Magyar halak védelme

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az új haltörvény céljai közt szerepel, hogy megvédjék és megújítsák a magyar halállományt, hogy ennek eredményeként minőségi halak kerüljenek a magyar családok asztalára. 

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő és Hatvan polgármestere kijelentette, hogy meg fogják védeni a természetes vizek halállományát. Az új jogszabály jobban védi a halak szaporodó- és telelőhelyeit, így biztosítva a növekedésüket és megújulásukat. Az őshonos halállomány megóvása és növelése egyik fontos tényezője a jogszabálynak. A sokak által kedvelt hal, a compó hazai populációnak gyarapodására is hatással lesznek a szeptemberben hatályba lépő intézkedések.

 A természetes vizek kezelője alapvetően az állam, de a kezelői jogot a következő időszakban a horgászok kezébe szeretné adni, viszont azokon a helyeken, ahol a horgászok nem jelentkeznek kezelőnek, ott engedélyezett lesz az édesvízi halászat. A halászat szigorú szabályozás mellett lesz lehetséges.  A hal nemzeti vagyonnak minősül, így a halgazdálkodási jogot pályázat útján haszonbérbe adják. 

A halászati engedély az új törvény egyik eleme, melynek lényege, hogy a kereskedelmi célú horgászat ezen túl csak állami engedéllyel lehetséges. Szabó Zsolt azt is elmondta, hogy bevezetik a fogási tanúsítványt, amelynek segítségével követhetjük a hal útját a kifogástól a teljes élelmiszerláncon keresztül. A bizonytalan eredetű halak helyett, hazai egészséges halak kerülnek majd a magyar családok asztalára. A törekvés, hogy Magyarországon még népszerűbbé váljon a halfogyasztás az új törvénynek köszönhetően jó úton halad.

 Annak érdekében, hogy a jogszabályban leírtak meg is valósuljanak, és hogy az orvhorgászatot visszaszorítsák, az új Büntetőtörvénykönyvvel összhangban, társadalmi halőröket alkalmaznak a már meglévő halőrök mellé.