Casting pergetőbotok

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Európában - és így hazánkban is a peremfutó orsók terjedtek el a pergetésben. A horgászok nagy része ezt a típust keresi, de az ezredforduló után elkezdett teret hódítani a multiplikátoros orsó is. A világ más tájain, például az USA-ban vagy Japánban a horgászok nagyrészt ezeket az orsókat használják. A multiplikátoros orsó használatához a pergető horgászatnál szükség van casting pergető botra.

Ezeknek a botoknak merőben más a kialakítása, teljesen más botépítést igényelnek, mint a hagyományos pergető botok. Ha először rápillantunk egy casting botra, a legnagyobb különbséget az orsótartónál látjuk. Ezeknél a pergető csating botoknál a dobó multiplikátor használatához szükségünk van egy fix „ravasz”-ra, melybe a dobó kéz mutatóujját tudjuk akasztani. Innen is kapta a magyar, ún. revolver nyél elnevezést ez az orsótartó. Ez a kis „szarvacska” a legjellemzőbb, első ránézésre is látható különbség. Ezekre az orsótartókra csak casting vagy baitcasting orsókat lehet szerelni, ez így lett tervezve.

Természetesen más, fontos különbségek is vannak a hagyományos pergető botokhoz képest. A legfontosabb, ami már ránézésre is látható, még ha nem is annyira feltűnő, mint a revolvernyél, az a gyűrűzet. A horgászat közben, mind dobásnál, mind fárasztásnál az orsó és a gyűrűk is „lovagolnak”, tehát a bot felső részén helyezkednek el. Ezért egy teljesen eltérő gyűrűformát és típust használnak a csating pergető botokon. A gyűrűk dupla talpas változatban kis belső átmérővel kerülnek a bottestre. Mivel lovagló helyzetben vannak a bottesten, teljesen más irányú és erejű erők keletkeznek a használat során. Sőt! A bottest is merőben más! A blank is sokkal feszesebb, erősebb és rövidebb is, mint a hagyományos pergető botoknál.

A multiplikátoros orsókat eredetileg nagy csalik vezetésére, nagy halak horgászatára használták. Mivel a dob mind a két oldalán meg van támasztva, a nagy erők miatt sem tudja a tengelyt elhúzni. Ezért a casting botok is követték ezt az igényt. Rendkívül feszes, merev bottestekkel készültek ezek a botok. Az USA-ban a pergetés népszerűségének előretörésével, a sügéres horgászmódszer terjedésével egyre több horgász kezébe került casting horgászbot. A módszer annyira népszerűvé vált, hogy terjedése megállíthatatlannak tűnik. Egyre több európai forgalmazó kínálatában láthatjuk a csating botokat, kínálatukat igyekeznek a trendekhez formálni. 

Egyre több horgászban (elsősorban a sügérhorgászokban) merült fel az igény, hogy viszonylag kis testű halak horgászatára is szeretnének casting pergető bottal horgászni. Így a csating botok dobósúly tartománya egyre kisebb értékeket ér el, lassan megközelíti a light dobósúlytartományt. Ami nem változhat, az a viszonylag feszes bottest. Mindig is feszesebb lesz, mint a hagyományos pergető botok blank-jai, a gyűrűk felső helyzete miatt.

  • casting bot

A light pergetés virágkorát éli. Minden pergető horgász arzenáljában megtalálhatók a light és ultra light pergető botok. Az igény így természetesen megjelent a casting botokkal szemben is. A dobó multiplikátoros orsók minimális dobósúlya már lehetővé teszi a 4-5g-os csalik biztonságos kidobhatóságát. A botok fejlesztésénél is eljutottak már bőven 20 gramm alatti botok megjelenéséig. Így úgy gondolom, casting felszereléssel már az 5g-os csalik is gubancmentesen dobhatók és a bottal könnyedén vezethetők is.

Üzletünkben, a Halcatraz horgászboltban igyekszünk széles választékot tartani ezekből a casting pergető botokból, hisz fontos számunkra, hogy mindenki megtalálja az általa kedvelt horgászfelszerelést. Így egyre több forgalmazó casting pergető botja megtalálható az emeleti szintünkön kiállítva. Természetesen nem lenne tökéletes webshop a Halcatraz webáruháza, ha ezek a termékek nem lennének ott is elérhetőek. Értékesítőink igyekeznek telefonon vagy e-mailben is segíteni azoknak a vásárlóknak, akik nem tudnak személyesen eljönni a horgászboltunkba, és megcsodálni az egyedülálló választékunkat.