Rózsaszín tavak

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A természeti csodák közé tartoznak a rózsaszín tavak, nem csak a nőket bűvölik el, de a férfiak számára is lehet szemet gyönyörködtető.

A Föld legtöbb rózsaszín tavának a színe, a só és napfényfüggő, piros pigmentet termelő algák érdeme. Az eperpudingra emlékeztető színt a Dunaliella salinaorganizmus okozza, továbbá az ártalmatlan halophilic baktériumok piros pigmenteket termelnek, melyek elnyelik a napfényt, hogy energiát termeljenek és színezzék a tavat. A pikáns rózsaszín vonzza a tekintetet és elengedhetetlen vágyat érzünk, hogy lássuk élőben is.


Retba tó, Szenegál


A szenegáli Cap Vert félszigettől északra, a fővárostól, Dakartól pedig 35 kilométerre található a 3 km2kiterjedésű Retba tó. A tó színe a napszaktól függően változhat, amely a világos lilától egészen a skarlátvörösig terjedhet. A száraz évszakban, azaz novembertől júniusig érdemes meglátogatnunk, hiszen ekkor a leglátványosabb a színe. 

Az 1970-es évektől a helyi férfiak beleereszkednek a derékig érő vízbe, majd a tó aljáról összegyűjtik a sót és kosarakba teszik, majd a fából készült kenuikkal kimennek a partra, ott pedig kupacokra szétosztják. Mivel az erősen sós víz károsíthatja a bőrűket a védelem érdekében shea vajjal kenik be magukat. Az Atlanti-óceántól csak néhány dűne választja el, továbbá a Dakar rally végállomása volt, míg a versenyt át nem rakták Dél-Amerikába.

Salinas de Torrevieja, Spanyolország


Torreviejavárosa egyik oldalán a kék tenger, a másik oldalán a rózsaszín tó található. A két színhez igazodva a házak fehérek, így a város a tenger és a tó között a fehér házak lélegzetelállítóan mutatnak. A sótartalma kisebb, mint a szenegáli Retba tavának, de így is gyönyörűen érvényesül különleges színe. 

Masazir/Masazirgol, Azerbajdzsán


Az összes rózsaszín tó közül, itt Masazirban folyik a legnagyobb sóbányászat. Évente majdnem két millió tonnányi sót termelnek. Az helyi embereknek van munkájuk, a só kereskedelem pedig virágzik. 

Hutt Lagúna, Ausztrália


A tó színét a benne élő két nagy béta-karotin tartalmú algafaj adja. A tórendszer 14 km hosszú és két km széles, és az Indiai óceánból választották le dűnerendszerrel és gáttal egyaránt. Itt található a világ legnagyobb algafarmja, 2500 hektárnyi vízfelület ad tenyésztési helyet az algák számára, 

amelyekből kinyerik a béta-karotint, és az élelmiszeriparban használnak fel, mint „A” vitamin forrást. 

Hilier, Ausztrália


Ausztrália szerencsésnek mondható, hiszen két ilyen különleges tava is van. Az ország egyik kis szigetén a Middle-szigetentalálhatunk rá.  A Hilier-tó viszont rejtélyesnek mondható, hiszen a tudósok nem találtak benne olyan algára utaló jelet, ami indokolná a színét, és még a színe sem változik a napfény mennyiségétől függően. 

Dusty Rose, Kanada


Kakukktojásnak mondható a rózsaszín tavak között, hiszen nem magas a sótartalma és alga sincs benne. A színét valószínűleg a tó körül elhelyezkedő hegyek kőzetlisztje adja, de a színe így is megnyerő, a környezete pedig csak ráadás.

Ha lehetőségünk van arra, hogy élőben is megnézzük ezeket a tavakat, akkor mindenképp tegyük meg, mert örök életre szóló élményben lehet részünk.