Mi lesz az év hala 2014-ben?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A kérdésre a Magyar Haltani Társaság fogja megadni a választ, immár ötödik alkalommal. A jelöltek: a garda, a sügér és a magyar bucó.

A 2014 január elsején kihirdetett eredményig rengeteg időnk van eldönteni melyik fajtára tesszük le a voksunkat. A győztes halak fajtái nagy szórást mutatnak, nem volt két évben ugyanaz a nyertes. Az eddigiek után (nyúldomolykó, kősüllő, széles kárász és menyhal) újra őshonos fajtákat jelöltek. A garda ugyan egyre kevesebb számban fordul elő vizeinkben, a társaság a jelöléssel nemes célt tűzött ki maga elé: a Balaton "látott halával" szeretné felhívni a figyelmet polihisztorunknak, Herman Ottónak, A magyar halászat könyve című, ma is élvezettel olvasható munkájára.

A sügér jelölése már mindenki számára világosabb okok miatt történt. Az egyik legnépszerűbb magyar halfajta lévén, a horgászok egyöntetű nyomására történt a benevezése. A magyar bucó a természetvédők jelöltje, hiszen fokozottan védett fajtáról van szó, darabja 100ezer forintot ér. Épp ezért megkülönböztetett figyelmű fajtáról van szó.

Hogy aztán egy híres halász emlékére, egy remek közönségsikerrel rendelkező, vagy egy védett halfajta népszerűsítésére szolgáló fajtára esik a választás, az újévben kiderül. Szavazni a társaság honlapján lehet. (haltanitarsasag.hu