Az etetőrakéta használata, javasolt alkalmazása

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgász piacon bőséges kínálatú etetőrakéta van forgalomban. Különböző gyártók által fejlesztett típusok közül lehet választani. Több méretű és megannyi színű horgász etetőrakéta áll rendelkezésre az online horgászbolt kínálatában. Számításba kell venni, hogy mekkora távolságra szeretnénk elvégezni az etetést és milyen bot áll rendelkezésünkre. Az etetőrakéták alkalmazásánál a horgászok egy része - tapasztalatom szerint - nem fektet kellő figyelmet a megfelelő spod bot kiválasztására. Sajnos a nem megfelelő bojlis bot könnyedén eltörhet a nagymértékű túlterhelés következtében. Bár az etetőrakéta használatának elvét a legtöbb horgász ismeri, szeretnék néhány gyakorlati jó tanácsot adni az alkalmazáshoz.

Első lépés a megfelelő etetőrakéta kiválasztása. Az Halcatraz online horgászbolt kínálatában 10-15 fajta etetőrakéta található.

Az etetőrakétákat gyakran Spombnak hívják, azonban ez a gyártó neve. A köznyelv az etetőrakétákat általánosan Spombnak nevezi, hiába nem Spomb gyártmányú. Minden Spomb etetőrakéta, de nem minden etetőrakéta Spomb. Remélem így érthető volt.

A Spomb etetőrakéták 3 méretben készülnek: mini, midi és a nagy változatban. A spod bot erősségéhez kell kiválasztani a megfelelő méretű etetőrakétát. Egy 5 libra erősségű spod bothoz nyugodtan használjunk nagyméretű etetőrakétát. Azok a horgászok, akik nem rendelkeznek megfelelő spod bottal válasszák a mini, vagy midi méretű etetőrakétát. Fontos tudni, hogy a pontyozó bottal, avagy feeder bottal történő etetést nem ajánljuk! Ebben az esetben még mindig nagy a rizikófaktor a bot törése miatt.

Fontos figyelni a megfelelő zsinór kiválasztására az etetőrakéta használatakor. Érdemes vékony átmérőjű monofil zsinórt használni, ami maximum 0,25 mm átmérőjű. A vastag zsinór nagyobb súrlódást okoz a spod bot gyűrűjében, ezért ezt le kell csökkenteni. Természetesen fonott előtét zsinórt érdemes használni, amit a saját dobási stílusodhoz kell kiválasztani. Ebben nagyobb a differencia, de szerintem 0,28 mm-től vastagabb fonott zsinórra nem lesz szükség. Véleményem szerint a monofil főzsinór átmérőjéhez kell kiválasztani, így nem lesz nagy a csomó. A fonott zsinórt a monofil zsinórral ütköző csomóval kell összekötni, hogy a csomó ne akadályozza a zsinór szabadon futását.

Az etetőrakétát össze kell kötni a fonott zsinórral egy stabil csomómentes kötéssel. Nagy erőhatást kell kibírnia, ezért erre érdemes odafigyelni. A Spomb etetőrakéta elengedhetetlen tartozéka a lebegtető szivacs. A használata során hamar felbukkan a felszínre a Spomb és szakadás esetén könnyebb megtalálni. A víz előbb-utóbb partra fogja sodorni, csak ki kell várni. A Spomb etetőrakéta vízbe érkezést követően kinyílik, és a vízbe juttatja a benne szállított töltetet. A Spomb etetőrakétát megtalálod a horgász webáruház kínálatában fehér, fekete és limitált darabszámú narancssárga színben.

Érdemes kiemelni a Prologic AirBomb etetőrakétát is. Eltér a működése a Spomb etetőrakétától. A horgászok arra lettek figyelmesek etetés közben, hogy a nagy csobbanás elriasztja az óvatosabb halakat. A Prologic AirBomb etetőrakétát repülés közben is ki lehet nyitni. Egy határozott mozdulattal meg kell rántani a spod botot repülés közben. A kívánt helyen fog szétszóródni a töltet. Ha nem érezni csökkenést a kapások számában a spomb használata közben, akkor hagyhatjuk becsobbani a vízbe. Vízbe érkezés után egy rántással kell kinyitni a Prologic etetőrakétát. Koncentráltabb az etetés, ha megvárjuk a csobbanást és azután nyitjuk ki. Nagyobb területet lehet megetetni a levegőben kinyitott rakétával.

Az etetéshez ajánlott egy megfelelő horgász vödör alkalmazása. Fontos a horgász vödör kialakítása, mert zárhatónak kell lennie. Elősegíti az aromák benntartását és a nedvesség megőrzését. Számos horgász vödör között lehet választani a kínálatunkban. Elérhetőek kör alapú és szögletes vödrök a horgászbolt kínálatában. Nem vet túl jó fényt a vízparton, amikor festékes vödörből pakolják ki a horgász felszerelést a vízparton. Az is betölti a célját, de legyünk stílusosak. Nem nagy összeg elköltésével pofás horgász vödröt választhatunk a Haldorádó, Bat-Tackle, vagy Fox kínálatából. Ezek zárható vödrök, kényelmes a szállítás a használatukkal. Az autóban sem fog kifolyni az oda nem illő csali.

A Fox gondolt azokra a horgászokra akik etetőrakétát használnak. Elkészítették a Fox vödörtartó állványt. Ennek segítségével nem kell mindig leguggolni a Spomb újra töltéséhez. Kényelmesen beállítható a kívánt magasságba. A horgászbot számára egy EVA puhított habszivacs tartó van kialakítva, aminek oda lehet támasztani. A horgász vödörtartó állvány elérhető egy és kettő vödröt tartó változatban. Bármely 10 és 17 literes Fox, vagy Bat-Tackle vödör kompatibilis vele. A Spomb 2019-es újdonságainak egyike az új Spomb horgász vödör fekete színben.

Amennyiben kérdésetek maradt a Spomb etetőrakéta használatával kapcsolatban, keressetek bennünket bizalommal telefonon. Jó pecát kívánunk!

Címkék : etetőrakéta