Putyin csukája

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Vlagyimir Putyin újabb hőstettének számít a 21 kilós csuka kifogása, vagy már megint egy kommunikációs trükkről van szó?

Az orosz elnök minden médiaakcióját, bloggerek elemzik, hogy valós vagy csak egy előre elrendezett eseményről van e szó, melynek minden egyes másodperce meg van tervezve. Így történt ez a tuvai horgászatánál is ahol, állítólag egy több mint húsz kilós csukát fogott, de egyesek kétségbe vonták a fogás körülményeit és a zsákmány súlyát is. 

Oroszországban a horgászat nemzeti sportnak számít, így Putyin a kifogott hallal is erősíteni akarta a róla kialakított, gondosan felépített „erős ember” képet. A horgászatra elkísérte többek között Dmitrij Medvegyev kormányfő és Szergej Sojgu védelmi miniszter is.

Mikor a nagy fogás már kint volt a vízből az elnököt figyelmeztette az egyik kísérője, hogy vigyázzon, mert megharaphatja a hal, ekkor Putyin tréfálkozva kijelentette, hogy „Én fogom megharapni”, majd ezután megcsókolta az állatot.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap is boncolgatta a hal súlyáról való állítást, és meg is szólaltattak egy horgászati szakértőt, aki szerint ehhez a fogáshoz „egy győztes lelki alkata és merészsége kell”. Az internetezők viszont hasonló csukák képét és súlyát tették fel, bizonyítva, hogy a hal, amit Putyin fogott nincs 21 kilogramm. A megszólalók között egy Oleg nevű férfi azt írta, hogy „A fotón látható csuka 10 vagy 12 kilós, ezt bármelyik horgász megmondja. Mi értelme hazudni?”.  Egy másik internetező véleménye, hogy „Putyin már megint becsapott bennünket”, utalva az elnök korábbi állítólagos hőstettei körül lévő vitákra.

Andrej Malgin blogger elmondása alapján az elnöknek nem volt a hivatalos programjában a Moszkvától több ezer kilómáterre fekvő Tuvában teendő látogatás, és hogy Putyin a 2007-ben és 2009-ben viselt terepszínű nadrágot és napszemüveget viselte most is, ezzel utalt arra is, hogy nem biztos, hogy tényleg ott volt Tuvában, lehet, csak egy újabb kommunikációs trükkről van szó. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője az alábbi kijelentésével akarja a kétkedőket elhallgatatni- „Személyesen voltam ott a mérésnél. Valóban nehezebb volt 20 kilónál”, továbbá a horgászatról készített több mint hatvan fotóval, ahol pár képen az elnök mezítelen felsőtesttel látható. Több videofelvétel is készült, amit a Kreml honlapján meg is lehet nézni, ahol viszont a hal súlyát és a fogás pontos időpontját már nem írják. 

A bloggerek már az elnök 2011-es fekete-tengeri merülésénél is biztosak voltak abban, hogy egy megrendezett eseményről volt szó, ahol az elnök kiemelt két darab 1500 éves amforát, viszont a neten több hozzászólás is felhívta arra a figyelmet, hogy az edényeken nem láthatóak alganyomok, se kagylók, így az egész hiteltelenné vált. A Kreml csak néhány hónap múlva vállalta fel, hogy egy megrendezett jelenetről volt szó.

Az internetezőknek sok elemezni valója lehet az elnökkel kapcsolatban, hiszen az erős ember képét ápolva, Putyint láthatták már a Bajkál-tóban búvárkodni, Forma-1-es autót vezetni, szigonnyal bálnára vadászni, bombázógépen repülni, szibériai tigrist szelídíteni vagy sárkányrepülőzni, vagy mikor július 15-én a Balti-tengerbe merült egy batiszkáffal, azaz mélytengeri tengeralattjáróval, hogy megvizsgálja egy 1869-ben elsüllyedt hajó roncsait.

A jövőben még biztos számíthatunk újabb akcióra az orosz elnöktől, amit lehet, majd elemeznünk, hogy egy újabb elrendezett jelenetről van-e szó vagy a valóságról.