Atkai-holtág – halvédelmi demonstráció

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A bűnözés már az élet olyan területeire is elér, amit a csendes horgász sosem gondolt volna; a halrablók újra lecsaptak, ezúttal az atkai Holt-Tisza területén számítottak rájuk, de rablókat nem találtak.

Keresésükre azonban nem kisebb eseményt, mint egy nagyszabású halvédelmi demonstrációt szerveztek, aminek reményeik szerint nagy visszhangja lesz a közeljövőben. Az említett akciót a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozó Atkai-holtágból folyamatosan eltűnő pontyok miatt indították.

A 107 hektáros terület bejárása nem volt egyszerű, a rendőrök rendőrkutyák segítségével tudta csak végrehajtani egy éjszaka alatt.  A területen alkalmazott bojlis (speciális csalival történő) horgászat nem ad okot a halak elpusztítására, vagy későbbiekben történő felhasználásra. Halász László, a szegedi halvédők vezetője szerint a „Ma már a fogd meg, és engedd vissza!” fogalom alapvetőnek számít. Az egyre gyarapodó és frissülő halállomány azonban remek lehetőségnek számít a bűnözők körében a halak kifogására és pénzre váltására.

Az egy éjszaka alatt lezajlott demonstráció alatt mintegy negyven horgászt ellenőriztek. A bűnözők kézre kerítésében eredménytelenül, de a jövőben nagyobb biztonságban kezelhető Atkai-holtág szempontjából eredményesen zárult a program.