Hal és napfény a férfiagy motorja

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az utóbbi idők szörnyű híreire - miszerint a hazánkban leggyakrabban fogyasztott halak rákkeltőek- rácáfol egy igen érdekes felfedezés: az olajos halak fogyasztása növeli a férfiak agyi kapacitását.

A jelenség a D vitaminnal van összefüggésben, melynek magas szintű bevitele a fent említett hatást eredményezi és leggyakoribb forrása a napsütésben keresendő. A brit tanulmányban fejtegetett felfedezést 40 és 70 év közötti férfiak körében vizsgálták és rámutattak a D vitamin magasabb szintje és az agyi kapacitás növekedése közti összefüggésre, főleg a 60 év felettiek körében. 

A Journal of Neurology nevű folyóiratban megjelentek szerint „konzekvensen jobban teljesítettek az olyan egyszerű és érzékeny neuropszichológiai tesztek során, amelyek az egyén figyelmét és az információfeldolgozás sebességét mérik”. David Lee, a manchesteri Gyakorlati Orvostudományi Kar kutatója szerint „a kutatók jelentős, független összefüggést figyeltek meg a lassabb információfeldolgozás és az alacsonyabb D-vitamin szintek között”

A D vitamin hiányát is vizsgálva depresszióra, és más pszichiátriai betegségek magasabb számú előfordulására jöhetünk rá.