Halcsatából nem lesz Európa

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Mit nyerne Izland az Európa Unióba való belépéssel? Erre keresi a választ a szigetország, miután rádöbbent, hogy gazdag halállománya biztos megélhetést nyújt és nincs szüksége felsőbb vezetésre.

Ámde az Unió érdekei közé tartozik Izland csatlakozása, akik szankciókkal próbálják korlátozni és rendezni nem csak Izland, de Oroszország halkereskedelmét is. A szigetország számára mindig is ez jelentette a fő bevételi forrást, nem szeretnének ezentúl sem az Unióval közösködni ebben a kérdésben. A megengedettnél azonban jóval több halat fognak ki, és ezáltal veszélyeztetik az unió halállományát.

Az izlandi pénzügyi, valamint bankrendszeri válság után mégis úgy gondolták, hogy fényesebb jövő felé néznek ha csatlakoznak. 2013 tavaszán azonban megoldódni látszott ez a probléma, hiszen továbbra is függetlenségüket hirdetik, ezzel úgynevezett halcsatát indítva az európai országok között. Az Unió, az izlandi csatlakozási kérelmet elkerülendő, súlyos szankciót vezetett be, amiben korlátozta a Dániához tartozó Freöer szigetekről érkező halak importját. A halak azonban úgy tűnik a szigetország mellett állnak; a globális felmelegedésnek köszönhetően az Unió zónájába tartozó halak mind Izland vizeinél kötnek ki, segítve ezzel a 350 ezer lakó döntését; a többség a csatlakozás ellen szavaz.