A horgászbotok dobósúlya – a feederbotok

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az első részben átnéztük a pergető botokat, azaz azoknak dobósúlyát és az azokat befolyásoló tényezőket. Megállapíthattuk, hogy a pergető bot választásánál nem csak a dobósúly tartományt kell figyelembe vennünk, hanem a célhalak méretét, fajtáját, valamint a műcsalik típusát is. Amit még kiemeltem és talán a legfontosabb: a gondolkodás. Nyugodtan átléphetjük a határokat, de azt ésszel tegyük.

Ebben a részben a feeder botok dobósúlyát nézzük meg. Ha valaki azt hiszi, hogy ez sokkal szabályszerűbb, már most írom, hogy téved. Ma Magyarország legkedveltebb horgász módszere, a feeder horgászat. Az a finomszerelékes módszer ez, ami az egyszerű fenekező horgászat modern változata. Több ágazata is kialakult már az elmúlt években. Gondoljunk itt csak a method horgászatra. A horgászbotok dobósúly tartományának vizsgálatánál mindegy, hogy methodos horgászbotról vagy feeder botról beszélünk. Ezért én most nem teszek különbséget.

  • feeder bot dobósúlya

egy átlagos dobósúly tartomány egy, a minőségét tekintve, átlagon felüli boton

A képen, az egyik kedvenc botom adattáblája látszik. A Nevis bot 3,90m hosszú, heavy akciójú method feeder névre keresztelt horgászbot. Itt jegyezném meg, hogy ez egy zseniális horgászbot, amely dobósúlya 45-130 gramm közt van. A Halcatraz horgászbolt egyik leggyakrabban feltett kérdése, ennél a bot választásnál is elhangzott már:

  • Mennyi a bot maximális dobósúlya?
  • Ha 120 grammal dobok és eltörik, kicseréled?

Sorolhatnám a végtelenségig azokat a kérdéseket, amik hozzájárultak ennek a blog-bejegyzésnek a megszületésében.


Aki már az első részt elolvasta, biztosan sejti a választ. A feederbot maximális dobósúlya nagyban függ a horgász dobási stílusától illetve a dobás mozdulatába tett erőtől, dinamikától. Ezért van ilyen tág határok közt megadva a dobótömeg. Valóban így van. Egyes horgászok dobási stílusa alkalmas arra, hogy hosszú évekig használják ezt a könnyű és feszes feeder botot akár 130 grammos dobósúllyal. De vannak olyanok is, akiknek kifejezetten kis dobótömeget szabad csak használniuk. Meg kell ismernünk a saját dobó stílusunkat, tisztába kell lennünk a határaival. Érdemes minden egyes bottípussal kísérleteznünk, hogy megtaláljuk az optimális dobósúlyt. Azt a dobó tömeget, amellyel a legmesszebb dobunk azzal a bottal.

Számtalanszor elmondtuk már, hogy ésszel is dobjunk. Minél nagyobb erőt teszünk a dobás mozdulatába, annál nagyobb a túlterhelődés kockázata. A tapasztalat az, hogy nem is lineárisan nő a kockázat, hanem négyzetesen emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a túlterhelés határához közeledve, nem is kell olyan nagy plusz erőt bevetnünk a horgászbot törésébe. Azért szerettem volna ezt nagyon kiemelni, mert a mai modern feederhorgászatban egyre messzebb keressük a halakat. A feederbotos dobóversenyeken elképesztő távolságokat dobnak. A feederes horgászversenyeken is számtalanszor voltam tanúja annak, hogy az nyert, aki a legmesszebb horgászott. Ezért fontos az észszerűség, a technika. Ne mindig erővel akarjuk megoldani azt a helyzetet, amit már azzal nem lehet.

A határok túllépése? Természetesen, a feeder botok esetében is átléphető a boton jelzett tartomány. Csak ésszel! Remélem, senki nem érti félre, hogy ilyen sokszor hangsúlyozom a gondolkodás fontosságát. Az észszerűség segít abban, hogy a horgászbotunk részeinek száma akaratunk ellenére ne gyarapodjon. Saját tapasztalatból mondom, én magam is jártam már úgy a kedvenc folyómon, hogy 250 grammos feeder kosarat tudtam csak megállítani, a tutti helyen. Minden mást kimozdított a Tisza, így esélyt sem adva a tuti hely meghorgászására. Valóban furcsa érzés volt a töltettel együtt bőven 300 gramm felé került végszerelék bevetése a 150 grammos botommal. Mert ez volt akkor nálam, és peca nélkül meg ugye nem megyünk haza. Nem kellett messze dobnom, egy nagyon lágy, váll melletti lendítéssel elértem a megfelelő helyet. A feeder botom, mint egy hatalmas szélviharban meghajlott fiatal jegenye, úgy ált a parton. De a nagy kosár nem mozdult, a bot rettentő furcsa görbülettel meredt a folyó felé. A kapásnál a bot kiegyenesedett, és adrenalintól telt vérkeringéssel már fárasztottam is a márnámat. Kapás kapást követett, és egy zseniális élmény dús napot élhettem át. A heavy akciójú feeder botom nagyon jól bírta a gyűrődést, pedig 5 percenként frissítettem. A dobósúly tartományát bőven túl léptem, de nagyon figyeltem a túlterhelésre. Tapasztalatból mondom, hogy a bot túlterhelése, ne haragudjatok, hogy ezt írom, de gyakran az emberi nemtörődömség eredménye. Srácok! Ésszel! Legyen ez az új szlogen, OK?

  • feeder bot dobósúlya 2

Még egy példát szeretnék leírni. A képen látható adattábla egy 2020-as újdonság a Nevistől. Az új kedvencem, a feeder bot, azaz az egész család, nem csak szép, de egy kifejezetten jó márnázó bot. Ez a bot a Nevis River Barbel botja, mely talán már át is lép a feeder botok státuszán. Én annyira kedvelem, hogy gyakran harcsázni is használom. De maradjunk a dobósúly kérdésnél. A tábla felirata szerint a bot dobósúlyának a maximuma 250 gramm. Meg van a szitu, ahogy a spori a 200+ grammos kosarat megtömi, és a dobásba beleállva 200 méter felé akarja repíteni azt? A világ és saját energiáját is beleteszi a dobásba. Nem lehet más végeredmény, mint a bot túlterheléses törése. 250 gramm? Higgyétek el, tudja. Bőven tudja! Nem dobó súlynak nevezném szívem szerint, hanem lendítő tömegnek. Ez egy extra kemény folyóvízi feeder bot, ahol nem a dobási távolság a fontos. A bot úgy van tervezve, hogy a 200 grammtól is nagyobb kosarakat nagy biztonsággal dobja, azaz lendítse be a közeli törések, padkák valamelyikére. Ha valóban arra használjuk és úgy, amire a fejlesztők ezt tervezték, hosszú évekig fogjátok használni ezt a csoda folyóvízi feeder botot.

Ha valaki azt érzi, hogy rengeteg a feeder botok törése, akkor ezzel a blog blobejegyzéssel talán meg tudom győzni, hogy téved!  Természetesen a feeder botok vezetik az eladási statisztikánkat, és semmivel sem magasabb a törések száma, mint a többi bottípusnál. Úgy gondolom, így volt a legegyszerűbb bemutatni a lehetőségeket. Senkit sem akartam elriasztani a feeder botos horgászattól, csak fel hívni a figyelmeteket néhány általam fontosnak tartott tényezőre.
Ennyit a feeder botokról, a következő részben a bojlis botok számadatait vizsgáljuk meg. Lehet ott is törünk párat, persze csak elméletben. Tudjátok ugye: ésszel!!!