, mindkét típus jellemzőit magában hordozza. Lekerekített, keskeny villantóval rendelkezik, közepesen mély keresztmetszettel. Igazi mindenes, bármilyen körülmények között, átlagos vizeken használható.

  • Indiana formájú spinnerbait
  • Colorado formájú spinnerbait
  • Fűzfalevél formájú spinnerbait
  • Colorado és fűzfalevél formájú spinner bait

Jól látható, hogy ezek a csalik még a nevüket is a tengerentúlról kapták. Ott van ezeknek igazán hagyománya, nem csoda hát, ha a tengerentúlról érkező újdonságok késve jutnak el hozzánk és csak nehezen nyomhatók le az itthoni horgászok torkán. (Ellentétben a ragadozó halainkkal, melyek szívesen támadnak az ismeretlen csalira is.)

A régimódi, de bevált hazai módszereket nehezen elengedő horgásztársadalom a legtöbb újítást kétkedve fogadja, és mire meggyőzi az eredmény, már ott a következő találmány. Hogy van-e itthon ezeknek az eszközöknek létjogosultsága? Szerintünk igen. Ne maradjunk le! Merjünk kísérletezni, újítani, próbálkozzunk bátran és fogjunk szép csukákat!

Egyáltalán van még itthon igazán jó csukás víz? Ez akár egy másik téma lehetne...

Címkék : spinner bait