Cápariasztó víziruházat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A cápa napjaink legrettegettebb vízi ragadozója. Ausztrál kutatók olyan találmánnyal álltak elő, ami nagymértékben csökkentheti a cápatámadásokat, ezzel látszólagos megoldást nyújtva a veszélyes balesetekre.

Szörfösök, úszók, kajakosok rémálma, hogy a nyílt vízen megtámadja őket egy cápa, ami könnyen megölheti őket, ezért csak óvatosan mernek, ha egyáltalán mernek, mozogni a vízben.

A hírek szerint a félelemnek mostantól vége! Az ausztrál kutatók csoportja olyan mintázatot kísérletezett ki, ami nagy valószínűséggel elriasztja a cápákat. Innentől kezdve már nincs is más teendő, mint az előbb említett anyaggal bevonni a deszkákat, kajakokat és minden olyan tárgyat, amit a vízben használnak, beleértve a ruházatot is. 

Nem véletlen, hogy ausztrálok találták fel ezt az anyagot, hiszen Ausztrália partjainál gyakoriak a cápatámadások. Az elmúlt két évben öten is cápa miatt haltak meg. Ugyanakkor másutt sem mondhatóak ritkának az ilyen jellegű támadások, 25 százalékkal több cápatámadás történt tavaly, mint az elmúlt évtizedben bármikor - közölték a Floridai Egyetem kutatói. 2010-ben a tengeri csúcsragadozók 79 alkalommal támadtak meg békés fürdőzőket, ezek közül hat eset halálos kimenetelű volt. 

A Floridai Egyetem szakértői által összeállított Nemzetközi Cápatámadási Dosszié szerint tavaly az Egyesült Államok került a cápatámadások ranglistájának első helyére: partjainál ugyanis összesen 36 baleset történt. Ausztráliában tizennégy, Dél-Afrikában nyolc, Vietnam és Egyiptom partjainál pedig hat-hat eset történt. A szakértők külön kiemelték azt az öt támadást, amelyek mindössze öt nap leforgása alatt történtek még tavaly december elején Egyiptomban. Az egyik közülük halálos kimenetelű volt: egy 70 éves német turistanő esett áldozatul a cápának, a ragadozó többször megharapta, s egyik karját le is szakította. A partról azonnal segítségére siettek, ám az életét már nem tudták megmenteni. Az ottani esetek azért is keltettek nagy visszhangot, mert a búvárparadicsomként is ismert vörös-tengeri üdülőhelyeknél ritkának számítanak a cápatámadások. 

Mindezek után döntött úgy az ausztrál kormány, hogy támogatja a SAMS alapítvány és a Nyugat-Ausztrál Egyetem közös munkáját

A kutatás eredményeként kétféle cápariasztó designt is kifejlesztettek a szakemberek. Az egyik a víz ragyogását utánozza, hogy ezzel elrejtse azt, aki a vízben tartózkodik, míg a másik változatnak olyan mintázata van, amiről a cápa azt hiszi, hogy az illető mérgező, tehát nem ehető.

A cápatámadások rizikója ezzel sem zárható ki teljesen, ugyanis a cápák nem csak az alapján támadnak, amit látnak, ám az is biztos, hogy nagy szerepet fog abban játszani a találmány, hogy nyugodtabban merészkedjenek a vízbe az emberek.