Tömeges delfinpusztulás

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A palackorrú delfinek az Egyesült Államok keleti partvidékénél tömegesen pusztultak el. A szövetségi kutatók szerint 2014-ben is éreztetni fogja a hatását ez az esemény.

Az Észak-Karolinától New Yorkig terjedő partszakaszon július 1-je óta 333 palackorrú delfin pusztult el és betegedett meg az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri hivatal (NOAA) szerint. Bár eddig is történtek delfinpusztulások e partvidékeken, de a mostani esetben több mint kilencszer annyi állat betegedett meg és pusztult el. A legtöbb partra vetődést, azaz összesen 174-et Virginiából jelentettek. 

A NOAA szakemberi mintát gyűjtöttek több tetemből, amelyeket morbillivírus-fertőzésre teszteltek. A 33 mintából, 32 minta esetében 25 gyanúsnak bizonyult és 7 pedig pozitív lett. A delfinek egymás közt is terjesztik, hiszen a közvetlen érintkezés, vagy pedig a levegőből a légutakba kerülő részecskék útján kaphatják el a betegséget. A megfertőződött állatoknál agyi károsodás és tüdőgyulladás jelentkezhet, továbbá másodlagos bakteriális, vírusos és/vagy gombás fertőzés is előfordulhat

1987 júniusa és 1988 májusa között okozott már tömeges delfinpusztulást a morbillivírus-fertőzés, amikor is 700 palackorrú delfin teteme terítette be a New Jerseytől Floridáig tartó partszakaszt. A LiveScience című tudományos-ismeretterjesztő portál szerint a járvány dél felé terjed, ezért 2014 tavaszáig még érezhetjük a hatását.

A kutatók úgy gondolják, hogy az 1987-88-as pusztulás után született fiatal populációknál kezdődhetett a betegség, mivel nincs természetes védettségük a betegség ellen. A későbbi vizsgálatok, és a betegség nyomon követése során olyan tényezőket is megvizsgálnak, amelyek a delfineket még sérülékenyebbé tehette a vírussal szemben. A szakemberek azt is meg akarják állapítani, különböző szennyezőanyagok tesztelése révén, hogy a poliklórozott bifenilek (PCB-k) vagy más ember által gyártott mérgek magas szintjének kitett állatokat súlyosabban érinti-e a betegség.

 A delfinpusztulás nem szokatlan, de a mostani eset igencsak felkeltette a kutatók figyelmét. Az okok keresése által talán eljutnak ahhoz a ponthoz, mikor segíteni tudnak majd a palackorrú delfineken, hogy a későbbiekben az élő, ficánkoló állatokat láthassuk a partról, ne pedig az élettelen testüket.