A pergetés szerelmeseinek

Minden címke 167


Mutasd az összes cikket...

A pergetés az egyik legnagyobb izgalommal járó horgászati módszer, hisz itt nem kell sokat ülni, s várni a fogásra. Épp ezért nem árt ehhez nagyobb állóképesség, na, nem csak a horgásznak, hanem a felszerelésének is. A Shimano három új orsót kínál a célra.


Shimano Vanquish 4000F

Ha valaki egy ultrakönnyű, ám mégis megbízható pergetőt keres, annak a Shimano Vanquish szériájának akármelyik példánya megfelelő lehet. A 4000F modellszámmal ellátott orsónak súlya mindösszesen 240 gramm, melyet a gyártó által fejlesztett CI4+ technológiának köszönhet. A Vanquish ezen felül egy magnézium-testet kapott, mely a sósvízi horgászatnál jól jöhet, hisz visszaszorítja az alkatrészek korrózióját, a 12 db. nagy teherbírású, szintén nehezen korrodáló A-RB csapágy pedig rendkívüli megbízhatóságot biztosít az orsó számára. A Vanquish 4000F modell ezen felül megkapta a Shimano Aero Wrap II, X-Ship, valamint AR-C technológiáit is, melyek segítségével simább, precízebb vonalvezetés, valamint gördülékeny felcsévélés jellemzi a pehelysúlyú pergetőt. Ez utóbbin a Power Roller technológia is segít, mely megakadályozza a zsinór tekeredését. A Super Stopper II –nek köszönhetően pedig ha egyirányú tekerési módba állítjuk orsónkat, akkor semmiféle holtjátékot nem szabad tapasztalnunk.

A 4000F további jellemzői: 0,25mm-260m/ 0,30mm-180m/ 0,35mm-130m / 0,40mm-100m vonalkapacitás, 5,2:1-es áttét, illetve egy fordulattal 83 cm-nyi zsinór-felcsévélés.

Specifikációk

Méret Csapágyak Áttétel Tömeg Zsinórkapacitás
4000 12+1 5,2:1 240g 0,25mm-260m
0,30mm-180m
0,35mm-130m
0,40mm-100m

Shimano Vanquish C3000F

A kisebbik Vanquish-testvér  a C3000F modellszámot kapta. Ennek súlya mindösszesen 195 gramm, melyet a gyártó által fejlesztett CI4+ technológiának köszönhet. A Vanquish ezen felül szintén megkapta a 4000F korrózió ellen remekül helytálló magnézium-testét. A tizenkét nagy teherbírású, szintén nehezen korrodáló A-RB csapágy pedig rendkívüli megbízhatóságot biztosít az orsó számára. A Vanquish olcsóbb modellje is megkapta még a Shimano Aero Wrap II, X-Ship, valamint AR-C technológiáit is, melyek segítségével simább, precízebb vonalvezetés, valamint gördülékeny felcsévélés jellemzi a pehelysúlyú pergetőt.  Ez utóbbin a Power Roller technológia is segít, mely megakadályozza a zsinór tekeredését. A Super Stopper II –nek köszönhetően pedig ha egyirányú tekerési módba állítjuk orsónkat, akkor semmiféle holtjátékot nem szabad tapasztalnunk.

A C3000F további jellemzői: 0,25mm-210m/ 0,30mm-130m/ 0,35mm-100m vonalkapacitás, 5,2:1-es áttét, illetve egy fordulattal 76 cm-nyi zsinór-felcsévélés.


 

Shimano Sustain 4000FG

280 gramm, 4,8:1 áttétel, 8 db S-A-RB + 1 RB csapágy. Nagyjából ezek a számok jellemzik a Shimano egyik legnagyobb termékcsaládjának, a Sustainnak a 4000FG névre hallgató modellét. Persze a képlet koránt sem csak ennyiből áll, hiszen ez az orsó ezeken felül megannyi olyan paraméterrel bír, melyek nagyban megkönnyítik a horgászok dolgát.

A Sustain egyik legnagyobb erénye – amelyet a neve is kifejez – az élettartama, mely kiegészülve a Shimano X-Ship rendszerével, a gyors, megbízható fékjeivel és a CI4 anyaghasználattal egy igazi tökéletes pergetőorsó benyomását kelti. Ezen felül a 4000FG megkapta a gyártó által fejlesztett Aero Wrap II rendszert is, mely a sima, gyors és akadásmentes zsinórfektetést hivatott biztosítani. A hajtókar alumíniumból készül, melynek holtjátéka egyirányú tekerési állásban egyenlő a nullával a Shimano Super Stopper II technológiájának köszönhetően. A dob pedig hidegen préselt, melyre a Power Roller zsinórkezelő mechanikának köszönhetően szinte sohasem kerülhet feltekeredett zsinór.

Ahhoz tehát, hogy megalapozzuk pergető-felszerelésünket, egy jó bot mellett elengedhetetlen a megfelelő orsó kiválasztása is, ami sokszor nem igazán pénztárca-barát. Aki viszont mélyen a zsebbe nyúl, az a fent említett három orsó személyében nem csak kitűnő pergetőt, de időtálló és megbízható eszközt is kap cserébe.