Székely – Őzetanya Öregtó

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Nyíregyháza környékén mára sok intenzív telepítésű horgásztó közül választhatnak a békés halakat kedvelő sporthorgászok. Több szempontból is kiemelkedik közülük a Székely – Őzetanya Öregtó 23 hektáros napijegyes tava, ami hét év után 2019 nyarán nyitotta meg újra a kapuit a horgászok előtt. Kétségkívül előnyös, hogy számtalan olyan hal van tóban, ami eddig még nem találkozott horoggal.

  • székely 4

Egyrészt nem kell attól tartanunk, hogy túl óvatosak lennének a halak, másrészt a jól elkészített végszerelékek megfelelő akadást biztosítanak, nincsenek a tóban deformált, szétszaggatott szájú halak, amik gyakran lemaradnak máshol fárasztás közben és ha mégis eljutnak a matracig, akkor a látványuk sem túl szívderítő.
Ha fontos valakinek, hogy igazán szép és egészséges halakat fogjon, akkor itt megtalálhatja a számítását, mert számtalan egyedi pikkelymintázattal rendelkező ponty él a tóban. Változatos a nyurga-, tükör-, spanyolmintás és tőponty állomány. A pontyok mellett arányában sok az amúr és a harcsa is. A víz mérete ellenére nagy a halsűrűség, de az átlagos egyedsúly főleg 5 kg alatti halakból áll. Fontos megjegyezni, hogy a bosszantó törpeharcsát alaposan kitakarították idén a vízből.

Ennek ellenére pontyozni továbbra is tigrismogyoróval, gumikukoricával érdemes. Nekünk rendre több kapásunk volt ezekkel.
Ajánlatos kikönnyített vagy lebegtetett csalizást alkalmazni, mert helyenként számottevő az iszap vastagsága.

A halakon túl a környezet szépsége, a nádassal szegélyezett part, a kisebb-nagyobb szigetekkel tagolt vízfelület, a természetes jelleg különbözteti meg igazán az Öregtavat a többi intenzív telepítésű horgászvíztől. 40 horgászhelyet alakítottak ki, ami érkezési sorrendben foglalható el. Az egyik szigetet is horgászhatóvá tették, amit hídon lehet megközelíteni. A megfelelő vízminőség miatt több helyen szellőztető berendezést működtetnek. A horgászhelyek rendezettek, de érdemes hosszabb száknyéllel készülni, mert több helyen elég meredek a part. A legtöbb állás a tó északi és keleti oldalán található, a szomszédos bojlis tó felőli nyugati oldal nem horgászható.

Az északi oldalon lévő hét állás közel van az igényesen kialakított főépülethez, ahol finom kávé kapható és házias jellegű meleg ételek is rendelhetőek. A távolabbi horgászállásokhoz igény szerint ki is viszi azt a halőr.
A vizes blokk is kulturált. A recepción a végszerelék elkészítéséhez szükséges alapvető horgászkellékek és különböző csalik is kaphatóak. A legtöbb horgászhely mögött-mellett árnyékos, nagy fák találhatóak. Kényelmes, hogy a horgászállások személygépkocsival is megközelíthetőek. A szabályzat hasonló a többi sporthorgász tavon megszokottal,  de nem értelmetlenül szigorú. A behajtási lehetőség mellett nekem tetszik, hogy etetőhajót is lehet használni és a mikro szakállas horgot sem tiltják.

  • székely 3

Egyszóval, ha valaki igényes a környezetre, a halak küllemére és gyakori kapásokra vágyik saját maga vagy a „horgász utánpótlás” számára, akkor érdemes ezt a vizet választania.