Kajakos horgászat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Szereted a vizet, a pecázást és a kajakot? Akkor a kajakos horgászatot neked találták ki! Az alap felszereléseden kívül, amelyet mindig alaposan összepakolsz, mielőtt horgászni indulsz, nincs is másra szükséged, csupán egy kajakra és megfelelő felszerelésre. Cikkemben összeszedek mindent, amire szükséged lehet, ha arra vállalkozol, hogy kajakból pecázz.

Elsősorban az a legfontosabb és a legkevésbé elhanyagolható, hogy kiválaszd a megfelelő kajakot. Mivel valószínű ebben töltöd majd el az egész napod fontosnak fogod tartani a kényelmet, viszont sokkal fontosabb a biztonság és a stabilitás, már amennyire stabil lehet egy kajak…

Ezek az eszközök nem különböznek semmiben (legalábbis kezdetben), a különböző vizekre kifejlesztett típusoktól. Mindenki maga szereli fel a neki szükséges eszközökkel a hajóját, ahogyan kedve és pénztárcája engedi. Manapság, ahogy a sport fejlődik (és válik egyre nagyobb üzletté) a gyártók eleve felszerelik a kajakokat horgász kiegészítőkkel, sőt kialakulóban vannak a kifejezetten horgászok számára készülő típusok 

Nagyon fontos lehet a kajak színe. Hazai vizeinkre, folyóinkra, tavainkra célszerűbb egy zöldes terepmintás fazont választani, de a tengeren, forgalmas vizeken mindenképp célszerűbb rikító kajakban evezni.


A plusz tartozékok, amelyek elengedhetetlenek a sikeres horgászathoz:

  • egy nagyon kényelmes ülés,
  • két bottartó az ülés mögött,
  • egy állítható bottartó a beülő elején,
  • horgony, bika.

Második legfontosabbnak pedig, a ruházatot említeném. Ráadásul téli ruházatot, ugyanis elkerülhetetlenül közeledik a tél. Egyre hidegebb napokra ébredünk és egy valamire való horgász vagy a korai órákban, még a nap sugarai előtt vagy naplemente után, éjszaka horgászik, ezért nagyon fontos a megfelelő, meleg öltözet.

A ruházat kiválasztásánál a legfontosabb szempont (azon kívül, hogy jó meleg legyen), elengedhetetlenül a vízálló anyagból készül felső ruházat és az integrált vízhatlan zokni. A könnyebb öltözés és mozgásszabadságért ajánlatos kezes-lábast használni, elől nyíló zipzárral.

A cipő kiválasztásánál szintén nagyon fontos a vízhatlan, lehetőleg gumi anyag. A vásárláskor érdemes jól megvizsgálni a lábbeli talpát, ugyanis elengedhetetlen a vastag gumitalp, hogy a kavicsos terepen se legyen kényelmetlen a járás és az oldalcipzár, hogy vízhatlan zoknival is kényelmesen felvehető legyen.

Végezetül a kesztyű, amelyet sokan felesleges kiegészítőnek tarthatnak, viszont sokkal fontosabb, mint azt gondolnánk!

Elsősorban azért jelentős a szerepe, mert megvédi a kezet a hidegtől és a víztől. Érdemes több rétegűt választani, lehetőleg olyat, ami melegségén és vízállóságán kívül légáteresztő is. Továbbá alapvető, hogy kívül strapabíró borítása legyen, amely biztos fogást biztosít. 

Végezetül pedig, ha mindezek megvannak, már csak a jó öreg peca felszerelés hiányzik. Ez nem függ attól, hogy kajakból vagy a szárazföldről pecázunk. A bot kiválasztását csupán az befolyásolja, hogy milyen halra és milyen módon vadászunk, de ez olyannyira egyén függő, hogy azt mindenki maga választja ki, a céltól függően.