Method horgászat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A method megnevezés egy horgászmódszert takar, amely egyre népszerűbb. Horgászversenyeken is előszeretettel alkalmazzák, hiszen már sok szép és méretes halat fogtak vele.

Kezdjük azzal, hogy hogyan is alakult ki ez módszer. Néhány évvel ezelőtt valaki pontyhorgászat közben nyitott végű etetőkosarat használt. A probléma a botspicce állandó mozgásánál kezdődött, mivel a halak folyamatosan lökdösték a kosarat, de a csalit nem vették föl, így nem tudott belőlük fogni. A siker érdekében sok mindent megpróbált, mint például egyszer hosszabb horogelőkét, utána rövidebb horogelőkét, majd kisebb horgot, aztán nagyobb horgot, végül pedig kisebb csalit, majd nagyobb csalit. Mindezek eredménytelenek voltak, ekkor kipróbálta, hogy a kosarat megtöltötte a horogra pedig nem rakott csalit. A botspicc folyamatosan mozgott, mint korábban. Aztán felcsalizta a horgot és az előkét beleragasztotta a kosárba, de úgy, hogy csak a csali látszódjon ki. Azért próbálta ezt ki, mert úgy gondolta, hogy a halak a kosár körül vannak és ezért a csali legjobb helye a kosár körül van. Nagyjából így alakult ki a method módszer. 

Az elején, akik ismerték ezt a módszert azok sokáig hallgattak róla, de ennek ellenére mégis egyre jobban elterjedt. Amióta pedig ismertté vált, folyamatosan fejlődik és egész üzletágak alakultak rá. Általában ha a csomagolásra ráírják, hogy METHOD, akkor az magas minőséget jelent, ami egyben magas árral is jár. Ezzel szemben jó oldala is van, hiszen sokkal kevesebb kell belőle, mint az átlagos etetőanyagokból, emellett pedig sok halat is tudunk fogni vele, még az olyan helyeken is ahol már reménytelennek tűnik a helyzet.

Az etetők, minőségi alapanyagokból készülnek, sok bennük a fehérjetartalom, köszönhetően a hallisztnek, a haloljnak, továbbá a gabona összetevőknek, mint a szója, és legutolsósorban a kukorica. Ezek az etetőanyagok, mind haljellegűek, mert az állati fehérjét részesítik előnyben, és csak kiegészítésként használják a növényi eredetű fehérjéket. Nagyon fontos, hogy előkezelt anyagokat használnak, mint például az erjesztett kukorica és az előemésztett halliszt, ami sokkal gyorsabban ürül ki a hal szervezetéből, elősegítve ezzel, hogy hamarabb legyen éhes. Ezen anyagoknak köszönhetően drágábbak a method etetőanyagok.  Mégis elsősorban pellet őrleményeket használnak a method etetőanyag gyártók, hiszen a pelleteket elsősorban halgazdaságok számára gyártják, ugyanis elősegítik a hal fejlődését, mert tartalmazzák mindazon az anyagokat, amelyek a halak számára szükségesek a jó táplálkozás érdekében.

Az igazi Method etetőanyagoknál és mixeknél jellemző a homogén szemcsézet, azaz nincsenek benne elütő szemek, mint például kukorica darabok. Ezeknél az anyagoknál általában feltüntetik a csomagoláson a bekeveréshez szükséges víz mennyiségét, ha viszont ez lemaradt, akkor két-három nedvesítés után érjük el a megfelelő állagot. Mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy nem szabad túl tapadósra keverni, mivel itt az a lényeg, hogy gyors és felhős oldódási képessége legyen. 

Mivel a módszer lényege, hogy a halat a horgunkhoz csaljuk, így fontos, hogy előtte ne lakassuk jól, azaz a nagyobb szemcsék itt nem jók, hiszen a hal csak ezeket kapja be, miközben a csalinkra rá se néz. Ezért is jó a homogén szemcsézet. A halak étvágyát pedig csak fokozza a kioldódó finom szemcsézet, viszont nem laknak jól, az etetőanyag felhőt addig szívogatják, míg észre nem veszik a csalinkat, és be nem kapják.

A method etetőkből csak kevés kell, hiszen külön etetőkosarat is fejlesztettek ki hozzá, melyet a kicsi kapacitás, továbbá a jó és pontos dobhatóság jellemez. A beépítetett ólom pedig elősegíti a fenéken való pontos elhelyezkedést, emellett a csali felkínálását is igen jól biztosítja.

De hogy milyen kevés kell az eredményes horgászathoz, az is mutatja, hogy egy kétbotos, egynapos horgászat során 1 kg etetőanyag sem kell. Mint minden horgászatnál itt is érdemes beetetni a meghorgászandó területen, amit 4-5 diónyi nagyságú etetőanyag gombóccal végezhetünk, amitől a halak csak még éhesebbek lesznek, hiszen ezek csak étvágygerjesztők számukra. 

Az intenzív pontyos vizekre fejlesztették ki a method etetőanyagokat, mivel a jellemzőik itt érvényesülnek a legjobban, mégpedig azért mert itt a sok hal már kényes az etetőanyag minőségére. Magyarországon egyre több magánkézben lévő pontyos horgásztavat találunk, ahol a method módszer igen eredményes lehet. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nagyobb természetes vizekben, vagy az egyesületi vizekben ne használhatnánk, de ezeken a helyeken kisebb a halsűrűség, mint a pontyozó vizeknél, és így lassabban hozhat eredményt számunkra.

Az aromákkal feldobhatjuk az etetőanyagunkat, mivel a különböző vizekben a halak ízlése is más lehet. A folyékony állagú aromákat adagoljuk a keverő vízzel együtt az etetőhöz.

Micro pelleteket is használhatunk, melyek szintén magas beltartalmi értékkel és homogén szemcsézettel rendelkeznek, mint az etetőanyag. Elkészítésük annyival egyszerűbb, hogy nem igényelnek keverést, elég, ha annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, majd néhány perc múlva leöntjük róla, majd hagyjuk állni egy kicsit és készen is vagyunk.

Mindenképpen érdemes ezt a módszert kipróbálni, hiszen már sok szép pontyot fogtak vele. Nem éppen olcsó de a cél érdekében mindenképpen hasznos, mivel megfoghatjuk vele álmaink legnagyobb és legszebb pontyát.