Meddig élnek a halak?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A halak élettartama fajtától függően változó, ezért érdemes tudomást szereznünk róla mielőtt kedvencünkké fogadunk egyet.

Az édesvízi fajokat gyakrabban vásárolják, hiszen kevesebb törődést igényelnek tengerben élő társaikkal ellentétben, viszont a kisebb termetű halak élettartama nem is tart tovább 1-3 évnél. Ha gyermekeknek szeretnénk vásárolni, a hal gondozása mellett ez a másik legfontosabb kérdés, hiszen nekik sokkal nehezebb feldolgozni egy házi kedvenc elvesztését. Az édesvízi fajták közé sorolhatjuk a szivárványos guppit, a pillangóhalat vagy néhány sügérfajtát. Ha tetrát, vitorláshalat, márványsügért vagy óriás algaevőt választunk, jó néhány évig nyugodtak lehetünk; e fajták akár 10 évig is élhetnek. A rekordtartó (és emellett a legnépszerűbb) mégis az aranyhal, a maga 15 éves átlagéletkorával.

A jóval nagyobb odafigyelést igénylő tengeri fajokkal már más a helyzet. A kifogástalan vízminőség, jó minőségű, változatos táplálék és a megfelelő akváriumméret mind olyan dolog mely befolyásolja kedvencünk élettartamát és elhanyagolása esetén akár a legrosszabbra is számíthatunk. Általánosságban 2-4 évig élnek, ide tartozik például a mandarinhal, a szarvashal, a gobiosoma, a háromfoltú korallsügér, a mókushal, a leopárd íjhal.