Az ékszerteknősök átveszik a hatalmat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A megunt teknősöket leggyakrabban tavakban engedik szabadon, hogy ne kelljen velük tovább foglalkozni.

A pécsi baranyai tavak mindegyikében találkozhatunk ékszerteknősökkel, néhol tömegével. A Malomvölgyi-tó, Égervölgyi-tó és a Sikonda tavakban az ékszerteknősök, lassan de biztosan átveszik a hatalmat, az őshonos mocsári teknősökkel szemben.  

A pécsi terráriumban elmondták, hogy szinte megteltek a tavak a megunt teknősökkel, hiszen az elmúlt években nagy számban vitték ki őket. A vörös- és sárgafülű ékszerteknősök jól viselik a környezetváltozást, és könnyen alkalmazkodnak akár a hideghez is, sőt még telelnek is a homokba beásva, mígnem elérkezik a tavasz és újra megmutatják magukat. Mindemellett nem válogatnak a táplálékban sem, akár a növényeket is elfogyasztják, de bátran napoznak is, ezzel pedig a mocsári teknősöket az élelmétől és életterétől is megfosztják.

A terrárium dolgozói megemlítették, hogy az állattartók nem igazán keresik a lehetőségeket arra, hogy megunt kedvenceiktől felelősséggel váljanak el. Nem keresnek nekik másik gazdát, vagy menhelyet, inkább a könnyebb megoldást választják, azaz beengedik őket a tavakba. Bár az is igaz, hogy egyre kevesebb helyen lehet őket leadni. A terrárium is megtelt már, így nem tudnak több állatot befogadni, de tudomásuk szerint a Misinára még el lehet vinni őket, vagy esetleg még a kisállat-kereskedésekben lehet próbálkozni, ugyanis néhol átveszik őket, viszont csak keveset. Az ország szinte összes tavában megtalálható ez a probléma az ékszerteknősökkel.

A mocsári teknősök védettek, melyek egyébként az ország egyetlen őshonos teknősféléje. Komoly veszélynek vannak kitéve, egyrészről az ékszerteknősök térhódítása miatt, másrészről a vizes élőhelyek szennyezése és pusztulása miatt is, hiszen csak a víz közelében élnek meg. Továbbá a kifejlett állatokat megvédi a páncéljuk, viszont a kicsinyek és a tojások védtelenek a ragadozókkal szemben. Mindezek összessége csökkenti eme védett faj létszámát, melynek eszmei értéke ötvenezer forint.