Halpusztulás miatt elviselhetetlen a bűz

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A kánikula miatt elpusztult halak elviselhetetlen bűzt árasztanak magukból a Ferenc tápcsatornán, a Duna mellékágán.

A Ferenc Tápcsatorna, Bajától 34 kilométer hosszan az országhatárig folyik, majd onnan egészen a szibériai Bezdánig. Pénzhiány miatt a csatorna évtizedek óta nem volt karban tartva, egész pontosan 30 éve tisztították meg utoljára, azóta folyamatosan hínárosodik és iszaposodik. Mindezek mellet a halak a kánikula miatt tömegesen pusztultak el, így a környéken elviselhetetlen lett a bűz. A nagyobb tetemeket rendszeresen lehalásszák, de a kisebbeket otthagyják, így még a látvány is lehangoló.

Egy halász elmondása alapján az őshonos halfajok kezdtek tetemesen elpusztulni. Mindezt saját tapasztalataira hivatkozva mesélte, először még csak pár darabbal találkozott, de ahogy elkezdtek bomlani, úgy dobta fel őket a víz. Legfőképp süllő, csuka és harcsa tetemekkel van tele a csatorna.

A település polgármestere, Király Sándor elmondása alapján csak a teljes medertisztítás lehet a megoldás. Szerinte egyre kevesebb anyagi eszköz áll rendelkezésre a vízügynél. A hínárt sem tudják kiszedni a csatornából, olyan mértékben, és olyan időközönként, mint ahogy kellene, hogy az ilyen vízpusztulások és a vízben lévő halpusztulások ne forduljanak elő. Bár a tisztítás tervei már öt éve készen vannak, a pénzhiánynak köszönhetően eddig még nem tudták elvégezni a munkát.