Veszélyes lehet az omega-3 tartalmú halolaj

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az omega-3 egészséges, legalábbis így tudtuk, egészen idáig. Számtalan újságcikk, tv műsor vagy rádiós hír szólt arról, hogy a halak fogyasztása mennyire egészséges és kifejezetten ajánlott a fogyasztása, a halolaj és az omega-3 miatt. Akkor mi is az igazság?

Daily Mailben megjelent cikk szerint a legfrissebb kutatások kimutatták, hogy mégsem veszélytelen az omega-3. Az derült ki, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj készítmények fogyasztása . Éppen ezért, a tudósok azt tanácsolják, hogy omega-3 tablettákat egyáltalán ne fogyasszunk, zsíros halakat pedig legfeljebb egy-két alkalommal hetente. 

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatócsoportja egyértelműen állítja: „Semmilyen bizonyíték sincsen arra, hogy a táplálék kiegészítők jó hatással lennének az egészségünkre, ugyanakkor egyre több kutatás támasztja alá a nagyobb dózisok bevitelének káros hatását.”

Dr. Alan Kristal azt mondja, a veszély már akkor is fenn áll, ha csupán egyetlen terméket fogyasztunk el naponta vagy heti három-négy alkalommal fogyasztunk zsírosabb halat, például lazacból vagy makrélából. Viszont ez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve egyáltalán nem fogyaszthatunk halat. „A 

halak fogyasztásának nagyon sok előnye van, mi csak a mindenkor érvényes mértékletességre szeretnénk felhívni a figyelmet. Valószínűleg nem okoz bajt, ráadásul finom is.” Továbbá azt is kiemelte, hogy óriási különbség van a között, hogy az egészségre jótékony hatású zsírsavakat halból, vagy kapszulából juttatjuk a szervezetünkbe, ugyanis a kettő korántsem egyenlő. Míg az előbbi egészséges és jól felhasználható, addig az utóbbi számtalan ismert és ismeretlen veszélyt hordozhat magában." 

„Az évek során végzett különböző kutatások egyre inkább abba az irányba mutatnak, miszerint a táplálkozás-kiegészítők nagy dózisának vagy nincs hatása, vagy növeli a kockázatát annak a betegségnek, amelyet a fogyasztásukkal meg szeretnénk előzni. Egyetlen olyan példát sem tudok felhozni, hogy a táplálkozás-kiegészítő csökkentette volna a betegség kockázatát, márpedig egész életemben ilyen kutatásokkal foglalkoztam” – jelentette ki dr. Kristal.

A kutatás eredménye a tudósokat is meglepte. Malcolm Mason professzor, a Brit Rákkutató Központ munkatársa szerint a váratlan eredmény nyomán további kutatásokra lesz szükség, hogy a hátterét is megérthessük. „Az eredmény mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy a táplálkozás-kiegészítők hatása mennyire összetett lehet.”

Summa summarum, mindenképpen érdekes elgondolkodni legalább egy percre azon, hogy a közelmúlt néhány kutatása megkérdőjelezte az omega–3 zsírsav szívre tett jótékony hatását is.