Szigorúbb horgászszabályok jönnek, a nagy halakat is vissza kell engedni

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A Népszabadság információi szerint a horgászoknak minden eddiginél súlyosabb törvénnyel kell szembenézniük. A halak visszaengedése mindig is nehézkes feladat volt az egyszeri horgász számára, de most még szigorúbb rendeletekhez kötik ezt a nemes cselekedetet.

A horgászatban történő radikális változásokat a KRESZ szabályainak folyamatos változtatásaihoz tudnánk hasonlítani. Az emberek nehezen szoknak át az új törvényekre, legtöbbször maguknak kell utánajárniuk, hogy megértsék az adott változások mibenlétét, valamint a változások oka sem mindig világos számukra. Sajnos legtöbbször szigorításról beszélünk, de a közlekedés törvényeivel ellentétben, a horgászatban gyakran találkozunk bizonyos engedményekkel is. Először azonban a szigorítások:

Az új tervezet értelmében tilalmi időszak szabható a ki a keszegfélék fogására is, ezen túl május 2-től június 15-ig nem foghatóak ki az ilyen fajtájú halak, a nyári szezon kezdetekor eddig oly népszerű halfajta fogásának tilalma bizonyára felháborodást kelt majd. A nemes halak esetében úgynevezett felsőméret-korlátozást vezet be a kormány, ami azt jelenti, hogy a megadott méret fölötti halakat mindenképpen vissza kell engednünk. Ez a felső méret a 45 centiméter, az ennél kisebb, ám de a 15 cm-nél nagyobb nemes halakat tarthatjuk meg.

A méretek szigorú megszabása talán a fent említett halak esetében nem okoznának radikális változásokat a horgászok életében, ám a legnépszerűbb halak sem úszták meg a méretbeli korlátozásokat. A pontyból 70, a csukából 100, valamint a süllőből a 80 centiméternél nagyobb egyedeket mérlegelés nélkül vissza kell engednünk. A kormány a túlhalászat, valamint a fajok létfenntartása érdekében vezeti be az új törvényeket, de hiába a jóindulat, mindenki számára világos, hogy a horgász szakma számára csak nyűgöt jelent majd.  A keszegfogások korlátozása lehetetlenné teszi a gyerekhalászatot, így sok ifjú horgászni vágyót veszíthet országunk.

A rendelet egyetlen pozitív pontja, hogy pontyból, az eddigi kettő helyett ezen túl ötöt vihetünk haza, de a vérbeli horgász válasza az engedményre, hogy nem mindegy milyen méretben.