Menyhal

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A Magyar Haltani Társaság által kiírt év hala verseny 2013 győztese a menyhal lett. 

A kevéssé ismert menyhal, nyúlánk, lapított formájú, kissé hasonló a harcsához, emellett ragadozó, és a tőkehalfélék családjába tartozik.  Általában 20-50 cm hosszúra nőnek, de találkozhatunk akár 60 cm-es példánnyal is. A hidegebb, erős sodrású vizekben érzi otthonosan magát, és a kövek között a part menti üregekben bújnak meg. A melegebb vizekben is megtalálható, ahol viszont nyári álmot alszanak.

A menyhal leginkább szürkületkor és éjszaka aktív. Ragadozó hal lévén fiatalkorában apró talajlakókkal, később viszont halikrával és ivadékokkal táplálkozik. Az őszi lehűlésnek köszönhetően akár egész nap aktívak lehetnek, váltva az éjszakai életmódról.

Gazdasági jelentősége hazánkban kicsi, hiszen az aktív időszakában nem folyik intenzív horgászat. A tapasztalt horgászok sem ismerik igazán, hiszen nagyon kevesen vannak, akik kifejezetten ezt a halat szeretnék kifogni. Ennek oka legfőképp az, hogy télen a mínuszokban kevesen ülnek ki horgászni, de akik mégis megteszik azok egy kis szerencsével, szép zsákmánnyal térhetnek haza, ugyanis csapatban járnak ezek a halak. 

Horgászata 2009. november 18-tól méretkorlátozás alá esik, azaz 20 cm alatti példányokat tilos kifogni és megtartani, továbbá a mennyiségkorlátozás miatt maximálisan csak 10 kg fogható ki.

Csalinak használhatjuk a gilisztát, apró csalihalat, májat, tüdőt vagy akár halszeletet is. A csalit csak nehezen engedi el, amint megfogta igyekszik védett helyre úszni vele.

A menyhal húsa ízletes és szálkamentes ezért a háziasszonyok és a halételek kedvelőinek körében népszerűvé válhatna. Megsüthető egészben, fűszerekbe és paprikás lisztbe forgatva, patkókra vágva, panírozva, de akár be is pácolhatjuk, esetleg grillezhetjük. Ha viszont szeretjük az ínyencfalatokat, akkor füstölhetjük is. A mája is finom, amit leginkább vajon sütve fogyasztanak.