Különcök a víz alatt

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Ha, víz akkor sötétség, ha sötétség, akkor titokzatosság, ha titokzatosság, akkor rejtély. És itt lép a képbe a koboldcápa, amelyet nem ok nélkül nevezünk a legrejtélyesebb halnak. Kinézete alapján egy 140 millió éves cápakövületre emlékeztet, ugyanis legkiemelkedőbb tulajdonsága a felső állkapcsából előremeredő, kard formájú agyar. A cápa legvalószínűbb előfordulási helyei Japán mély tengerei és sajnálatos módon egyre gyakrabban a mélytengeri halászok hálói…

A legértékesebb halfaj címet a viza (Huso huso) kapta. Igazából nem is maga a hal az, ami aranyat ér, hanem a világ egyik legdrágább étele: a kaviár. A hal ikrájáról finoman leválasztják a nyálkaanyagot, átmossák ecetben vagy borban, majd kiszárítják és sózzák. Mivel a hal igen lassan, csak 14-18 éves korára válik ivaréretté, halászata komolyan megtizedeli állományait.

A legragaszkodóbb halfaj címre jó eséllyel pályázik a férjehordó hal. Már a neve is elég sokatmondó, ugyanis amikor egy hímegyed rátalál egy nőstényre, az ráakaszkodik annak testére és egyesítik a keringésüket. Innentől kezdve szó szerint „két test egy lélek” felfogásban élnek, ugyanis a nőstény látja el párját oxigénnel és vízzel.

A legritkább halfaj az ördöglyuk fogasponty. Ez a halfaj egyetlen tóban található, a kaliforniai halálvölgy egyetlen geometrikus tavában ráadásul az algával táplálkozó állat mérete mindössze 2 cm.

A leggyorsabb vizilény címet a vitorlás kardhal zsebelte be, ugyanis a 100 km/h-s sebességet is elérheti. Nevét a felső állkapcsából előremeredő, szigonyszerű, hosszú kard formájú nyúlványról kapta.

Az egyik legmérgezőbb élőlény az emberre nézve a Csendes-óceánban élő kofferhal, amelynek húsa ugyan rendkívül ízletes, ám rosszul elkészítve halált is okozhat! Mindez csupán azért, mert májuk és vérük rendkívül erős mérget tartalmaz, épp ezért Japánban külön erre specializálódott szakácsokat képeznek ki a feladatra.

A legszaporább hal nevet a holdhal érdemli ki. Ám ezen felül számos egyéb tulajdonsággal is rendelkezik. Különleges formáján, enyhén fluoreszkáló testén és szinte kizárólagosan medúzákból álló étrendjén felül még rendkívüli mennyiségű ikrája is érdekessé teszi. Bizonyos példányokban 300 millió ikrát is találtak.