Miért (ne) rendeljünk Kínából horgászcuccot?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Manapság óriási divatja van a legkülönbözőbb termékek Távol-Keletről történő megrendelésének. A legegyszerűbb hétköznapi apróságoktól a ruházatokon át az autóalkatrészekig bárki számára beszerezhető lett bármi. Naponta több millióan rendelnek világszerte, ami a helyi postáknak óriási terhet, az adott országnak pedig hatalmas bevételkiesést jelent.

Természetesen a horgászfelszerelések is megjelentek ezeken az oldalakon, néha elképesztő találmányok és újítások formájában. Ellepték őket az elsőre tetszetős, minőséginek tűnő orsók, horgászbotok, zsinórok. A vásárolni szándékozó horgász csak kapkodja a fejét a furcsábbnál furcsább, itthoni kereskedelemben gyakran -egyébként nem véletlenül- nem is kapható eszközök láttán. Ezekről -néhány konkrét példával- bővebben később. Sorra nyílnak a különböző csoportok a közösségi média ismert felületein, ahol a horgászok megosztják egymással a pozitív vagy negatív tapasztalataikat.

Annak ellenére, hogy a szükséges és hasznos horgászcuccok mindegyike a jobb horgászboltokban beszerezhető itthon is, az emberek mégis szeretnek az online kínai turkálókban válogatni. Hogy ennek mi lehet az oka, az nem teljesen világos, valószínűleg a kapásból rávágott válasz (Mert olcsóbb!) mellett a kinyílt-a-világ érzése is nagy szerepet játszhat. Mindenesetre itt, a Halcatrazban is elhangzik néha a mondat egy-egy nálunk nem kapható termékkel kapcsolatban: „Nem baj, majd megrendelem Kínából.”

Vegyük hát sorra az érveket pro és kontra és ezek alapján döntsön mindenki a saját belátása szerint!

Kezdjük a legerősebb, mindig mindent felülíró érvként emlegetett tényezővel, ami természetesen nem más, mint az alacsony ár.

  • kínából rendelem

 A te botod is ott van valahol..

 Az ártényező

Ami miatt a legtöbben elcsábulnak, az természetesen a kedvező(bb) ár. Az aprócikkek (kapcsok, forgók, horgok, stb.) esetében legtöbbször a hazai kereskedelmi forgalomban kapható mennyiségnél jóval többet kínálnak ugyanannyiért, sőt néha kedvezőbb áron. Ez ellen valóban nehéz érvelni, de vizsgáljuk meg a témát közelebbről! 

Először is biztos, hogy szükség van arra a mennyiségre? 
Melyik az az átlagos feederhorgász, aki egy szezon alatt 300 ütközőt vagy 200 horgot elhasznál? Természetesen lehetnek extrém helyzetek, de tegyük a szívünkre a kezünket, ez igen ritka.

Másodszor valóban olcsó, ami nem kerül sokba?
Hosszú távon nem biztos. A horgászboltok polcain lévő horgászcikkeken a legtöbb esetben meglepően kevés haszon van. Ez még a drágának számító termékek esetében is így van. Gondoljunk bele! Egy jó forgalmúnak számító horgászbolt állandó, stabil vevőkörét is legfeljebb pár száz fő alkotja. Ez nem sok ember, és ha mindegyik máshol (pl. Kínában) venné meg a szükséges holmikat, úgy már nem lenne értelme horgászboltot üzemeltetni a térségben. Ha mi, horgászok még a pár száz forintos vásárlásainkon is igyekszünk spórolni, az hosszú távon -és szélsőséges esetben- akár azt is eredményezheti, hogy a kedvenc horgászboltunk árat emel, esetleg végleg eltűnik a környékről. Végeredményben tehát nem biztos, hogy jól járunk.

Harmadszor érdemes megvizsgálni, mit (illetve mit nem) kapunk a viszonylag alacsony árért cserébe? 
Amit kapunk, az nem más, mint maga a termék. Ha egyáltalán megérkezik hozzánk. (Jó esetben működőképesen, a kívánt színben, méretben, mennyiségben, az általunk választott tulajdonságokkal. A csapnivaló minőségről majd később.) És ezen kívül semmi több. Ellentétben a valódi horgászboltokkal, itt nincs szaktanácsadás, garanciális ügyintézés, jól kiépített szervízháttér, stabil kapcsolati háló. Kínai szemszögből csak cikkszámok árusítása zajlik, semmi több. Nem horgászok gyártanak és árusítanak horgászoknak, hanem szalagmunkások vásárlóknak. Ilyen szempontból nincs különbség a villanykapcsoló, feederkosár, ablaktörlő, illatosító, műcsali vagy pendrive között. Mind beszerezhető Kínából, de egyiket sem szaküzlet árusítja. Ne várjunk hát sokat a pénzünkért. Legfeljebb magát a megrendelt terméket. Ha szerencsénk van, meg is kapjuk.

A horgászat nagyot lépett előre az elmúlt jónéhány évben. Óriásit fejlődött a szakma, de ami a legfontosabb - eljutottunk oda, hogy ma az átlagos hobbihorgász ugyanazokat a horgászfelszereléseket használhatja, amikkel a versenyzők a világbajnokságokat nyerik. Olyan ez, mintha munkába járáshoz Forma-1-es autót vehetne a „pilóta”. Nincs külön versenyzőknek gyártott, egyedi darab vagy széria. Bárki számára beszerezhető lett a csúcskategóriába tartozó eszközök legtöbbje, ráadásul legálisan, megfizethető áron, nem hétköznapi felhasználásra „butítva”. Egyszerűen besétálhat a boltba, és megveheti, nincs már olyan termék, amiért Kínáig kellene utaznunk. Még a belépő szintű eszközök is tökéletesen ellátják a feladatukat, azokért pedig tényleg nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni.

Amin igazán nagyot spórolhatnánk (botok, orsók, elektromos kapásjelzők, stb.), azokat a túl sok rizikófaktor miatt nem célszerű a Távol-Keletről beszerezni, ezt a legtöbben nem is merik megkockáztatni.

A különböző aprócikkek, fogyóeszközök (ütközők, kosarak, súlyok, horgok, stb.) pedig itthon sem drágák, ebből a szempontból fölösleges őket vizsgálni. Ezekkel kapcsolatban talán annyit érdemes megjegyezni, hogy amíg az európai forgalmazók egyre inkább kezdenek elmozdulni az újrahasznosított csomagolások és nehézfémmentes alapanyagok alkalmazása felé, addig ez Kínában természetesen nem magától értetődő. Ez igen komoly környezetvédelmi aggályokat vet fel és ez is lehet egy szempont.

Az időtényező

Ezt nyilvánvaló okokból már kevesebben szokták pozitívumként említeni. A Kínából rendelt termékek szállítási határidejét általában 30-50 napban határozzák meg. Ez bizonyos esetekben lehet kevesebb vagy több is, de legtöbbször nagyjából ennyit kell várnunk a csomagunkra. 

Egy spontán módon megszervezett baráti peca alkalmával értelemszerűen kizárhatjuk ezt a lehetőséget, ilyenkor úgyis mindenki a kedvenc horgászboltjába tér be pótolni a felszerelése hiányzó részeit. A hazai horgász webáruházak legtöbbje is legfeljebb csak pár napos határidővel dolgozik. A Halcatraz horgászcentrum és horgász webshop például másnapra eljuttatja a megrendelt terméket a gazdájához. Egynapos átfutási idő miatt biztosan nem hiúsul meg semmilyen megszervezett horgászat, egy-két hónap azonban már sok idő. Ha belegondolunk, a valóban horgászszezonnak nevezhető időszak is az évnek csak pár hónapja, luxus lenne ebből hosszú  heteket várakozással tölteni.

  • kínából rendelem -idő
  • kínából rendelem -idő 1

 Felül a Halcatraz szállítási ideje, alul a kínaié (30-50 nap)

 
Nem beszélve arról a jelenségről, amikor az ígért 30-50 nap elteltével is hiába várjuk a megrendelt terméket. Számtalan esetben tapasztalható, hogy a csomag nem vész el ugyan, csak jóval később érkezik a tulajdonosához.
Hogy milyen állapotban, arról a következőkben lesz szó.

Szállítás

Ha úgy döntünk, hogy interneten keresztül vásárolunk magunknak horgászfelszerelést, azt természetesen az eladónak valamilyen módon el kell juttatnia hozzánk. Hazai (vagy közeli) horgász webáruházak legtöbbször valamelyik csomagküldő szolgálatot vagy a Postát bízzák meg a feladattal. Ezzel szemben a Kínából útnak induló termék szó szerint bejárja a fél bolygót. Utazik repülőn, hánykolódik a tengeren egy konténerhajón, vonatok, kamionok, teherautók viszik el a rendelési országba, városba. Itt szortírozzák, aztán a csomagot egy napon a postás a vásárló kezébe nyomja. Nyilvánvalóan számtalan, az itthoninál nagyságrendekkel több rizikófaktor jelentkezik egy ilyen hosszú úton. Ehhez képest az eladók legtöbbje nem bajlódik sokat a csomagolással. A lényeg itt is a volumen – minél rövidebb idő alatt minél több csomag elkészítése. Nem számít a rendelt termék épsége, nincs idő gondosan csomagolni.

  • kínából rendelem - sérült 2

Nem csoda, hogy ez történt; egy levegős fóliában utazta át a fél világot – fönt látható sárga színben

Azt természetesen nem állítjuk, hogy minden csomag sérülten érkezik. Azt sem, hogy soha nem sérül meg egyetlen általunk feladott termék sem. Olykor a mi küldeményeinkkel is előfordul, hogy mire a vásárlóhoz ér, sérülés keletkezik rajta. Az viszont biztos, hogy ennek soha nem a felelőtlen, hanyag csomagolás az oka. Mi minden rendelést úgy rakunk össze, ahogyan mi szeretnénk megkapni. Sérült terméket soha nem küldünk el, minden eszközt leellenőrzünk feladás előtt. Miután viszont kiadjuk a kezünkből (tehát átadjuk a futárszolgálatnak), már nem sok befolyással bírunk felette. Mi viszont személyesen, elektronikus úton vagy telefonon is utolérhetőek vagyunk bármilyen rendellenesség esetén; és mindig a legkedvezőbb megoldásra törekszünk, sok esetben a saját kárunkra is. Érvényesíthető az elállási jog, nem a világ túlsó felén lévő ismeretlennel kell kommunikálni többnapos átfutási idővel mindkét fél számára ismeretlen nyelven, hanem velünk. A Halcatraz Horgászcentrum és Horgász Webáruház személyzetével, Nyíregyházáról.

  • kínából rendelem - vélemény

Vásárlói visszajelzés a halcatraz.hu főoldaláról

Íme néhány kínai csomag:

  • kínából rendeltem - sérült 3

Ilyet mondjuk már hoztak vissza hozzánk gyári hibára gyanakodva – lásd Csorba Csaba vonatkozó írását

  • kínából rendelem - sérült 4

Kilencrészes bot – horgászatra ugyan alkalmatlan, de legalább kis helyen elfér

  • kínából rendeltem - sérült 1
  • kínából rendeltem - sérült 5

Több hét várakozás eredménye – természetesen előreutalás után

A Kínából történő rendelés melletti érvként szokták említeni, hogy rendkívül kényelmes a folyamat, pár kattintás (és természetesen fizetés) után csak várni kell a postást, aki az ajtóig hozza a csomagot. Ez ma már itthon sincsen másképp, bármely hazai horgász webáruházból történő rendelés után ugyanez fog történni. A Halcatrazból rendelt csomagot ráadásul nem is kell előre fizetni – természetesen a futárnál is kiegyenlíthető a díj.

Garancia

Egy igen kényes téma.

A gyári vagy tervezési hibákból eredő garanciális kérdések kezelése a Távol-Keletről vásárolt termékek esetében gyakorlatilag lehetetlen. Márpedig az előző, kínai termékek minőségét taglaló fejezetből már láthattuk, hogy ez bizony igen sűrűn indokolt lenne. Néhány eladónál tapasztalható ugyan valamilyen szintű segítő szándék, de a garanciális ügyek intézése legtöbbször kimerül a vételár (vagy inkább annak egy része) visszautalásában vagy nagyon szerencsés esetben a termék újra küldésében. Ennél többet szinte lehetetlen rajtuk behajtani, az igazunk érvényesítése kizárt. Általában azt szokták felajánlani, hogy ha legközelebb rendelsz tőlük valamit, akkor megkapod ugyanazt a terméket féláron. Ezzel viszont adnak is meg nem is, hiszen nyilván a legritkább esetben rendel bárki újra onnan, ahol egyszer pórul járt; és még egy hibás termék sem vigasztalja.

  • kínából rendeltem - gyűrűsor

Félrekötött gyűrűsor Kínából – Tessék mondani, ilyenkor hol kell reklamálni?

Ezzel szemben a Magyarországon hivatalos forgalmazótól vásárolt termékek garanciális háttere megfelelőnek mondható. A gyártók alapvetően azt vállalják, hogy a bizonyíthatóan gyártási vagy tervezési problémából eredő hibák esetén kicserélik a terméket.

Mi, a Halcatraz dolgozói is már 99%- os biztossággal fel tudjuk vázolni a sérülés keletkezésének okát vagy az adott szituációt, hiszen rengeteg ilyen esettel találkozunk és nincs túl sok lehetőség. Ennek ellenére mi is gyakran meglepődünk a gyártók engedékenységén. Nagyon sok esetben akkor is cserélnek, ha a sérülés gyanús, és sejthető, hogy a használó rontott el valamit. Ezt egyértelműen a saját brand-jük védelmében teszik, igyekezve ezzel is minél több felhasználót megnyerni maguknak. 

Ez a legfőbb különbség tehát a kínai és a hazai beszerzések garanciális ügyintézése között - a kínainál a jogos követelés is érvényesíthetetlen; itthon pedig még a kérdéses esetekben is számítani lehet a gyártók jóindulatára. Ez talán elég nyomós érv a kínai ellen - és a hazai mellett. A következő részben néhány példán keresztül képet kaphatunk az egy dolláros minőség szintjéről.

Minőség

A leginkább kifogásolható tényező. Izgalmas rész következik. 

Ne legyenek illúzióink, a horgászboltok polcain megtalálható termékek (és minden egyéb, ami körülvesz bennünket) 99%-a Kínában készül. Szinte mindenki Kínában gyártat, van azonban néhány nagyon fontos különbség. Az általunk, direkt módon megrendelt kínai termékek leggyakrabban tömeggyártás eredményei, amelyek vagy semmilyen minőségellenőrzésen nem esnek át, vagy éppen nagy cégek termékeinek tesztjén buktak el. Magyarul gyártáskor keletkezett selejtáru.

  • kínából rendeltem - nem lebeg

 Nem úgy tűnik, mintha lebegne – pedig úgy hirdették

Ezek a cégek kényesek a minőségre, a termékeiket komoly teszteknek vetik alá és csak azok a darabok juthatnak el a boltok polcaira, amelyek kiállták a próbát. Ne gondoljuk, hogy ezt az utat könnyű kitaposni. Egy dollárért soha nem fogjuk ugyanazt a minőséget kapni. Egy vállalkozó vagy cég jól felfogott érdeke, hogy a saját neve vagy márkajelzése alatt csak olyan termékeket szerepeljen, ami hibátlan. Ez komoly kapcsolati hálót, tőkét, évtizedes tapasztalatot igényel és ez az az út, amit megspórol nekünk egy gyártó.

  • kínából rendelem -teszt

Tesztelés a Salmo gyárában – egyesével, mindegyiket

Ezzel szemben Kínában minden eladó, ami a szalag végén leesik. Mindent lemásolnak és gyengébb minőségben, olcsóbban árulják. Olyan mennyiségű áru keletkezik, amit lehetetlen lenne tesztek sorozatával ellenőrizni, de ilyen esetekben nincs is erre irányuló szándék.

  • kínából rendelem - spomb

Kínai játékspomb – egy vásárlónk ötöt tört el, mire bejött hozzánk egy „igaziért”

Egy nemrég történt, egészen friss vásárlás után a vevő kifejezésre juttatta a nemtetszését:

  • kínából rendelem -vélemény2

„Az eladó egy gazember. A leírásban 13 csapágy szerepel, az orsóban viszont csak egy található. A többi csapágy helyén műanyag persely van.”

  • kínából rendelem- csapágy

A 13 csapágyból csak 12 hazugság – de ő legalább szétszedte

Arra is rájöttek, hogy a nagy gyártók tesztjein elbukott, kevésbé jó minőségű, olykor selejtnek számító darabok is tovább értékesíthetők még kiskereskedelmi szinten, és ezekkel találkozunk mi a különböző rendelős oldalakon. Ez az oka annak, hogy sokszor jól csengő márkák ismert termékeit is megtaláljuk itt-ott. Ne dőljünk be azonban a látottaknak, ezek selejtek, hamisítványok, minőségi problémával bíró darabok vagy gyenge másolatok.

  • kínából rendelem- brand

Ezek vajon eredetiek lehetnek?

Felmerül a kérdés: miért tűri ezt bármelyik cég? A válasz egyszerű: azért, mert nincs más lehetősége.

Kína jelenleg a második számú nagyhatalom – ráadásul az előrejelzések szerint gazdaságilag hamarosan már elsőszámú. Gyakorlatilag zsarolhatatlan és még államközi szinten is lehetetlen bármilyen szankciót kiterjeszteni rá. Világgazdasági szempontból hihetetlenül aprónak számító, jelentéktelen nevek (Shimano, Daiwa, Fox, stb.) fenyegetése, figyelmeztetése, kérése, alkudozása mind süket fülekre talál. Kínai szemszögből mind súlytalan.

Végezetül álljon itt példaként néhány érdekesség a Jangcén túlról:

Közismert, hogy az elektromosság és a víz jó barátok.

  • kínából rendelem -led

Különböző színben világító LED-es műhal - karácsonyfára talán, bot végére inkább ne

  • kínából rendelem -led 2

USB-s tölthető-rezgő-mozgó-villogó csodacsali – nyilván a ragadozóhalak természetes tápláléka is ilyen

Automata kapás-lereagáló szerkezet.

  • kínából rendelem- rugós

Csak ha nem sajnálod a botod és a zsinórod – na meg életed halát

  • kínából rendelem - horog

Ha halastavat üzemeltetnél, mi lenne a véleményed ezekről…

  • kínából rendelem - horog1
  • kínából rendelem - horog2

…amik valamiért nem is kaphatóak nálunk?

  • kínából rendelem - utánzat1

„Olyan ismerős vagy valahonnan…”

  • kínából rendelem - utánzat

Megvan! - Egész jól sikerült.

Akár gyermekkorunkban - Fedezd fel a két kép között található különbséget!

A Gamakatsu és a kimondhatatlan nevű ikertestvére – itt már egész ügyes volt a grafikus

 A hasonlóság ezeknél is biztosan csak véletlen műve.

 No comment.

Összegzés

A Kínából rendelt horgászfelszerelések egy része biztosan használható. Az sem titok, hogy sok esetben (főleg aprócikkeknél) a távol-keleti és a hazai boltok termékei azonosak. Természetesen nem lenne értelme azt állítani, hogy soha senki nem járt még szerencsével és nincsenek sikersztorik. Még egy-két kifejezetten jópofa termék is fellelhető, mint pl. ez:

Zsugorcső a nyéltagra – olcsóbb botokat érdemes vele egyedivé varázsolni

 

Legtöbben természetesen a kedvezőbb árak miatt döntenek néha Kína mellett. Meg kell azonban értenünk valamit. A horgászat egy nagyszerű időtöltés, űzheti gyerek és öreg, férfi és nő, de végeredményben mégiscsak egy hobbi, amit az ember magának választ. Senki sem kényszerből ül a parton, hanem kedvtelésből. Ha úgy érezzük, hogy ez túl sokba kerül nekünk és azt kell keresnünk, hogy hol tudunk spórolni, akkor nem jó hobbit választottunk magunknak. Számtalan egyéb kikapcsolódási lehetőség van még – habár mindre költeni kell. De egy síelő sem Kínából rendeli magának a léceket, mint ahogy a snookerjátékos a dákóit vagy a motorversenyző a gumiabroncsokat. 
 
Pedig mind kapható ott is. 
 
Ha tényleg nincs pénzünk és mindenáron ezt a sportot kívánjuk űzni, ideiglenesen elégedjünk meg a horgászat kevésbé eszközigényes, tényleg bárki számára megfizethető ágazataival.

Spiccbot a Halcatraz kínálatából – egy doboz cigaretta áráért

 

A szakma rendkívül kibővült, lehetőségek széles tárháza várja a horgászni vágyókat. Már nem ugyanaz, mint évtizedekkel ezelőtt; múltban ragadt szemlélettel (mely szerint régen sem volt ennyi minden, oszt’ mégis fogtunk halat) lehetetlen lépést tartani a fejlődéssel.

Ha úgy döntöttünk, hogy horgászni kezdünk, mérjük fel a lehetőségeinket. A horgászat nem drága sport, a kérdés csak az, hogy milyen szinten kívánjuk űzni a pecát. Egy hétköznapi horgász már pár tízesből össze tud rakni magának egy hibátlan felszerelést, de még Walter Tamás eszközparkja sem mérhető mondjuk egy autóversenyzőjéhez.

Legyünk alázatosak, tiszteljük a halat, a vizet, a horgásztársakat, a gyártókat és forgalmazókat, a horgászboltok és horgász webáruházak üzemeltetőit, hiszen a felsoroltak mindegyike azért működik, hogy kiszolgáljon bennünket – és azért működhet, mert együttműködünk velük. Vásároljunk itthon, hazai webáruházakból vagy horgászboltokból! Ennyivel tartozunk nekik, és legfőképpen magunknak.

 A képek forrása: internet