Horgászzsinór kötések

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászok szinte mindig speciális kötéseket, csomókat használnak. Ennek lényege, hogy a zsinór a csomó meghúzása után ne vágja el saját magát, a lehető legkisebb szakítószilárdság csökkenést érjük el a zsinórunknál a kötés után. Ha hiszitek, ha nem, egy jól elkészített horgászcsomó nagyban nem fogja csökkenteni a zsinór szakítószilárdságát. Terhelés esettén a maximális nyúlási ponton fog elszakadni. Én úgy gondolom, a horogkötések minden horgász számára ismertek. Ezért a két zsinór összekötését boncolgatnánk most.

Az egyik legtöbbször használt horgász zsinór kötés, hisz a távdobás elterjedésével szinte kötelező a dobóelőkék használata. Gyakran használunk leader-eket, azaz vezető vagy előtét zsinórt. Ezek használata kagylós vagy akadós terepen rendkívül fontos. Egy kicsit időzzünk itt el, hisz ezeknek több típusa is van:
 

Leader kötés

A leader egy olyan nagy teherbírású, általában vastag monofil vagy fluorocarbon zsinór, mely felülete rendkívül sima. Így nehezebben sérül és természetesen nehezebben is szakad. Van más lehetőségünk is, használhatunk fonott vezető zsinórokat. Abban az esetben választunk fonott vezető zsinórt, amikor a legfontosabb kritérium a leader zsinórokkal szemben az erő, a nagyon magas szakítószilárdság.
Ilyenkor, a horgász zsinór kötésénél két szempontot kell figyelembe vennünk. Két különböző alapanyagú zsinórt kell úgy összekötnünk, hogy a csomó meghúzásánál egyik se sérüljön. Hasonló problémával találkozhatunk, ha nagy átmérő különbségű, azonos anyagú zsinórokat kötünk össze. Ez esetben is nagy szükség van a speciális horgász zsinór kötésekre.

Dobóelőke kötés

Egy másik speciális vezető zsinór a dobóelőke. Nevezhetjük egyszerűen csak csapónak is, mint ahogy gyermekkoromban mindenki nevezte. Ez a 10-15 méter hosszúságú zsinór, a dobás közben fellépő pokoli erőket veszi fel, és így védi meg a vékony távdobó főzsinórunkat. A legegyszerűbb változat a nagy teherbírású fonott zsinór. Mivel egyre több horgászvízen tiltják a fonott zsinórok és előkék használatát, egyre elterjedtebbek a felvastagodó dobóelőkék, angolul tapered leader-ek. Ezek a vastagodó monofil zsinórok óriási előnye, hogy a főzsinórral való összekötés hasonló átmérőjű zsinórral történik, így a stabil csomó létrehozása sokkal egyszerűbb. Természetesen, a tapered teherviselő vége sokkal vastagabb, ami a legnagyobb erőhatásokat is kibírja.
Ezt a két előtét zsinór fajtát szerettem volna megemlíteni ebben a kis írásban, mielőtt, magáról a csomóról elmélkednék. Illetve nem is a csomóról, hanem a vele szemben támasztott követelményekről.

Csomó kötés

A csomónak természetesen simán kell csúsznia a bot gyűrűi közt. De nem csak a viszonylag nagy mérető pontyozó botok gyűrűjére kell gondolnunk! A feeder, sőt a match botok gyűrűje közt is akadálymentesen, a dobótávolság csökkenése nélkül kell kifutnia.
Legalább ilyen fontos a szerelékünk szakítószilárdsága is. A zsinór kötése után ez az érték nem csökkenhet, mert ez a halunk elvesztését jelentené.

Talán ezek után érthető, miért fontos a horgászzsinór kötésénél a speciális csomók alkalmazása. Szinte lehetetlen lenne leírni szövegesen, hogy is csináld ezt a kötést, hogyan kösd össze legegyszerűbben a két zsinórodat. Erre a neten vagy a youtube-on zseniális videókat, animációkat találsz.

Ez az én kedvencem, az öt bemutatott kötés közül biztosan meg fogod találni a kedvencedet:

forrás: blueparay csatrona - YouTube

Természetesen jó horgászatot kívánok mindenkinek, akinek tudtam egy picit segíteni, de annak is, akinek nem, de volt olyan kedves, és végigolvasta ezt a kis bemutatót. Nézzetek szét webáruházunkban, ahol fonott és monofil leader-ek, taperedek széles kínálatából válogathattok.