A rettenthetetlen halvadász

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Jakub Vágner egy vakmerő, és rettenthetetlen természetvédő és kalandhorgász. Akcióit nyomon követhetjük a National Geographic Channel, a Rettenthetetlen halvadász című műsorában. 

Először is érdemes megemlíteni, hogy Jakub Vágner nevéhez több halfogási rekord is kapcsolódik, többek között ő fogta ki minden idők legnagyobb aramaimáját az Amazonas- medencében, továbbá az észak-olaszországi Pó vizében a horgára akadt egy 110 kilógrammos, 240 centiméteres harcsa. A természetvédelem is fontos számára, ezért mindenhol hirdeti a „fogd meg és dobd vissza” személetet, és emellett fogásai nyomán nyilvánvalóvá vált a harcsák tömeges jelenléte a csehországi folyókban. 

Szinte már mindenhol járt a Mekongtól kezdve az Amazonasig, ahol is tigrishalak, tüskés ráják, aligátorcsukák és még számos óriási méretekkel büszkélkedő a tudósok által sem ismert bestiák nyomában kalandozott.

A Földön található nagy folyók szinte mindegyikében találkozhatunk hatalmas, gigászi méretekkel büszkélkedő sokszor kissé bizarr látványt nyújtó halakkal. Jakub Vágner és csapata mindezt megpróbálja feltérképezni, és megmutatni számunkra. Az édesvízi óriáshalak akár a 3,5 métert is elérhetik, és a két mázsás súly sem áll távol tőlük, de lehet még kemény pikkely-páncélzatuk, vagy nyerhetik az oxigént a levegőből, néhány példány pedig egyenesen az emberre vadászik. A dinoszauruszok korából visszamaradt halakkal is találkozhatunk, melyeket most a kihalás széléről kell visszarántanunk.

Minden adásban új hallakkal ismerkedhetünk meg, melyektől tátva marad a szánk, olyan méretekkel és kinézettel rendelkeznek, és melyeket igen sok munkával és fáradtsággal tud csak kifogni. 

A rettenthetetlen halvadász vállalkozott arra, hogy megmutatja ezen halakat, hogy a megismerésük által a megmentésükre is nagyobb esély legyen. Nem csak egy hatalmas trófeát kell látnunk bennük, hanem meg kell, hogy őrizzük az utókor számára. Meg kell adni a későbbi generációknak is az esélyt, hogy ilyen gigantikus halakat fogjanak ki és engedjenek vissza, miközben feledhetetlen élményekkel gazdagodnak, akár csak mi magunk.

Továbbá a műsor lehetőséget ad, hogy ahol Jakub Vágner jár, megismerjük a helyi szokásokat, és a hasznos halfogási technikákat, vagy akár a helyi horgász- és halászlegendákat a part menti falvak öregjeitől.

Ha pedig van rá lehetőségünk, hogy mi is ilyen halakat fogjunk ki, el ne szalasszuk.