Vámpírhal

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A vámpírhalra az Amazonasban és az Orinocóban találhatunk, mely parazita életmódjának köszönhetően befészkelheti magát akár egy ember szervezetébe is.


A vámpírhalat ismerjük még kandiru vagy canero (Vandellia cirrhosa) néven is. Édesvízi hal, mely a harcsafélék családjába tartozik. A hosszúsága kb. 3-5 cm, míg a szélessége 4-6 mm között mozog, az alakja pedig az angolnáéhoz hasonlít. A színe teljesen áttetsző ezért szinte lehetetlen észrevenni a vízben. Gyors és erőteljes úszó hírében áll, továbbá sima és síkos teste éles fogakkal és a kopoltyúján visszafelé irányuló tüskékkel párosul. Az Amazonas és Orinoco folyó melletti bennszülöttek a folyók legrettegettebb halaként emlegetik. 

A kandiru dögevő hal, ezért leginkább kedvelt tápláléka a döglött hal. A többi dögevőhöz hasonlóan ő sem szeret a napon lenni, ezért a folyókban található kövek és fatönkök alatti sárba temetkezik.

Parazita mivoltából adódóan, mindig van egy kiszemelt áldozata, ezért annak érdekében, hogy megtalálja a halat először is megízleli a vizet, majd pedig megpróbálja lokalizálni a vízáramlást. A hal nyomát követi egészen addig, míg meg nem leli, azt a példányt, amelyik a vízáramlást kiváltotta, akkor pedig befészkeli magát a kopoltyúfedőbe. Ha pedig már ott van, akkor a feje körüli tüskék átfúrják a hal pikkelyét, és vért szívnak ki belőle. A vámpírhal nevéhez hűen vérrel táplálkozik, a száját ezért mintegy szürcsölős szerkezetként használja. Mikor már jól lakott akkor az úszóit kiakasztja áldozatából, és a folyó aljára süllyedve megemészti az ételt. Vérívásának köszönhető, hogy a neve Brazília vámpírhala.

De miért is tartják az egyik legrettegettebb halnak? Mert az egyetlen gerinces, amelyről tudjuk, hogy az embereken is élősködhet. Vizeletürítés közben támadja meg az embert, mert megérzi a vizeletáramlást és azt követve eljut az emberig. Amikor odaért a húgycsövön keresztül felkúszik, aztán a tüskéi segítségével befészkeli magát a húgyvezetékbe, ott pedig vérrel és testszövettel táplálkozik, és ennek következményeként a teste megnagyobbodik. 

Addig eszi a nyálkahártyát és a szöveteket, amíg a vérzés hatására ő vagy a gazdatest meg nem hal. Ha sikerül is megfogni a farkát, akkor sem lehet már kihúzni a húgyvezetékből, mert szétterjeszkedik, mint egy esernyő. Férfit és nőt egyaránt megtámadhat, és csak sebészi úton lehet eltávolítani.

Az indiánok szerint létezik még egy mód, hogy eltávolítsák a halat a szervezetükből, mégpedig a Jagura fa zöld gyümölcsének a leve, melyből teát főznek, és forrón megisszák, végül ennek hatására elvileg a hal csontváza szétmállik és egy pár órán belül kiürül. Ha nem hiszünk ebben a módszerben, akkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy a műtéti úton történő eltávolítása sem hoz minden esetben eredményt, hiszen vannak olyan emberek, akik belehalnak a vámpírhal támadásába.