Halradar őszi használata

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A november elseje az elkövetkező években a legtöbb horgászt a halradarok halálára is emlékezteti majd- ugyanis ettől a naptól kezdve ezt a hasznos szerkezetet nem használhatják a Balatonon.

A határozat a vermelő halak védelme érdekében született meg, az iszapba elrejtőzött halfajták radarok által könnyen megtalálhatóak lennének és ezáltal elkerülhetetlen lenne a túlhalászat. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. eredetileg október 15-ére benyújtott változtatását a Siófoki Horgász Egyesület elnökének kérelmére csúsztatták a későbbi időpontra. Javaslatában azzal érvelt, hogy az évnek ebben az időszakában nem használatos a pergető horgászat, így vermelő halakra gereblyézők is kiszűrhetők. Továbbá szerette volna, ha a csónakos horgászok egyenlő eséllyel indulnának azokkal a horgászhajókkal, melyekbe eleve bele van építve a radar, így azt úgy is használhatják ha éppen tiltott a használata.

A Nonprofit Zrt. nem hagyta figyelmen kívül a kérelmet, és a becsületes horgászok szempontjait helyezte előtérbe. A határozat november elsején lép életbe, de azon horgászok, akik csatlakoznak a Társasághoz még bizonyos korlátok mellett (műcsali használatának mellőzése) november 30-ig használhatják a halradart.