Hallépcső

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Kiskörén, az Európai Unió támogatásával megépített egyedülálló hallépcső a vízi élővilág közlekedését segíti.

A 740 millió forintból létrejött fejlesztés a Komplex Tisza-tó Projekt keretein belül épült meg. Bár az építmény méreteit és árát tekintve nem összehasonlítható egy korábbi hallépcső adataival sem, a tározó ökológiai egyensúlyának tekintetében mindenképpen hasznos vállalkozásnak bizonyult.

„A folyóban és a tóban otthonra lelt vízi állatvilág folyamatos közlekedésének, azaz fel- és leúszásának elősegítésre hivatott” - mondta Lovas Attila, az intézmény igazgatója. Az igazgató szerint továbbá azért volt feltétlenül szükség a hallépcsőre, mert a halak korábban nem tudtak az alvízről a felszínre úszni csak mikor a zsilipek nyitva voltak. Ezen túl zárt zsilipek mellett, tehát a kisvizes időszakban is szabadon mozoghatnak a fenék és a felszín között. 

Az építményt három szakaszra osztható vasbeton labirintus alkotja, hossza eléri az 1300 métert. Minden szakasz más-más funkciót tölt be; a felső szakasz segíti a halak kiléptetését a Tiszta-tóból, a középső szakasz a felső és az alsó torkolat közötti, míg az alsó a torkolati szakasz alvízhez való kapcsolatát biztosítja.