OKUMA X-SPOT vs OKUMA BLACK BOMBER SPOD

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

OKUMA X-SPOT SPOD&MARKER 2015 vs. OKUMA BLACK BOMBER SPOD 2019

Az Okuma orsók híresek a megbízható és strapabíró mechanikájukról. A horgász orsó piacon a belépő szintű termékektől egészen a felső kategóriáig foglalnak helyet az Okuma termékei. Azoknak a horgászoknak ajánljuk az Okuma termékeit, akik szeretik a kiforrott technikát és nem akarják a világ összes pénzét horgászcuccra költeni. Az Okuma pont ezt tudja. Az adott pénzből a lehető legtöbbet nyújtja a horgászok számára. A mai napig 2 év gyári garanciát vállalnak minden termékükre. Nem akarok ujjal mutogatni más brandek felé, de már kevesen vállalják a kettő év jótállást az orsóikra.

  • okuma orsó összehasonlítás4

Jelen esetben kettő orsót mutatunk be az Okuma háza tájáról. Mindkét orsó etetőrakéta dobásához készült, de megjelenési időben van közöttük néhány év. Az Okuma X-Spot már sikeresen bizonyított rengeteg horgász spod botján. Legyél feeder horgász vagy bojlis horgász fontos szerepet tölt be a pecák alkalmával az etetés. Amit már egy etetőlapáttal, vagy csúzlival nem tudsz elérni, ahhoz Spod botra és orsóra van szükséged.

  • okuma orsó összehasonlítás

Mi a titka a megbízhatóságának?

Az egyszerűség.

Na, de ilyen könnyen nem zárhatjuk le a témát. Szeretnénk később bemutatni azokat a különbségeket, amik az új Okuma Black Bomber Spod orsóba újításként belekerültek. A Halcatraz horgászáruházban vásárlás előtt a horgászok szeretik kipróbálni a leendő orsójukat. Nincs ezzel semmi baj, én is beletekerek pár métert minden orsóba megjelenésekor. Az Okuma X-Spot orsót kézbe véve feltűnik a robosztus felépítés. Minden a távdobásra és a nagy erőkifejtésre van hangolva. Óriási igénybevételt jelentene egy hagyományos feeder orsónak, de még egy pontyozó orsónak is az etetőrakéta dobása-becsévélése. Ezért ne rakétázz azzal az orsóval, amivel horgászol!

  • okuma orsó összehasonlítás2
  • okuma orsó összehasonlítás5

Megjelenés

Megjelenésében hasonlítanak egymásra, le sem tagadhatnák a rokonságot. Az X-Spot színe grafit színű árnyalattal rendelkezik, amit az új Black Bomberben fekete szín váltott le. Megfelel a legújabb trendeknek, hiszen a legtöbb horgász fekete orsóra vágyik. Az orsóházon feltűnik, hogy a visszaforgásgátló kapcsoló funkció nélkül maradt. Ez nem termékhiba, pusztán úgy vélték a mérnökök felesleges funkció. Ezzel az orsóval nem a fárasztás a lényeg, hanem az erőátvitel. Az új Black Bomber Spod Okuma orsó megkapta az X-Spod orsóházát. Viszont! Az Okuma foglalkozik a vásárlói igényekkel, ezért a megújult orsóban létet nyert a visszaforgásgátló kapcsolója. Így sokkal könnyebb elhelyezni a bottáskában, vagy a dobozába visszatenni. Mostantól szabadon kapcsolható előre-hátra.

Ezt mindenki döntse el saját maga, fogja használni vagy sem. A népszerű felkapókarba épített  visszacsapásgátló rendszert megtartották a mérnökök, így nem kell a dobásnál a felkapókar  visszacsapódásától tartani. Az egyik számomra legfontosabb minőségbeli változás a fém hajtókar.  Magasabb minőségérzete van és tényleg megbízhatóbb is műanyag társánál.

Tudás

Remekül érzékelhető az eltelt évek alatt történt technikai fejlődés az új Black Bomber orsóban. Egymás után kézbe véve észrevehetően jobb orsót sikerült alkotni az Okuma mérnökeinek. Simább futás jellemzi a plusz egy csapágy miatt. Eltűnt az Okuma Black Bomber hajtásából az a kóválygás szerű érzés. Az orsókról levettük a dobokat, hogy szemléltethető legyen a tengely mérete. Mindkét orsóban azonos átmérővel rendelkeznek, és kellően nagy az átmérőjük. Fékhatásban azonban érezni különbséget. Az Okuma X-Spot fékrendszerében kisebb a fékhatás. Hiába gyorsfékes orsókról van szó, a spod orsók fékrendszere teljesen nem zárható le. Nincs 15-20 kilogrammos fékerő, mint a pontyozó  orsók esetében. Ettől nem kell megijedni! Ha teljesen behúzzuk a féket, abban az esetben is meg lehet forgatni kézzel a dobot.

  • okuma orsó összehasonlítás3
  • okuma orsó összehasonlítás1

Dob

Az új Okuma spod orsó dobját sekélyebbre tervezték. Valóban ez egy okos döntés volt, ugyanis nincs értelme mély dobbal gyártani egy olyan orsót, amivel legfeljebb 150 méterre dobnak vékony zsinórral. Megfigyelhető az új Black Bomber dobján, hogy már csak kettő darab fém zsinórklipsz található rajta. Az X-Spot egyedülállóan három darab fém klipsszel rendelkezett. Valószínűleg vásárlói felmérések alapján elegendőnek bizonyul a kettő darab is.

Az Okuma Spod orsókról nagyon pozitív tapasztalataink vannak a Halcatraz horgászáruházban. Nem találkoztunk hibás darabbal, magas darabszám értékesítése esetén sem. Ha a megújult Okuma Black Bomber Spod olyan megbízható lesz, mint a nagytesója biztos nem bánod meg a vásárlást

  • okuma orsó összehasonlítás6