Turista állami horgászjegy és a fogási tanúsítvány

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az új halgazdálkodási törvény könnyíti a horgászatot és kedvez a kezdő peckásoknak is.

Horváth Zoltán baranyai fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának tagja elmondása alapján az új halgazdálkodási törvény védi a természetes vizeket és szigorú keretek közé szorítja a halászatot, továbbá célja a halállomány megújítása és megőrzése. A szabályozás leginkább a horgászoknak kedvez, továbbá az állami vizek kezelésének megszerzésében is előnyt élveznek, mindezek mellet még az állami turista horgászjegy bevezetésével többen is kipróbálhatják ezt a sportot, így népszerűsítve azt.

A horgászjegy szeptemberi életbelépésével könnyebben foglalhatunk helyet bármilyen vízparton. A jegy két hónapra szól, az ára viszont még nincs meghatározva, emellett a kiváltásához nincs szükség horgászvizsgára és egyesületi tagságra. Hároméves kortól 15 éves korig, továbbá 70 év felettieknek nem kell fizetniük az állami horgászjegyért.

A horgászat kedvelői számára több könnyítés, viszont a szabályszegésért nagyobb büntetés jár. A pénzbüntetés tízezer forinttól ötszázezerig terjedhet, amit jogosulatlan horgászatért és a természetvédelmi oltalom alatt álló fajok kifogásáért is kiszabhatnak.

Az ősztől életbe lépő törvény egyik tétele a fogási tanúsítvány segíti a vevőket, hogy végig kövessék a hal útját a kifogás helyszínétől kezdve az élelmiszerláncon keresztül egészen a bográcsukig.

A törvény kidolgozásánál jó munkát végeztek, hiszen a horgászat népszerűsítése és a halászat szigorítása mellet a vizek és a halállomány védelme csak az ország javára válhat.