Zsíros hallal a mellrák ellen

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Heti egy vagy két adag magas zsírtartalmú hal elfogyasztása, a nők esetében 14 százalékkal segíthet csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát - derül ki a British Medical Journal (BMJ) című folyóiratban közzétett tanulmányból.

A vizsgálat során majdnem 900 ezer nő közreműködésével készült, akik közül 200 ezren küzdöttek emlőrákkal. A kínai szakemberek 26 korábbi tanulmány eredményeit összesítették, miszerint: "A megnövekedett omega-3 zsírsav bevitel védelmi hatást nyújt a mellrák ellen" - húzta alá Duo Li, a kelet-kínai Hangcsouban működő Csöcsiang Egyetem táplálkozástudományi szakembere.

Már egy ideje nem ismeretlen a tény, hogy az omega3 zsírsavak igen egészségesek éppen ezért, elengedhetetlen részét képezik az egészséges táplálkozásnak. Az omega-3 testünk olyan fontos építőköve, mint a vitaminok. Ezt a zsírt csupán táplálkozásunk során juttathatjuk be, szervezetünk nem tudja előállítani. Ez főként a tengeri halak húsában található meg. A lazac, a tonhal és a szardínia csupán néhány azokból a zsír dús halakból, amelyek gazdag omega-3 zsírsavtartalommal bírnak.

Ezek a telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az immunrendszer, a vérkeringés és agy működésében. A mostani áttekintés mindezt alá is támasztotta, ugyanis kimutatta, hogy az ázsiai nők étrendje a legmegfelelőbb, mivel az ő étrendjüknek szerves része az omega3 zsírsav, szemben az európai és amerikai társaikéval, akik jóval kevesebbet fogyasztanak a fent említett zsírsavból, megnövelve ezzel az emlőrák esélyeit.

Az elemzés szerint a halból nyert zsírsavak napi bevitelének minden 0,1 grammal való növelése öt százalékkal csökkentheti az emlődaganat kialakulásának kockázatát. Li szerint heti egy vagy két adagnyi zsír dús hal elfogyasztása javasolt.

Viszont azt sem szabad szem elől hagyni, hogy a táplálkozás csak egy a számtalan ok közül, melyek szerepet játszanak az emlő rák kialakulásában. Ugyanis a genetikai örökség is igen nagy részben növeli, vagy csökkenti az esélyeinket.