Téli csali

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az alábbiakban a top 10 téli csalit ismerhetjük meg, melyek minden esetben sikert aratnak a halak körében.

Mivel a halak télen fásultabbak, ezért sokkal kevesebb tápanyagot vesznek magukhoz, mint a nyári időszakban, amikor is sokkal aktívabbak. A hidegebb vízben és időben nehezebb őket az etetésre csalni, így sokkal nehezebb a megfelelő csali kiválasztása.

A csalikat készíthetjük sóval, vagy fel is javíthatjuk, így egész évben használhatóak, még a hidegebb időszakokban is. Az asztali konyhasót gyorsan felejtsük el, itt a tengeri só a megfelelő összetevő, amit könnyen keverhetünk a pasztákhoz és etetőanyagokhoz. Kis PVA zacskó só remekül hasznosítható a horog csali mellé.

A kenyér a legfontosabb téli etetőanyag, amely különösen a folyókban hasznosítható, ahol a domolykó és a bodorka is imádja. Az etetőanyagoknál a tört kenyér széles körben használt komponens. A finomabb szemcsézetű fehér kenyér a legjobb télen, aminek csak a belseje hasznosítható az etetőanyagokban. Egy kis kukorica mellé, a PVA hálóba tömörített kenyér és kész a tökéletes téli pontyozó csali. 

A csokoládé maláta is igen hasznos lehet télen, viszont csak keveset rakjunk az etetőanyagba vagy a csalinkba. A tökéletes keverék a pontyozáshoz: 20 ml csokoládé maláta, egy tojás, fluor- fehér pop-up mix, melyből 10 mm-es bojlikat készíthetünk, de azért hagyjunk egy keveset a pasztánkra is. (http://www.anglersmail.co.uk/fishing-tips/how-to-make-white-chocolate-pop-up-boilies/) 

A hideg vízben az olaj alapú aromák és attraktoraik elveszítik a fogósságukat, ezért annak érdekében, hogy azok hatásosabban szivárogjanak 

ki, a halliszt tartalmú etetőanyagunkhoz vagy pasztánkhoz Lecitin granulátumot tegyünk, amit egészségügyi boltokban könnyen beszerezhetünk. Ha pedig nem tudtuk beszerezni, akkor az alkohol is hatásos lehet, amiből inkább a vodkát választják, ami szagtalan, de van, aki a whisky-re vagy a ginre esküszik. 

A jeges vízben a csonti az egyik legjobb csali. A PVA hálóba csomagolt kukacok és kukorica mellé a csonti kapocs remekül betársul. A kukacok könnyen emészthetőek így a hal nem telítődik el, és folyamatos kapásra számíthatunk, főleg ha a kapocsra még teszünk pár gumikukacot, ami kiegyensúlyozza a horgunkat.

Már régóta elterjedt a téli horgászat során a fűszerek használata. Az ázsiai boltok fűszerválasztéka hozta meg leginkább a sikert. A csontikra tehetünk egy kis kurkumát, a garam masala pedig az etetőanyagba keverve fejti ki vonzó hatását. Már csak a képzeletünk szabhat határt a különböző variációknak. 

A paszták sokrétűen felhasználhatóak, mint például horog csaliként. Ha pedig ekképp használjuk fel, akkor ne vízzel keverjük, hanem tojással.

A jeges vízben a legbiztosabb csali a sima kukorica, könnyen emészthető, és a halak egyik kedvence is, továbbá könnyen felkelti a figyelmüket is.

A PVA zacskókba a szilárd halmazállapotú csali anyagok mellett a folyadékok is elférnek. Amikor a vízben felolvad a zacskó, akkor, mint egy robbanás, úgy tör ki belőle a folyadék, odavonzva ezzel a halakat a csalinkhoz. Csak PVA barát anyagokkal dolgozzunk. A sűrített tej és a csokoládé maláta például elég kapós keverék.

Végül, de nem utolsósorban a peperami, ami pepperoni plusz szalámi, vagy magyarul csípős kolbász, nagyon vonzó a ponty, a domolykó és a márnák számára. 

Bár valószínűleg mindenki számára megvan a jól bevált téli csalija, amely valószínűleg meg is található a fentiekben, de ha nem akkor ezek közül bármelyik eredményesen használható.