Új amazonasi halfajt azonosítottak

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az arapaima csoportjába tartozó Brazíliai halaknak mindössze egyetlen fajtája volt ismert, ám most a kutatók új példányra bukkantak.

A felfedezés fontossága csaknem olyan nagy, mint maga a hal- a 3 méteres testhosszal és 200 kg-os súllyal rendelkező őshonos faj természetesen nagy védelmet igényel. „160 éven át mindenki azt hitte, hogy az arapaimának csak egyetlen faja van” – mondja Donald Stewart, a New York-i Állami Egyetem kutatója.

A felfedezés egyszerre több természetvédelmi kérdésre is felhívja a figyelmet. A túlhalászat és a környék haltenyésztő iparának menetében mindig változások következnek be az új halfajták észlelése után, pláne ha ilyen nagy testű halról van szó. A védelem kikiáltásának ellenére számíthatunk szabályszegésekre, megelőzésükre sok embert kell mozgósítani a területen. 

Az új felfedezés értelmében 5 arapaima faj létezik, ám ezek mind lényegesen eltérnek egymástól, ezért is hittük azt több mint egy évszázadon át, hogy egyetlen fajtája van a csoportnak. Az új faj, tudományos nevén a leptosome számos egyedi jellegzetességet hordoz, úgymint nyújtott érzékelő üreget a fejen, a hátuszony egy részét fedő burkot és egyedi színrendszert.