Feeder Lexikon

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...
A következő hetekben-hónapokban egy komolyabb vállalkozásba kezdek itt a blogon. Úgy hívom, hogy FeederLexikon. Miről van szó? Alább összefoglalom pár mondatban. Aztán szerdán belevágunk. Én biztos, remélem Te is. Szóval:
 
A feederbotos peca a hazai horgászat meghatározó műfajává vált. Leszorította az első helyről a hagyományos fenekező horgászatot és – számomra úgy tűnik – az itthon bojlizásnak aposztrofált pontyozással fej-fej mellett a legnépszerűbb horgászati mód lett.
 
Sokfelé horgászom. Folyókon, nagy tavakon, holtágon, bányatavon, egyesületi vagy intenzív vizeken egyarán. Mindenfelé látok feederbotokkal horgászó embereket. Azt is látom, mennyire különbözőképp, mennyire eltérő módon és eszközökkel teszik ezt horgásztársaim. Néha megsüvegeli az ember, milyen ötletesen, ügyesen pecáznak egyesek. Máskor pedig sírhatnékom támad, látva mennyire alapvető hibák teszik eredménytelenné egy-egy horgásztársam napját.
 
Egyáltalán nem gondolom, hogy ezek a pecások buták vagy ügyetlenek lennének. Két dolgot azonban igenis gondolok:
 
Az egyik az, hogy a kezdők nagyon nehezen jutnak hozzá a legalapvetőbb információkhoz. Sok tapasztalt horgász cikkében olvashatnak az effajta peca mesterfogásairól, vérző minibojliról, fluoreszkáló aromafelhőről, meg arról, hogy milyen taktika kellett egy kifejezetten nehéz horgászverseny megnyeréséhez. De nem tudják, hogy hogyan tegyenek le az ágasra egy feederbotot, melyik spiccet tegyék a bot végébe és hogyan kössenek két egyforma hosszúságú horogelőkét.
 
A másik pedig, hogy a régebb óta horgászó emberek legtöbbjének csak kevés ideje van a hobbijára. És ők is ugyanazzal a problémával szembesülnek, mint a kezdők: az újabb módszerek alapvető ismereteit nehéz megtalálni, a régen tanult dolgok sokszor nem adnak választ a ma felmerülő kérdésekre.
 
Na jó, de mire lesz jó a FeederLexikon? Elképzelésem szerint e cím alatt gyűjteném össze a feederbotos peca legalapvetőbb információit. Mi a feederbot, milyen orsók, zsinórok használatosak hozzá? Miféle kosarak vannak, milyen csomókat érdemes megtanulni? Hányféle csalirögzítési mód van? Mitől bloody, mi a wafter vagy a dumbel? Hogyan helyezd el a botodat? Miért kell (kell egyáltalán?) többféle hosszúságú horogelőke és hogyan tárold azokat? Mit csinálj másképp, ha folyóvízen feederezel? Mire jó a fonott főzsinór és miből köss methodhoz előkét? Egyáltalán mi az, hogy method? És így tovább…
 
Minden héten (vagy ha elragad az élet, hát minden másodikon) szerdánként kiteszek egy-egy kisebb szócikket/témát, amivel kapcsolatban megpróbálom a legalapvetőbb információkat összeszedni. Lesz hosszabb és lesz rövidebb. Illusztrációként saját képeket és gyártók képeit egyaránt használok. Nem vagyok egyetlen márka elkötelezettje sem, így sokféle termékkel találkozhattok majd. Szívesen veszem a ti ötleteiteket is, így, ha valakinek kiegészíteni valója van egy adott témához vagy javaslata egy újabb szócikkhez, azt megtehetitek itt vagy a blog Facebook oldalán.
 
Azt remélem, hogy egy idő elteltével, mondjuk jövő ilyenkorra egy egész komoly mennyiségű anyag, komoly tudásmennyiség gyűlik majd össze, amit haszonnal forgathatnak a kezdő pecások. Titkon azt is remélem, hogy a tapasztaltabbaknak sem lesz ez felesleges, hisz ezeken a témákon keresztül maguk is végiggondolhatják, mit miért és hogyan csinálnak.
 
Lássuk, mi lesz belőle! Szerdán kezdünk.
Címkék : Horgászat, feeder