A horgászok állnak győzelemre

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az új halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvénynek köszönhetően, a halászok és horgászok között dúló háborúnak lassan megszülethet a győztese. 

Az új törvény célja, hogy megvédjék a halállományt, segítsék természetes megújulását, a horgászsport és horgászturizmus megerősítése és fejlesztése, ezzel szemben pedig a természetes vizeken folyó halászat korlátozása és szigorú szabályozása, mely mellett a halászati hagyományok megőrzése is fontos, továbbá a halgazdálkodás újraszabályozása is elengedhetetlen eleme.

Dr. Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az előbbiekhez hozzászólva megjegyezte, hogy a horgászturizmus növelése érdekében bevezetik a turista állami horgászjegyet. A jogszabály szeptembertől lesz hatályos.

A halállomány megvédése és szabályozása érdekében, a halőrök mellett korlátozott jogkörrel rendelkező társadalmi halőrök alkalmazására is sor kerül. Ezáltal próbálnak erélyesebben fellépni az illegális halfogás ellen, továbbá lehetővé teszik a halgazdálkodási hatóság számára, hogy a tetten ért horgászok, halászok eszközeit elkobozzák.

Az új törvény megalkotása a mai gazdasági és természetvédelmi igényeknek megfelel, a régi elavult halászatról és horgászatról szóló törvény helyett.