90 millió éves halkövületre bukkantak a mexikói kutatók

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A fosszília, mely új nemet képvisel El Changóban került elő, Ocozocuautla városa mellett – mondta Marco Antonio Coutiño, a Chiapasi Paleontológiai Múzeum vezetője.

A kutatók Sapperichthys chiapanensis névre keresztelték az őskövület halat Karl Theodor Sapper német természettudós, térképész, valamint Chiapas állam geológiájának és paleontológiájának úttörője tiszteletére.

A hal, melyre rábukkantak bizonyítottan a dinoszauruszok korából való. Cipasnak államnak, ahonnan a hal előkerült, egy része akkoriban egy mély, meleg vizű tenger alatt helyezkedett el, ami számtalan tengeri élőlénynek adott otthont, többek között a kövületként létezésükről jelet adó halaknak. – mondja Coutiño.

A több mint két évtized alatt fellelt leleteknek köszönhetően, létrehoztak egy tudományos kollekciót, több mint 250 halfosszíla és 15 különböző faj azonosításával.

A leletek mindegyike a kései kréta időszakból Ocozocoautla, Palenque és San Cristobal de las Casas városok területéről került elő” – tette hozzá a múzeum vezetője.

Az újonnan előkerült kövület igencsak fontos, mivel segít rekonstruálni az akkori időszak sajátosságait és jellemzőit, hogy még jobban megismerhessük az őskori tengeri környezetet.