5 tipp a felszíni horgászathoz

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

1. Válasszuk a legmegfelelőbb horgászbot és orsó kombinációját  


Sokszor láthatunk olyan horgászokat, akik alapvető úszó beállításokat használnak, a saját átlagos horgászbotjaikkal és orsóikkal. Ez nagy vonalakban annyit tesz, hogy egy nagyjából 3.5 font (lb) nehezékű görbe botot használnak, egy masszív nagy orsóval, melyre 15 font (lb) damilt tekerhetünk fel. Persze ezzel a módszerrel is garantáltan fogni lehet néhány halat, de korántsem annyit, mintha okosan a legmegfelelőbb eszközöket használnánk célunk eléréséhez. Egy szép könnyűsúlyú haladó bot nélkülözhetetlen ehhez. Harry a Fox’s Stalker 12 láb (feet) hosszú, és 2.25 font (lb) nehézséggel bíró botot ajánlja, melyet személy szerint a „fegyverének” nevez. Ez a bot rendkívüli és tökéletesen lehetővé teszi, hogy majd 100 méteres távolságban tudjunk vele horgászni.

Az orsónál nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen a tömege, hiszen a legrosszabb, amit kívánhatunk egy ideális könnyű bot egy nehéz öreg orsóval. Ajánlatos a Stratos 7000 nevezetű orsó, mely tökéletesen illik a Fox’s Stalker horgászbothoz. Erre az orsóra akár 10 font (lb) súlyú Aquos damil tekerhető fel, amelynek nagyon kicsi az átmérője, ezért rendkívül masszív hajítást eredményez. 

2.  Az úszó a kulcs!


Manapság sok olyan boltot lehet találni, ahol nagyon sok úszót kínálnak, melyek némelyike elég jó, de a legtöbbje teljesen használhatatlan. Bár sok cégcsoport próbálkozik tetszés alapján éneklő, táncoló úszókat készíteni, melyek valójában teljes mértékben túlbonyolított dolgok! Van egy mondás, hogy a legjobb ötletek eredetiek, és azt hiszem ez nagyon igaz, ha az úszókról beszélünk. Ezáltal, Harry a jó öreg buborék úszókban bízik. Valószínűleg sokan használtak ilyet gyerekként, és tényleg nagyon jók is voltak, de sok indok miatt a modern pontyhorgászó világ számára nem elég divatosak. Harry szerint a Fox Bolt Bubble névvel ellátott úszója kétség kívül az egyik legideálisabb úszó a piacokon. Ez egy merész kijelentés, azonban a Bolt Bubble képes mindenre, amire szükségünk van. Először is a tényeknek köszönhetően tudunk vizet tölteni bele, hogy súlyt adjunk neki, és az aerodinamikai formája miatt a Bolt Bubblet mérföldekre ellehet dobni, így egy hal sem marad a vadászati zónán kívül.

Továbbá a tiszta, átlátszó színe teljesen diszkrét, nem feltűnő a felszínen, ami azt jelenti, hogy a körültekintő ponty sem fog megijedni tőle. A másik haszna az, hogy az egysoros tervezése és különleges előre dőlő nehezéke miatt fantasztikus ellenállást kínál, így amikor a ponty „rácuppan” a horogra, tulajdonképpen elég nagy csapásokra kell beállítani a horgot – a győzelem garantált! 

3. Használjunk speciális horog damilt


A túlhorgászott tavakban a ponty gyakran nagyon körültekintően táplálkozik, ezért nagyon fontos, hogy finomítani tudjuk a végleges felszerelést. Gyakran látni horgászokat, akik mono damilt használnak, mely átmérője 0.4mm vastagságú, és úgy néz ki, mintha két kötél keresztezné egymást a felszínen, mely elijeszti a pontyot. A legideálisabb horog damil az előfeszített és tökéletes átmérővel rendelkező Zig+ Floater damil. Ez elérhető 9, 12, és 15 fontos (lb) változatban, tehát mindegy, hogy a tó melyik részén horgászunk, semmi sem marad felfedezés nélkül. A tényeknek köszönhetően, ennek az előfeszített damil típusnak az átmérője sokkal kisebb, mint a hagyományos damiloké, ez még nyilvánvalóbbá teszi, hogy több halat leszünk képesek fogni vele. 

4. Kis horogban a titok


Mint már említettem korábban, a felszíni táplálkozású halak nagyon félénkek tudnak lenni, ezért megpróbálni megküzdeni ezzel az óvatossággal, nem túl könnyű. Harry Charrington elmondása szerint a legideálisabb horog a horgászáshoz az alig észrevehető 10-es méretű. A választása mintájaként felhozta az Arma Point SSSP nevű horgot, mely ördögien éles, így ez azt jelenti, hogy gyorsabban tudunk halat fogni, míg páratlan erejének köszönhetően tudunk „játszani” a legnagyobb halakkal is nem félve attól, hogy ez a kis horog elhagy minket a „harcban”. 

5. Növeljük az etetőanyag mértékét


Az etetőanyag használata minden egyes horgászásnál fontos. Nem mindegy, hogy milyen esszenciával ízesítjük meg az etetőanyagot. Harry a lazac olajra esküszik. Elmondása szerint ez az íz anyag messziről odacsalogatja a halakat a körzetünkbe, így a fogási esélyünk nagyban megnő. Amit még kiemelt, hogy ha van egy kis szellő, akkor az olaj létrehoz egy foltot az úszó körül, így állandóan tanúja lehetünk, mi is történik a víz alatt, illetve felett.

Lazac olaj és egyéb más termék „lazacos” ízesítéssel

Összefoglalva tehát itt van 5 gyors tipp, mely során a felszíni horgászás mestereivé válhatunk. Egy biztos, ha ezeket a tippeket akció közben kipróbáljuk, garantált lesz a siker. Persze mint eddig is, a türelem az első, ne feledjük.

Forrás: http://www.foxint.com/feature-article.php?catalogue=0&view=5